Femeile care suferă de cancer de sân trebuie să ia adesea decizii complexe cu privire la opțiunile chirurgicale și de tratament în timpul unei perioade deja stresante din viața lor, iar multe dintre aceste femei pot apela la marea varietate de materiale disponibile online. O nouă cercetare prezentată la Congresul clinic 2023 al Colegiului American al Chirurgilor (ACS) a constatat că materialele educaționale fiabile despre chirurgia sânului nu numai că sunt dificil de evaluat, dar sunt, de asemenea, prezentate la un nivel de lectură mult mai ridicat decât cel recomandat.
Două studii, prezentate în cadrul Forumului științific al Congresului clinic anual al ACS, care a avut loc la Boston, Massachusetts, în perioada 22-25 octombrie, au pus în evidență necesitatea de a dezvolta materiale mai accesibile pentru femeile cu cancer de sân, care este cel mai frecvent cancer non cutanat diagnosticat la femei în Statele Unite.
”În chirurgia mamară, există o mulțime de decizii pe care trebuie să le ia pacientele și, uneori, a oferi o alegere unei paciente poate fi cu adevărat copleșitoare, mai ales dacă nu există o soluție unică pentru toți. Oricât de mult am încerca noi, în calitate de chirurgi, să educăm pacientele, timpul este limitat, iar acestea nu pot asimila prea multe într-o vizită. Unii pacienți pot apela la alte resurse online, cum ar fi blogurile și sursele nevalidate, pe care le pot găsi mai ușor de citit și de înțeles, ceea ce ridică îngrijorări cu privire la acuratețea materialelor pe care ei le pot accesa", a atras atenția prof. dr. Emily Palmquist, chirurg, Centrul Medical al Universității din Washington, profesor asistent în cadrul departamentului de chirurgie generală al Facultății de Medicină a Universității din Washington.
Dr. Palmquist a făcut parte dintr-un grup de cercetători de la Universitatea din Washington, care au analizat materialele de educație a pacienților în limba engleză care descriu chirurgia de conservare a sânului, mastectomia și chirurgia ganglionilor limfatici de pe site-urile web ale National Cancer Institute-designated Comprehensive Cancer Center (NCI-CCC). Lizibilitatea a fost evaluată cu ajutorul a cinci scări de evaluare validate: nivelul de grad Flesch-Kincaid, indicele Gunning-Fog, indicele Coleman-Liau, indicele de măsuri simple de gogomănie și indicele de lizibilitate automatizat. Aceste scale validate utilizează parametri precum numărul de cuvinte și dificultatea propozițiilor pentru a evalua lizibilitatea.
Echipa a constatat că materialele de educare a pacienților erau disponibile public pe 78% dintre site-urile web ale NCI-CCC, dar scorul mediu de lizibilitate al acestor materiale - definit ca fiind nivelul de citire necesar pentru a înțelege conținutul scris - a fost de 11,6 (intervalul 10,1-13,9) pe cele cinci scale, ceea ce este mai mare decât recomandările Institutului Național de Sănătate (NIH) și, de asemenea, peste nivelurile naționale de alfabetizare din SUA, unde 19% dintre adulții americani au un nivel scăzut de alfabetizare.
Evaluarea peisajului vast de materiale online
Într-un alt studiu prezentat, de asemenea, în cadrul Forumului științific, cercetătorii de la Crozer-Chester Medical Center din Upland, Pennsylvania, au evaluat marea varietate de materiale disponibile online despre chirurgia mamară de la organizații sau fundații acreditate. Cercetătorii au introdus fraza de căutare "operație de cancer de sân" și "mastectomie" în cele mai populare trei motoare de căutare (Google, Yahoo, Bing) și au analizat 108 resurse unice pentru 1) lizibilitate, 2) părtinire, 3) calitate și 4) ton, folosind instrumente validate care ajută la analiza calității și tonului informațiilor, precum și a nivelului general de lectură.
Cercetătorii au constatat că majoritatea conținutului site-urilor web depășea nivelul de citire recomandat pentru clasa a șasea (cele mai multe dintre ele se situau, în medie, la nivelul de citire al clasei a zecea) și aveau informații considerate fie de calitate slabă, fie de calitate medie, site-urile web despre chirurgia cancerului de sân obținând un scor sub medie pentru evaluarea calității. Cel puțin 2-3 fraze pe fiecare site web aveau un limbaj stigmatizant.
"În plus, majoritatea nuanțelor care au fost proeminente au avut un caracter negativ. Frica, analiticul, ezitantul și tristețea au fost cele patru tonuri cele mai proeminente", a declarat autorul principal, dr. Praveen Satarasinghe, medic rezident în anul al treilea în chirurgie generală la Crozer-Chester Medical Center. Dr. Satarasinghe și-a valorificat experiența în analiza datelor pentru a concepe studiul de cercetare. "Este surprinzător faptul că, pentru un subiect atât de delicat precum cancerul de sân, prima informație pe care o pacientă o poate vedea online este plină de un ton negativ", a adăugat el. "În viitor, va fi interesant de văzut cum putem schimba resursele pentru a capta un ton pozitiv pentru a avea un impact asupra pacientelor care doresc să se trateze pentru cancerul de sân. Cred că, intrând în detalii, putem vedea că există în mod clar o problemă care trebuie abordată."
"Acest studiu evidențiază necesitatea de a oferi servicii educaționale la un nivel mai accesibil pentru toți pacienții", a adăugat autorul principal, dr. Chantal Reyna, șef de secție de oncologie chirurgicală mamară la Universitatea Loyola din Chicago. Dr. Reyna a ocupat anterior funcția de șef al secției de chirurgie mamară și director medical al programului Crozer Health Breast Program. "Trebuie să ne concentrăm să ne asigurăm că materialele pe care le distribuim sunt ușor de citit și că tonul materialelor nu sporește acea teamă pe care mulți pacienți o pot experimenta într-o perioadă deja stresantă."