Screening-ul este important în prevenirea și detectarea cancerului, oferind o oportunitate semnificativă de a diagnostica mai multe tipuri de cancer mai devreme și pentru a îmbunătăți rezultatele pentru pacienți prin tratarea din timp a bolii. Diagnosticul de cancer în stadiu târziu comparativ cu diagnosticul în stadiu incipient are ca rezultat rate mai scăzute de supraviețuire precum și o creștere semnificativă a costurile. Îmbunătățirea adoptării screening-ului cancerului în toate grupurile sprijină prioritatea Planului pe termen lung al National Health Service (NHS) pentru a diagnostica mai devreme cancerul (de atins o țintă de 75% din cazurile de cancer în stadiile 1 și 2 până în 2028). Cele trei programe de screening pentru cancer (sân, col uterin și intestin) sunt furnizate de NHS prin centre de screening (intestin și sân) sau în asistență primară (col uterin). Există inegalități în adoptarea screening-ului între diferite grupuri de populație, ceea ce duce la rezultate mai slabe în depistarea și tratarea bolii. De exemplu, persoanele din grupurile cele mai defavorizate din punct de vedere socio-economic, din unele populații minoritare etnice, cele cu dizabilități și persoanele din grupurile marginalizate sau excluse sunt mai puțin susceptibile de a face screening. NHS are datoria de a optimiza participarea la screening între toate grupurile, asigurându-se că toată lumea are acces și oportunitate de a face alegeri pe deplin informate cu privire la participarea la screening.
Screening-ul cancerului intestinului
Riscul de a dezvolta, pe parcursul vieții, cancer intestinal la bărbați și femei în Marea Britanie, este de aproximativ 1 din 20; adică 1 din 13 bărbați și 1 din 19 femei. Cancerul intestinal cauzează peste 1.400 de decese în Londra în fiecare an, reprezentând peste 10% din total decese cauzate de cancer. Screeningul intestinal găsește și elimină polipii, prevenind dezvoltarea bolii și identifică cancerele în stadiu incipient, când pot fi tratate. Studiile randomizate au arătat că screening-ul populației pentru cancerul intestinal poate reduce mortalitatea cu 16%. Acoperirea screeningului intestinal în zona Londra pentru bărbați și femei cu vârste cuprinse între 60 și 74 de ani a fost de 50,3% în 2017/18 (în Anglia procentul a fost 59,6%) . Bărbaților și femeilor cu vârste cuprinse între 60 și 74 de ani li se trimite o trusă de auto-testare la domiciliu la fiecare 2 ani. Persoanele în vârstă de 75 de ani și peste pot solicita un kit de testare de la linia de asistență gratuită a programului. FIT (Testul fecal imunochimic), care este o metodă de screening mai simplă și mai acceptată, a fost introdus la nivel național în iunie 2019.
Screening-ul pentru cancerul de sân
Riscul de a dezvolta cancer de sân este de 1 la 8 pentru femei în Marea Britanie și el crește odată cu înaintarea în vârstă. 96 din 100 femeile examinate au un rezultat normal. Patru au nevoie de teste suplimentare. Din aceste 4 persoane, una va fi diagnosticată cu cancer. Celelalte 3 femei nu vor avea cancer și se vor reîntoarce la programul normal de screening. Acoperirea programului de screening mamar la Londra, pentru femeile cu vârsta cuprinsă între 50 și 70 de ani a fost de 65,9% în 2017/18 (în Anglia procentul a fost 72,1%). Femeile cu vârsta cuprinsă între 50 și 71 de ani sunt invitate la o mamografie la fiecare 3 ani. Femeile în vârstă de 71 de ani și peste se pot adresa și rezerva o programare pentru mamografie contactând serviciul de programare screening pentru sân.
Screening-ul pentru cancerul cervical
Riscul de a dezvolta cancer de col uterin este de 1/139 pentru femeile din Marea Britanie. Incidența cancerului de col uterin a scăzut cu aproape jumătate între sfârșitul anilor 1980 până la începutul anilor 2000, dar în ultimul deceniu s-a înregistrat o creștere a ratelor la femeile mai tinere. Cea mai eficientă formă de prevenire este screeningul regulat împreună cu imunizarea împotriva HPV de la vârsta de 12 ani. Acoperirea screeningului cervical la Londra la femeile cu vârste cuprinse între 25 și 64 de ani a fost de 65,2% în 2017/18 (în Anglia procentul a fost 71,7%) . Screeningul cervical este disponibil, la fiecare trei ani, femeilor cu vârste cuprinse între 25 și 49 de ani și la fiecare cinci ani femeilor cu vârste cuprinse între 50 și 64 de ani. Screeningul este efectuat în mare parte în cabinetele medicilor de familie. Majoritatea femeilor cu risc crescut HPV nu dezvoltă cancer cervical. În prezent, screeningul HPV se face pe celulele prelevate în timpul screeningului cervical, folosind citologia. De la sfârșitul anului 2019, testarea HPV este testul principal de screening și numai probele HPV pozitive sunt trimise pentru citologie.
Sursa: https://www.healthylondon.org/wp-content/uploads/2016/09/Good-Practice-Screening-Guide-2020.pdf