Măsuri mai stricte privind mediile în care nu se fumează pentru a proteja mai bine sănătatea publică

Comisia Europeană  a recomandat o mai bună protecție a oamenilor împotriva efectelor fumatului pasiv și ale aerosolilor prin revizuirea Recomandării Consiliului privind mediile fără fum de tutun.

Noua inițiativă recomandă ca statele membre să extindă politicile privind mediile fără fum de tutun la principalele zone în aer liber, pentru a proteja mai bine populația UE, în special copiii și tinerii. Printre aceste zone se numără zonele de recreere în aer liber în care este probabil să se adune copiii, cum ar fi locurile de joacă publice, parcurile de distracții și piscinele; zonele în aer liber legate de unitățile sanitare și de învățământ; clădirile publice; unitățile de servicii și stațiile și stațiile de transport. Se recomandă, de asemenea, ca statele membre să extindă politicile privind mediile fără fum la produsele emergente, cum ar fi produsele din tutun încălzit (HTP) și țigările electronice, care ajung din ce în ce mai mult la utilizatorii foarte tineri. Această recomandare vine după ce Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a subliniat efectele negative ale expunerii la emisiile pasive ale acestor produse emergente, inclusiv probleme respiratorii și cardiovasculare semnificative. De asemenea, Comisia încurajează statele membre să facă schimb de bune practici și să consolideze cooperarea internațională pentru a maximiza impactul măsurilor luate în întreaga UE. Comisia va oferi sprijin, inclusiv printr-o subvenție directă în valoare de 16 milioane EUR din programul EU4Health și 80 de milioane EUR din programul Horizon, pentru a consolida controlul tutunului și al nicotinei, precum și prevenirea dependenței. De asemenea, Comisia va elabora un set de instrumente de prevenire pentru a sprijini protecția sănătății copiilor și tinerilor.

Recomandările pentru o mai bună protecție a persoanelor împotriva expunerii la fumatul pasiv și la aerosoli sunt adresate statelor membre. Având în vedere că politica în domeniul sănătății este de competența statelor membre, acestea sunt invitate să pună în aplicare aceste recomandări prin propriile lor politici, după cum consideră adecvat, adică ținând seama de circumstanțele și nevoile lor naționale.

Context

Planul european de luptă împotriva cancerului a stabilit obiectivul de a crea o „generație fără tutun” până în 2040, în care mai puțin de 5% din populație să consume tutun. Propunerea CE reprezintă un nou pas înainte în eforturile de îmbunătățire a sănătății preventive. Ea sprijină, de asemenea, deznormalizarea consumului de tutun și de produse emergente. Tutunul este principalul factor de risc pentru cancer, mai mult de un sfert din decesele cauzate de cancer fiind atribuite fumatului în UE, Islanda și Norvegia. Decesele și alți indicatori de sănătate (cum ar fi atacurile de cord în rândul populației generale și îmbunătățirea sănătății respiratorii) s-au îmbunătățit datorită mediilor fără fum.

În special, recomandarea se referă la produse emergente precum produsele din tutun încălzite (HTP) și țigările electronice (e-cigarete). Aceste produse și-au sporit considerabil cota de piață. Ele sunt adesea etichetate cu afirmații înșelătoare legate de presupusa lor siguranță sau utilitate ca instrumente de renunțare la fumat. Cu toate acestea, potențialele lor efecte nocive sunt grave, iar utilizatorii lor pot deveni dependenți de nicotină, ajungând adesea să consume atât tutun tradițional, cât și produse emergente.

 

Proiectul “Împreună învingem cancerul” este realizat cu sprijinul

Proiectul este derulat de grupul de Oncologie din cadrul ARPIM și companiile membre ARPIM, alături de revista Politici de Sănătate
DISCLAIMER Medical: Informațiile de pe platformă sunt furnizate numai pentru informații generale. Nu trebuie privite ca un sfat medical și nu trebuie să reprezinte un înlocuitor al consultării profesionale cu un furnizor de asistență medicală calificat și familiarizat cu nevoile dumneavoastră medicale individuale.
Termeni și condițiiPolitica de confidențialitate
Toate drepturile rezervate - Asociația Română a Producătorilor Internaționali de Medicamente