Obiectivele planului național de cancer, prezentate la nivel european

România a pierdut foarte mult în lupta împotriva cancerului din cauza lipsei de acțiuni concrete sau, uneori, ca rezultat al unor inițiative fragmentate, a  atras atenția conf. dr. Diana Păun în cadrul European Cancer Forum.

Pandemia de COVID-19 a amplificat și mai mult problemele cauzate de afecțiunile oncologice, aflate pe locul doi în România ca incidență și mortalitate. În 2020 s-au înregistrat aproape 100.000 de cazuri noi de cancer în România și mai mult de 54.000 de decese din motive oncologice. Cancerul pulmonar este cel mai frecvent tip de cancer întâlnit atât la bărbați, cât și la femei, urmat de cancer de sân, cancerul de prostată, de vezică urinară și gastric. Rata de supraviețuire la 5 ani este mult sub media Uniunii Europene.

”Era evidentă nevoia unui plan național de prevenire și combatere a cancerului în România, care a fost realizat la mai puțin de un an după lansarea planului european de combatere a cancerului, după modelul acestuia. Acest plan răspunde nevoii de îmbunătățire a accesului la diagnostic și tratament și a transferului rapid al inovației în protocoalele terapeutice. Obiectivele planului național le urmează pe cele de la nivel european: prevenție, diagnostic timpuriu, tratament și îngrijiri de calitate. Implementarea acestui plan presupune operaționalizarea completă a programelor naționale de screening, crearea unui Fond național pentru inovație, care va permite pacienților români acces rapid la cele mai noi terapii, crearea unui Registru național de cancer până la sfârșitul anului 2024, dezvoltarea unor trasee standardizate ale pacienților, abordare multidisciplinară care va presupune existența unui tumor board și utilizarea medicinei pesonalizate, acces sporit la îngrijiri paliative, suport psihooncologic și servicii de oncofertilitate”, a  explicat conf. dr. Diana Păun, consilier prezidențial, departamentul Sănătate Publică, Administrația Prezidențială.

Proiectul “Împreună învingem cancerul” este realizat cu sprijinul

Proiectul este derulat de grupul de Oncologie din cadrul ARPIM și companiile membre ARPIM, alături de revista Politici de Sănătate
DISCLAIMER Medical: Informațiile de pe platformă sunt furnizate numai pentru informații generale. Nu trebuie privite ca un sfat medical și nu trebuie să reprezinte un înlocuitor al consultării profesionale cu un furnizor de asistență medicală calificat și familiarizat cu nevoile dumneavoastră medicale individuale.
Termeni și condițiiPolitica de confidențialitate
Toate drepturile rezervate - Asociația Română a Producătorilor Internaționali de Medicamente