Deși, în ultimii ani, cancerul nu mai reprezintă o condamnare, există încă o povară apăsătoare a acestui diagnostic care aruncă pacientul în necunoscut, într-o stare apăsătoare de izolare, într-o călătorie de unul singur. De aceea, schimbarea acestei stări se impune ca o necesitate prin promovarea diferitelor forme de suport emoțional, psihologic, social, cultural. Evenimentul desfășurat la Enayati Medical City pe 16 decembrie a reprezentat un prilej de a crea o comunitate atât a supraviețuitorilor de cancer, cât și a celor care încă trec prin acest diagnostic. Întâlnirea s-a bucurat de participarea extraordinară a artiștilor Grigore Leșe, pianista Raluca Ouatu, director artistic al Cameratei Regale, tenorul Mihai Urzicana și baritonul Cristian Ruja, regizoarea, scriitoarea și fondatoarea Grivița 53 Chris Simion Mercurian, jurnalista TVR Camelia Csiki, autoarea filmului documentar ,,Români care au schimbat lumea: Regina Maria"
„Trebuie schimbată percepția asupra faptului că diagnosticul de cancer este o sentință pentru că, din păcate, în decursul anilor acest cuvânt a fost aruncat într-un context social și cultural care crea pacientului o stare de teamă și de însingurare. Cu această ocazie promovăm și mesajul conform căruia nimeni nu trebuie să înfrunte singur cancerul. De aceea, o comunitate de medici, de pacienți, de artiști este extrem de necesară și de utilă. Arta deschide inimi, luminează minți și mângâie suflete încercate. Privită astfel arta devine terapie pentru suflet și minte. Arta ne apropie și ne ajută să vedem partea frumoasă a existenței noastre. Deschide noi și noi lumi, muzee întregi translucide prin care te poți pierde fără să fi nevoit să mai cauți ieșirea. În aceea lume și liniștea și tumultul sunt aducătoare de bine și frumos”, a declarat dr. Cristina Berteanu, medic primar ATI, doctor în medicină, director medical Neolife Medical Center. Despre o comunitate puternică a supraviețuitorilor de cancer, conf. dr. Carmen Orban, director general al Grupului Monza, crede că „există o preocupare intensă spre acest aspect și, inclusiv noi, în Institutul Monza, chemăm pacienții supraviețuitori să vorbească și să interacționeze cu pacienții aflați în tratament la noi. Acesta ar trebui să fie un fenomen, așa ar fi normal. Toți oamenii care au avut parte de bine, la rândul lor, trebuie să dăruiască bine, să învețe și să îi învețe pe alții să împărtășească din experiența lor astfel încât să ajutăm și noi cât mai mulți.”
Pentru regizoarea Chris Simion „metafora cu ai cărămizi în geantă este reală - la mine în geantă, de 4 ani, există aceste bucăți de suflet. (...) Ne aflăm într-un loc care este mai mult decât un spital, din punctul meu de vedere, este un spirit și spre aceasta tindem și când vorbim despre Grivița 53. Nu vrem să construim un simplu teatru, vrem să construim un spirit. (...) Sperăm să vă aibă nu numai în calitate de spectatori, ci în primul rând în calitate de ctitori, să deveniți parte activă în această poveste pentru că eu cred că împreună construim nu numai un teatru, nu doar un spital, ci construim o Românie altfel”.
Miruna Ionescu, amfitrionul evenimentului, a subliniat importanța cuvântului împreună pentru acești pacienți: „Să încercăm ca împreună să creăm o comunitate puternică în care, suflet lângă suflet, inimă lângă inimă, zâmbet lângă zâmbet, să dăm speranță vieții.”
Mesajul acestui emoționant eveniment, desfășurat în preajma sărbătorilor de iarnă, este că nimeni nu trebuie să înfrunte cancerul singur! Acest mesaj trebuie să ajungă la cei aflați în suferință pentru că împreună facem diferența!