Oncologie: rolul patologului în proiectarea și realizarea de studii clinice bazate pe biomarkeri

Image by Welcome to all and thank you for your visit ! ツ from Pixabay

Societatea Europeană de Patologie a realizat un document de poziție în care este analizat rolul patologilor în studiile clinice.

Potrivit documentului, peisajul evolutiv al cercetării cancerului, cu accent tot mai mare pe medicina de precizie și studiile clinice bazate pe biomarkeri, a plasat patologul în centrul atenției. Expertiza patologului nu se mai limitează la diagnostic, ci se extinde la fiecare etapă a procesului de studiu clinic, de la proiectare și selecția pacientului până la interpretarea datelor, analiza post-hoc și monitorizarea studiului. Pe măsură ce domeniul se îndreaptă către terapii pentru cancer din ce în ce mai personalizate, cererea de patologi în studiile clinice va crește și mai mult. Capacitatea patologului de a integra descoperirile moleculare în contextul clinico-patologic adecvat și de a reduce decalajul dintre datele moleculare complexe și perspectivele acționabile clinic este esențială pentru succesul studiului și pentru optimizarea îngrijirii pacientului.

De la dezvoltarea conceptului de oncologie de precizie, un număr imens de studii clinice multi-centrice bazate pe biomarkeri au fost efectuate și promovate fie de instituții academice, fie de companii farmaceutice. În acest scenariu, rolul patologilor este esențial sub multiple aspecte, cu noi provocări care ar trebui abordate. Documentul subliniază rolul important al patologilor în ghidarea metodelor și criteriilor de testare a biomarkerilor tisulari în studiile clinice conduse de biomarkeri. Lucrarea abordează, de asemenea, probleme privind controlul calității, formarea și posibilul rol al patologiei digitale.

Numărul cazurilor noi de cancer a crescut cu 2,3% în 2022 față de 2020, pentru a ajunge la 2,74 milioane în 2022 în Europa. În mod similar, decesele cauzate de cancer au crescut cu 2,4% față de 2020, conform estimărilor Comisiei Europene. Registrul de studii clinice al Uniunii Europene afișează în prezent 43.992 de studii clinice cu protocol EudraCT, dintre care 10.564 sunt efectuate cu pacienți oncologici.

Studiile clinice sunt instrumente importante pentru implementarea medicamentelor în managementul clinic al pacienților. Ele servesc drept punte între descoperirile preclinice promițătoare și implementarea lor sigură și eficientă în îngrijirea pacienților. Un studiu clinic în oncologie este un studiu de cercetare care investighează siguranța și eficacitatea unei intervenții pentru a îmbunătăți potențial rezultatul la pacienții cu cancer.

Studiile clinice se bazează pe echipe multidisciplinare. Patologii au jucat întotdeauna un rol important în studiile clinice, oferind diagnostic patologic și stadializare, precum și rezultatele diferitelor teste auxiliare ale diferiților biomarkeri tisulari, oferind informații prognostice și predictive.

Studiile clinice folosesc medicamente care au fost identificate și investigate anterior in vitro sau mai recent în modele in silico folosind abordări de biologie celulară și ulterior au confirmat eficacitatea lor pe modele animale în cadrul studiilor de cercetare preclinice.

Mai multe detalii- AICI.

Sursa foto: Pixabay

Proiectul “Împreună învingem cancerul” este realizat cu sprijinul

Proiectul este derulat de grupul de Oncologie din cadrul ARPIM și companiile membre ARPIM, alături de revista Politici de Sănătate
DISCLAIMER Medical: Informațiile de pe platformă sunt furnizate numai pentru informații generale. Nu trebuie privite ca un sfat medical și nu trebuie să reprezinte un înlocuitor al consultării profesionale cu un furnizor de asistență medicală calificat și familiarizat cu nevoile dumneavoastră medicale individuale.
Termeni și condițiiPolitica de confidențialitate
Toate drepturile rezervate - Asociația Română a Producătorilor Internaționali de Medicamente