Melanom malign- mortalitate de 55% în România. Cum îmbunătățim traseul pacientului?

Jumătate dintre românii nou diagnosticați cu cancer nu supraviețuiesc. În anul 2020, România avea 100.000 de cazuri noi și peste 50.000 de decese.

”Povara mortalității în România este considerabilă. Mortalitatea cauzată de cancer în România este mai ridicată decât media Uniunii Europene. Acest lucru indică existența unor deficiențe în diagnosticare și în felul cum sunt utilizate tratamentele. Dacă vorbim de melanomul metastatic, țările nordice au o supraviețuire de 90%. În România, Bulgaria și Polonia se înregistrează o mortalitate de 55%”, a  atras atenția dr. biol. Violeta Astratinei, președinte Asociația Melanom România.

România înregistrează rate ridicate ale mortalității evitabile prin prevenție și ale mortalității din cauze tratabile, cancerul fiind atât printre afecțiunile evitabile, cât și tratabile.  ”Există numeroase probleme, este evident, dar există și bani, miliarde de euro, care vor putea aduce modificări de impact asupra pacienților cu cancer”, a concluzionat Violeta Astratinei în deschiderea conferinței naționale a Asociației- Inovație în melanom 2022, care are loc pe 24 și 25 iunie la București.

În anul 2020, 1.547 persoane au fost diagnosticate cu melanom în România, o treime și-au pierdut viața, a atras atenția dr. Tiberius Marius Brădățan, secretar de stat în Ministerul Sănătății. ”Ministerul se alătură efortului global de combatere a cancerului, militând pentru solidaritate cu toți cei diagnosticați cu cancer și familiile acestora, pentru a se elimina inegalitățile de acces la serviciile de sănătate de înaltă calitate și siguranță. Planul Național de Combatere a Cancerului, aflat acum pe traseul legislativ, va trebui pus în aplicare cu celeritate”, a mai afirmat reprezentantul MS.

Diagnostic, tratament și provocări pentru România

Inovația a permis ca supraviețuirea în melanomul malign să crească de la câteva luni la câțiva ani. ”Imunoterapia și terapiile moleculare au permis obținerea, în majoritatea cazurilor, a unei supraviețuiri de lungă durată care să echivaleze cu vindecarea acelui caz. Managementul cazului oncologic înseamnă, în primul rând, colaborare și interdisciplinaritate. Trebuie să existe o colaborare între echipele de oncologie, de chirurgie, radioterapie, patologie, imagistică, specialist de organ, etc. Când vorbim de melanomul malign, colaborarea specifică este cu dermatologii și colegii de la chirurgie plastică. Trebuie să existe un flux de schimb de informații bidirecțional, pentru a avea o imagine completă a tabloului pacientului”, a menționat conf. dr. Michael Schenker, președintele Comisiei de Oncologie din Ministerul Sănătății, director medical Centrul de Oncologie ”Sf. Nectarie” Craiova.

Proiectul “Împreună învingem cancerul” este realizat cu sprijinul

Proiectul este derulat de grupul de Oncologie din cadrul ARPIM și companiile membre ARPIM, alături de revista Politici de Sănătate
DISCLAIMER Medical: Informațiile de pe platformă sunt furnizate numai pentru informații generale. Nu trebuie privite ca un sfat medical și nu trebuie să reprezinte un înlocuitor al consultării profesionale cu un furnizor de asistență medicală calificat și familiarizat cu nevoile dumneavoastră medicale individuale.
Termeni și condițiiPolitica de confidențialitate
Toate drepturile rezervate - Asociația Română a Producătorilor Internaționali de Medicamente