Mai mult de 25% dintre supraviețuitorii de cancer raportează niveluri semnificative de dizabilitate după diagnostic

Imagine de karmamarketing de la Pixabay

Un sondaj efectuat pe aproape 50.000 de supraviețuitori ai cancerului a constatat că mai mult de un sfert dintre aceștia au avut un handicap fizic care le-a afectat mobilitatea și aproape 10% au avut un handicap care a afectat îngrijirea personală, raportează cercetătorii de la Dana-Farber Cancer Institute într-un nou studiu, publicat în Journal of Clinical Oncology. Ambele rate sunt mult mai mari decât cele înregistrate la adulții care nu au avut cancer.

Potrivit autorilor studiului, dacă rezultatele sunt extinse la cei aproximativ 18,1 milioane de supraviețuitori ai cancerului din SUA, acestea sugerează că mai mult de 5 milioane de supraviețuitori au o dizabilitate de mobilitate și 1,3 milioane au o dizabilitate de autoîngrijire. Impactul acestor dizabilități se răsfrânge în special asupra membrilor minorităților rasiale și etnice, a grupurilor insuficient deservite și a persoanelor cu un stil de viață nesănătos sau cu alte afecțiuni medicale.

Rezultatele studiului subliniază importanța dezvoltării unor modalități de limitare a efectelor secundare pe termen lung ale tratamentului împotriva cancerului și a beneficiilor exercițiilor fizice, atât în timpul tratamentului, cât și după acesta, pentru a păstra funcția fizică și pentru a evita dizabilitățile, spun cercetătorii.

"Efectele cancerului și ale tratamentului acestuia pot duce la o varietate de limitări fizice care afectează calitatea vieții și capacitatea oamenilor de a se îngriji singuri", a declarat dr. Chao Cao, doctor în medicină, autorul principal al studiului. "Chiar dacă numărul supraviețuitorilor de cancer a crescut, prevalența și tiparele dizabilităților fizice în acest grup au primit puțină atenție științifică. Studiul nostru este unul dintre primele care examinează această problemă."

Datele pentru studiu au provenit din Sistemul de supraveghere a factorilor de risc comportamental, un sondaj național, efectuat prin telefon de către Centrele pentru controlul și prevenirea bolilor din SUA, care a colectat date privind comportamentele de risc legate de sănătate și condițiile medicale cronice în rândul adulților din SUA. Cercetătorii s-au concentrat pe datele de la 47.768 de supraviețuitori ai cancerului și 2,4 milioane de adulți fără antecedente de cancer care au participat la sondaj.

După ajustarea factorilor demografici, a factorilor legați de stilul de viață și a condițiilor de sănătate, cercetătorii au constatat că 27,9% dintre supraviețuitorii de cancer aveau o dizabilitate de mobilitate - dificultăți în a merge sau a urca scările, de exemplu - în comparație cu 13,4% dintre adulții care nu au suferit de cancer. Iar 7,4% dintre supraviețuitori aveau un handicap în activitățile de îngrijire personală, cum ar fi îmbrăcatul sau îmbăierea, comparativ cu 3,8% dintre adulții care nu suferă de cancer.

Investigatorii au constatat, de asemenea, rate diferite de handicap în cadrul diferitelor grupuri de supraviețuitori. Femeile supraviețuitoare, de exemplu, au fost semnificativ mai susceptibile de a raporta probleme de mobilitate decât bărbații supraviețuitori. De asemenea, dizabilitățile legate de mobilitate au fost mai frecvente la negrii nehispanici, la nativii americani și la hispanici decât la albii nehispanici.

Nivelul scăzut de educație, venitul familial anual scăzut, faptul de a fi necăsătorit, de a fi obez, de a fuma în prezent, de a fi inactiv din punct de vedere fizic și de a avea o afecțiune cronică, au fost, de asemenea, asociate cu o prevalență mai mare a dizabilității de mobilitate în rândul supraviețuitorilor de cancer. "Aceste rezultate indică necesitatea unor eforturi de prevenție care să vizeze grupurile mai susceptibile de a se confrunta cu dizabilități legate de cancer", spune autorul principal al studiului, dr. Jennifer Ligibel, de la Dana-Farber.

Foto- Pixabay

sursa

 

Proiectul “Împreună învingem cancerul” este realizat cu sprijinul

Proiectul este derulat de grupul de Oncologie din cadrul ARPIM și companiile membre ARPIM, alături de revista Politici de Sănătate
DISCLAIMER Medical: Informațiile de pe platformă sunt furnizate numai pentru informații generale. Nu trebuie privite ca un sfat medical și nu trebuie să reprezinte un înlocuitor al consultării profesionale cu un furnizor de asistență medicală calificat și familiarizat cu nevoile dumneavoastră medicale individuale.
Termeni și condițiiPolitica de confidențialitate
Toate drepturile rezervate - Asociația Română a Producătorilor Internaționali de Medicamente