Măsurarea "calității vieții" – o tendință importantă în îngrijirea cancerului

Pe măsură ce apar continuu noi tratamente împotriva cancerului, este esențial să se colecteze date privind calitatea vieții pacienților, precum și modul în care tratamentul funcționează pentru a prelungi supraviețuirea. Acest lucru este valabil în special în cazul tinerilor bolnavi de cancer, care pot fi mai predispuși la complicații de sănătate mai târziu, conform unui studiu recent care implică copii și adolescenți, condus de dr. AnnaLynn Williams, de la Institutul de Cancer Wilmot.

Investigatorii au constatat că nu numai că este fezabil să se integreze măsurători ale calității vieții direct într-un studiu farmaceutic, dar în acest caz, rezultatele au arătat că cele mai mari îmbunătățiri ale calității pentru pacienții tineri cu limfom Hodgkin au avut loc în rândul celor care au primit un medicament mai nou, adăugat la chimioterapie.

"S-a recunoscut din ce în ce mai mult importanța studierii calității vieții, deoarece încercăm să îmbunătățim experiența pacienților și să-i ajutăm să facă alegeri în cunoștință de cauză cu privire la tratament", a declarat Williams, profesor asistent de chirurgie la University of Rochester Medical Center (URMC) și membru al programului de cercetare Wilmot pentru prevenirea și controlul cancerului. Ea este, de asemenea, un supraviețuitor al cancerului. Institutul Național de Cancer și FDA acționează în această direcție, au remarcat autorii studiului.

URMC adoptă, de asemenea, datele privind calitatea vieții pentru a îmbunătăți îngrijirea pacienților. În urmă cu aproximativ un an, la aproape fiecare vizită medicală, sistemul a început să emită un chestionar de sănătate. Acesta le cerea pacienților să își evalueze starea de bine, funcția fizică și sănătatea mintală. Datele ajută la comunicarea în timpul vizitei și pot fundamenta deciziile de tratament.
Studiul privind cancerul a inclus 268 de persoane, cu vârste cuprinse între 11 și 21 de ani, care aveau limfom Hodgkin pediatric cu risc ridicat, un cancer rar al sângelui. Studiul este considerat a fi primul de acest gen în acest grup. Unii pacienți au primit medicamentul nou plus chimioterapie, iar alții au primit un cocktail standard de chimioterapie fără medicamentul mai nou.

Coordonatorii studiului s-au întâlnit personal cu pacienții în timpul vizitelor la clinică și i-au rugat să își evalueze starea de bine fizică și psihică din ultima săptămână. Rezultatele au fost încărcate într-o bază de date națională pentru echipa de cercetare, care a inclus oameni de știință de la Tufts Medical Center, Universitatea din Chicago, Roswell Park Cancer Institute și a fost condusă de Children's Oncology Group la nivel național.

Aproape 44% dintre pacienți și-au evaluat calitatea vieții ca fiind slabă înainte de începerea tratamentului, dar cercetătorii au observat o îmbunătățire semnificativă pe măsură ce tratamentul a continuat. Acest lucru a fost valabil în special în cazul pacienților care au primit medicamentul nou împreună cu chimioterapia.

Femeile au avut tendința de a raporta o calitate a vieții mai proastă decât bărbații, potrivit studiului. Cercetătorii nu sunt siguri de ce, dar au remarcat că schimbările hormonale și diferitele mecanisme de adaptare au fost citate în alte studii.

Mai mult de 90% dintre pacienți au finalizat partea de calitate a vieții din studiul clinic. Pentru a asigura succesul studiilor viitoare, cercetătorii au sugerat corelarea măsurătorilor calității vieții cu vizitele clinice de monitorizare planificate după încheierea tratamentului împotriva cancerului.

sursa

Proiectul “Împreună învingem cancerul” este realizat cu sprijinul

Proiectul este derulat de grupul de Oncologie din cadrul ARPIM și companiile membre ARPIM, alături de revista Politici de Sănătate
DISCLAIMER Medical: Informațiile de pe platformă sunt furnizate numai pentru informații generale. Nu trebuie privite ca un sfat medical și nu trebuie să reprezinte un înlocuitor al consultării profesionale cu un furnizor de asistență medicală calificat și familiarizat cu nevoile dumneavoastră medicale individuale.
Termeni și condițiiPolitica de confidențialitate
Toate drepturile rezervate - Asociația Română a Producătorilor Internaționali de Medicamente