Oncologie: UE trebuie să încurajeze țările europene să înțeleagă pe deplin oportunitatea de a investi

UE are responsabilitatea de a asigura un nivel ridicat de protecție umană prin armonizarea strategiilor de asistență medicală. Cu toate acestea, responsabilitatea principală pentru asistența medicală revine statelor membre, a atras atenția europarlamentarul Cristian Bușoi în cadrul dezbaterii ”Politici și strategii europene și românești în domeniul oncologiei”.

Succesul și valoarea Planului european de combatere a cancerului depind în mare măsură de capacitatea UE de a încuraja și de a permite statelor membre să investească în îngrijirea cancerului, de la prevenire la vindecare. ”Este esențial ca UE să încurajeze țările europene să înțeleagă pe deplin această oportunitate de a investi. Acest lucru va ajuta la evitarea mai multor cazuri de cancer și, la fel de important, va asigura că persoanele cu cancer beneficiază de cea mai bună îngrijire posibilă. Cheia pentru obținerea acestor rezultate este reprezentată de trecerea de la un model de tratament reactiv la o abordare inovatoare de sănătate publică. Dincolo de a oferi un cadru pentru inovare, Planul european de combatere a cancerului va trebui să stimuleze și să sprijine statele membre să investească în plan dacă acesta își atinge obiectivele, dar și să ofere cadrul potrivit pentru ca sectorul farmaceutic să continue să investească în inovare. în scop oncologic. Noile politici trebuie să aibă un buget suficient și să stabilească indicatori și obiective clare de rezultat, pentru a se asigura că implementarea politicilor nu este compromisă de lipsa resurselor. Investițiile în îngrijirea cancerului de-a lungul întregului parcurs, cu un accent puternic pe cercetare și inovare, au beneficii clare. Prevenirea și tratamentul eficiente, centrate pe persoană, îmbunătățesc rezultatele nu numai pentru individ, ci și pentru familiile acestora, comunitatea și societatea în general”, a explicat dr. Cristian Bușoi, președintele Comisie de Industrie, Cercetare și Energie (ITRE) din Parlamentul European.

În calitate de președinte al Grupului de interese privind cancerul din Parlamentul European, europarlamentarul român trimis o scrisoare Consiliului și Comisiei privind importanța investițiilor în cancerul pulmonar și extinderea recomandării Consiliului privind, de asemenea, depistarea cancerului pulmonar.

”Salut voința Președinției de a încheia dezbaterea privind recomandările referitoare la programele de screening și la pacienții cu cancer și de a extinde programele de screening pentru alte tipuri de cancerul de asemenea. Există diferențe semnificative, medicale și politice, între țările UE când vine vorba de screening. Scopul nostru comun ar trebui să fie acela de a avansa și de a face screening pentru toate tipurile de cancer: să avansăm și să luptăm împotriva fragmentării în tratament pentru toate tipurile de cancer și, desigur, pentru a convinge statele membre să includă cât mai multe tipuri de cancer în planurile lor naționale”, a mai spus Cristian Bușoi.

El a subliniat importanța accesului la tratament personalizat în domeniul oncologiei. ”Progresele în medicina personalizată vor crea o abordare de tratament specifică individului și genomului acestuia și vor oferi diagnostice mai bune cu o intervenție mai devreme și dezvoltarea de medicamente și terapii mai eficiente. Acest lucru ar avea un potențial mare pentru pacienții cu cancer, și în special pentru pacienții cu cancere rare, sau pentru tipurile de cancer pediatrice”.

Dezbaterea ”Politici și strategii europene și românești în domeniul oncologiei”, care a avut loc online pe 17 noiembrie, a fost organizată de revista Politici de Sănătate și Asociația Română a Producătorilor Internaționali de Medicamente (ARPIM), în contextul președinției cehe a Consiliului UE. Evenimentul s-a bucurat și de prezența secretarului de stat în Ministerul Sănătății din Cehia, Jakub Dvoracek, dar și a Katerinei Konecna, europarlamentar în Comisia pentru mediu, sănătate publică și siguranță alimentară (ENVI).

Proiectul “Împreună învingem cancerul” este realizat cu sprijinul

Proiectul este derulat de grupul de Oncologie din cadrul ARPIM și companiile membre ARPIM, alături de revista Politici de Sănătate
DISCLAIMER Medical: Informațiile de pe platformă sunt furnizate numai pentru informații generale. Nu trebuie privite ca un sfat medical și nu trebuie să reprezinte un înlocuitor al consultării profesionale cu un furnizor de asistență medicală calificat și familiarizat cu nevoile dumneavoastră medicale individuale.
Termeni și condițiiPolitica de confidențialitate
Toate drepturile rezervate - Asociația Română a Producătorilor Internaționali de Medicamente