Necesități în oncologie: registru de cancer și interconectarea centrelor din țară

Obiectivul cel mai important al tuturor proceselor care se vor desfășura în domeniul digitalizării în oncologie trebuie să fie o stare de bine a pacientului, un management mai bun al bolii, o calitate mai bună a tot ceea ce facem în practica de de zi cu zi, atrage atenția conf. dr. Michael Schenker, președintele Comisiei de oncologie din Ministerul Sănătății.

”Sunt convins că în urma unei digitalizări cât mai extinse, cât mai complete a sistemului nostru sanitar și, particular, a celui oncologic, lucrurile se vor derula mult mai bine într-un viitor nu foarte îndepărtat. Cred că principiul general de organizare și, implicit, al procesului de digitalizare în domeniul oncologiei ar fi cel al coordonării proceselor la nivel regional și interconectare a tuturor regiunilor pentru a obține datele la la nivel național. De ce? Pentru că, foarte probabil, arhitectura acestor sisteme digitale ar trebui să respecte organizarea de astăzi a sistemului oncologic din România, cu institutele oncologice, cu centrele oncologice de volum din regiunile în care nu există astăzi institute de oncologie și așa mai departe. În felul acesta, cred că va fi o acoperire națională foarte bună, dar va exista și o funcționalitate bună, pentru că există resursă umană pe toate nivelele ierarhice în aceste centre oncologice și categoric va putea fi făcută o o organizare mult mai bună”, a afirmat oncologul în cadrul dezbaterii ”eHealth în oncologie- o nouă lume a îngrijrii pacienților bolnavi de cancer”, organizată, pe 24 noiembrie, la Palatul Parlamentului.

Potrivit conf dr. Michael Schenker, necesitățile digitale concrete ale sistemului sunt Registrul național de cancer și interconectarea rețelei de centre oncologice din țară.

”O necesitate este Registrul național de cancer- cu diverse variații, precum registre regionale, registre de boli oncologice, registrele de screening și așa mai departe. Sunt multe astfel de baze de date funcționale fluide care trebuie să existe și să funcționeze normal în cadrul activității noastre. Ce va fi, poate, cu adevărat necesar în afară de registrul național de cancer și cum va rezulta acest registru național de cancer ca entitate unică sau prin contopirea unor entități regionale- asta va rămâne de văzut la nivelul grupului de lucru care se va ocupa de scrierea și de implementarea normelor planului național de prevenire și combatere a cancerului. Va rămâne într-adevăr de definit cum va fi legătura între sistemele informatice și aceste registre, cum vor fi preluate aceste date într-un mod cât mai automat pentru a ușura sarcina medicilor. O altă necesitate importantă este interconectarea rețelei de centre oncologice din țară, pe mai multe paliere. Trebuie să existe o legătură funcțională din punct de vedere profesional, din punct de vedere educativ, formativ, al resurselor, resursă umană”, a mai afirmat conf. dr. Michael Schenker.

Dezbaterea ”eHealth în oncologie- o nouă lume a îngrijrii pacienților bolnavi de cancer” a fost organizată de revista Politici de Sănătate și Asociația Română a Producătorilor Internaționali de Medicamente (ARPIM), în scopul de a găsi acele soluții care să ajute la creionarea viitorului sănătății digitale în oncologie. Dezbaterea a avut loc în cadrul proiectului ”Împreună Învingem Cancerul” (www.cancer-plan.ro).

Proiectul “Împreună învingem cancerul” este realizat cu sprijinul

Proiectul este derulat de grupul de Oncologie din cadrul ARPIM și companiile membre ARPIM, alături de revista Politici de Sănătate
DISCLAIMER Medical: Informațiile de pe platformă sunt furnizate numai pentru informații generale. Nu trebuie privite ca un sfat medical și nu trebuie să reprezinte un înlocuitor al consultării profesionale cu un furnizor de asistență medicală calificat și familiarizat cu nevoile dumneavoastră medicale individuale.
Termeni și condițiiPolitica de confidențialitate
Toate drepturile rezervate - Asociația Română a Producătorilor Internaționali de Medicamente