Noi recomandări pentru tratamentul de prezervare a fertilității și urmărirea pacientelor cu cancer de col uterin, cancer ovarian și tumori ovariene borderline

Societatea Europeană de Oncologie Ginecologică, Societatea Europeană de Reproducere Umană și Embriologie și Societatea Europeană de Endoscopie Ginecologică au elaborat în comun orientări relevante din punct de vedere clinic și bazate pe dovezi, axate pe aspecte-cheie ale strategiilor de prezervare a fertilității și de urmărire a pacientelor cu cancere cervicale, cancere ovariene și tumori ovariene borderline.

Procesul de elaborare a acestor orientări se bazează pe o revizuire sistematică a literaturii de specialitate și pe o evaluare critică care implică un grup internațional multidisciplinar de elaborare format din 25 de experți din discipline relevante (de exemplu, oncologie ginecologică, oncofertilitate, chirurgie reproductivă, endoscopie, imagistică, chirurgie conservatoare, oncologie medicală și histopatologie).

Înainte de publicare, recomandările au fost revizuite de 121 de practicieni internaționali independenți în domeniul îngrijirii cancerului și de reprezentanți ai pacienților. Orientările acoperă în mod cuprinzător aspectele oncologice ale strategiilor de prezervare a fertilității în timpul tratamentului inițial, optimizarea rezultatelor fertilității și gestionarea infertilității, precum și dorința pacientei de a avea o sarcină viitoare și nu numai. Potrivit autorilor studiului publicat în The Lancet Oncology, „orientările, inclusiv cele care acoperă aspectele practice și pragmatice ale prezervării fertilității și ale gestionării cancerului (de exemplu, întrebările adresate zilnic de paciente), sunt necesare de urgență. De asemenea, orientările sunt destinate să îmbunătățească calitatea strategiilor de prezervare a fertilității în cazul cancerelor ovariene și cervicale și să le armonizeze pentru a fi utilizate de toți profesioniștii din domeniul sănătății implicați în tratamentul de prezervare a fertilității al pacientelor cu cancere cervicale, cancere ovariene sau tumori ovariene borderline, în toate disciplinele asociate.”

Recomandări generale

Se recomandă consilierea cu un specialist în reproducere care cunoaște în profunzime istoricul pacientei și al cuplului înainte de a lua în considerare tratamentul de prezervare a fertilității și încercarea unei sarcini. Scopul chirurgiei de prezervare a fertilității este de a permite pacientelor să aibă sarcini neasistate sau asistate cu uterul lor și ovocite proprii sau donate. Chirurgia de prezervare a fertilității și planificarea tratamentului ar trebui să fie efectuate exclusiv de echipe cu o strânsă colaborare între oncologii ginecologi și specialiștii în medicina reproductivă. Se recomandă revizuirea patologică de către un expert la toate pacientele în cazul în care diagnosticul și tratamentul asociat ar putea afecta fertilitatea. Trebuie furnizată o descriere detaliată a intervenției chirurgicale inițiale (endobag, descrierea abdomenului superior etc.;).

Concluzii

Potrivit autorilor studiului, „ghidurile bazate pe dovezi au fost elaborate pentru a ajuta clinicienii să propună un management consensual și armonizarea tratamentelor pentru a încerca să ofere cele mai bune șanse pacientelor cu cancere ovariene, tumori ovariene borderline sau cancere cervicale de a rămâne însărcinate. Aceste orientări oferă, de asemenea, recomandări pentru termenele de urmărire a pacientelor după un astfel de tratament și atunci când este necesară o intervenție chirurgicală de finalizare. Este nevoie de expertiză multidisciplinară pentru ca pacientele să își păstreze, atunci când sunt eligibile din punct de vedere oncologic, potențialul de fertilitate în timpul și după tratamentul cancerului, inclusiv expertiză din partea patologilor, radiologilor, oncologilor ginecologi, oncologilor medicali, radio-oncologilor, precum și o colaborare și o interacțiune puternice cu medicii specializați în tehnologii de reproducere asistată. Aceste orientări bazate pe dovezi subliniază rolul crucial al metodelor multidisciplinare, reflectând nevoia de centralizare a îngrijirii în echipe cu înaltă calificare pentru a optimiza rezultatele gestionării complexe a tratamentelor de economisire a fertilității.”

 

Proiectul “Împreună învingem cancerul” este realizat cu sprijinul

Proiectul este derulat de grupul de Oncologie din cadrul ARPIM și companiile membre ARPIM, alături de revista Politici de Sănătate
DISCLAIMER Medical: Informațiile de pe platformă sunt furnizate numai pentru informații generale. Nu trebuie privite ca un sfat medical și nu trebuie să reprezinte un înlocuitor al consultării profesionale cu un furnizor de asistență medicală calificat și familiarizat cu nevoile dumneavoastră medicale individuale.
Termeni și condițiiPolitica de confidențialitate
Toate drepturile rezervate - Asociația Română a Producătorilor Internaționali de Medicamente