Mișcarea poate reduce riscul de deces – sporturile indicate vârstnicilor

mișcarea poate reduce riscul de deces foto by pexels-a-koolshooter-6974989

Un studiu american arată că alergarea este asociată cu o reducere de 19% a riscului de deces din cauze oncologice la vârstnici.

Adulții în vârstă care participă săptămânal la multe tipuri diferite de mișcare, cum ar fi mersul pe jos pentru exerciții fizice, jogging, ture de înot sau tenis, pot avea un risc mai mic de deces din orice cauză, inclusiv din cauza bolilor cardiovasculare sau a cancerului, potrivit unui nou studiu realizat de cercetători de la Institutul Național al Cancerului, parte a Institutului Național de Sănătate din America.

Rezultatele studiului au fost publicate în JAMA Network Open. Pentru realizarea studiului, s-au folosit date de la 272.550 de adulți cu vârste cuprinse între 59 și 82 de ani care completaseră chestionare despre activitățile lor în timpul liber. Cercetătorii au descoperit că realizarea cantității recomandate de activitate fizică pe săptămână prin orice combinație a acestor activități a fost asociată cu un risc cu 13% mai mic de deces din orice cauză, comparativ cu lipsa participării. Când au analizat rolul fiecărei activități în mod individual, practicarea sporturilor cu rachetă a fost asociată cu o reducere de 16% a riscului și alergarea cu o reducere de 15%. Cu toate acestea, toate activitățile au fost asociate în mod similar cu riscuri mai mici de deces.

A doua ediție a Ghidurilor de activitate fizică pentru americani recomandă ca adulții să se angajeze în 2,5 până la 5 ore de activitate fizică aerobă de intensitate moderată sau 1,25 până la 2,5 ore de activitate fizică aerobă de intensitate viguroasă, în fiecare săptămână.

Nivelurile de activitate ale celor mai activi indivizi (cei care au depășit nivelurile recomandate de activitate fizică) au fost asociate cu reduceri și mai mari ale riscului de deces, dar au existat randamente în scădere pe măsură ce nivelul de activitate crește. Chiar și persoanele care au făcut o anumită activitate recreativă, deși mai puțin decât cantitatea recomandată, au avut o reducere cu 5% a riscului de deces decât cei care nu au participat la niciuna dintre activitățile studiate.

Aceste activități au fost, de asemenea, asociate cu un risc mai scăzut de deces din cauza bolilor cardiovasculare și a cancerului. Practicarea sporturilor cu rachetă a fost asociată cu cea mai mare reducere a riscului de deces cardiovascular (reducere de 27%), în timp ce alergarea a fost asociată cu cea mai mare reducere a riscului de deces prin cancer (reducere de 19%).

Proiectul “Împreună învingem cancerul” este realizat cu sprijinul

Proiectul este derulat de grupul de Oncologie din cadrul ARPIM și companiile membre ARPIM, alături de revista Politici de Sănătate
DISCLAIMER Medical: Informațiile de pe platformă sunt furnizate numai pentru informații generale. Nu trebuie privite ca un sfat medical și nu trebuie să reprezinte un înlocuitor al consultării profesionale cu un furnizor de asistență medicală calificat și familiarizat cu nevoile dumneavoastră medicale individuale.
Termeni și condițiiPolitica de confidențialitate
Toate drepturile rezervate - Asociația Română a Producătorilor Internaționali de Medicamente