Lupta împotriva cancerului: o evaluare cuprinzătoare a cazurilor care pot fi prevenite și tratate

Imagine de PDPics de la Pixabay

Povara deceselor prin cancer ce pot fi prevenite este cea mai mare în țările în tranziție, ceea ce a ridicat necesitatea de a prioritiza planificarea și implementarea la nivel național a cancerului, punând un accent mai mare pe prevenirea primară și secundară a deceselor premature cauzate de cancerul de col uterin, colorectal, mamar și pulmonar și pe consolidarea capacității terapeutice. Mai important, strategiile de control al cancerului ar trebui să fie adaptate la nevoile țării. Sunt necesare eforturi la nivel mondial și național pentru investiții mai mari în reducerea factorilor de risc de cancer și în vaccinare [pentru prevenirea unor cancere specifice (de exemplu, cancerul de col uterin)].

Este concluzia unui articol recent publicat în The Lancet Global Health, în care cercetătorii au prezentat rezultatele unui studiu bazat pe populație, realizat în 185 de țări, pentru a estima decesele premature cauzate de 36 de tipuri diferite de cancer în 2020, una dintre principalele cauze de deces prematur la nivel mondial. În cadrul inițiativelor globale care pledează pentru o acoperire universală a sănătății, națiunile ar trebui să facă apel la abordarea disparităților în ceea ce privește accesul la îngrijirea cancerului. Mai mult, întrucât ratele de deces prematur din cauza cancerului variază în funcție de tipul de cancer și de sex, este necesară monitorizarea deceselor specifice cancerului într-o manieră dezagregată pe sexe.

Context

Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE) estimează că, în 2017, au avut loc ~1,9 milioane de decese premature care pot fi prevenite și >1 milion de decese premature tratabile în 38 de țări membre ale OCDE. Dintre acestea, ~31% dintre decesele premature care pot fi prevenite și 27% dintre cele care pot fi tratate au avut loc din cauza cancerelor. Povara globală a cancerului generează costuri societale și financiare semnificative. De exemplu, în țări precum Brazilia, Rusia, India, China și Africa de Sud (BRICS), pierderile de productivitate estimate din cauza deceselor premature cauzate de cancer sunt de 46,3 miliarde USD.

Deși intervențiile de sănătate publică în timp util ar putea preveni decesele premature cauzate de unele tipuri de cancer, aceasta nu este o abordare fezabilă pentru multe tipuri de cancer.

Despre studiu

În acest studiu, cercetătorii au extins activitatea OCDE la scară globală pentru a explora variațiile cu multiple fațete ale deceselor premature cauzate de cancer. Aceștia au prezentat povara deceselor premature care pot fi prevenite și tratate și au estimat anii de viață pierduți (YLL) în funcție de vârstă și de tipul de cancer pentru 36 de tipuri de cancer în 2020 pentru 185 de țări. În plus, oamenii de știință și-au stratificat constatările în funcție de țară (regiunea lumii) și de indicele de dezvoltare umană (IDH), sex și grupe de vârstă.

Rezultate

În 2020, peste 50 % din cele 9,96 milioane de decese cauzate de cancer au survenit prematur, adică înainte de vârsta de 70 de ani, ceea ce echivalează cu 182,8 milioane de YLL. Proporția de YLL premature în țările cu IDH scăzut a fost mai mare în comparație cu țările cu IDH ridicat (68,8% față de 57,7%). În plus, femeile din țările cu IDH scăzut au avut de suportat o povară mai mare de decese premature cauzate de cancer decât bărbații, dintre care cele mai multe s-au datorat cancerului de col uterin cauzat de virusul papiloma uman (HPV). Astfel, creșterea acoperirii vaccinării împotriva HPV și a screening-ului pentru cancer în țările cu IDH scăzut ar putea elimina cancerul de col uterin. Datorită nivelurilor ridicate de consum de tutun în rândul bărbaților din multe țări cu venituri medii, aceștia suportă o povară mai mare a deceselor premature cauzate de cancerul pulmonar. Prevalența cancerului pulmonar la femei este, de asemenea, ridicată în țările cu IDH ridicat, ceea ce indică o schimbare a profilului cancerului în rândul femeilor.

Consumul mai ridicat de tutun fără fum în rândul bărbaților din țările cu IDH mediu, cum ar fi India, Bangladesh și Nepal, a dus la o dominanță crescută a cancerelor de cap și gât la bărbați, ambele fiind prevenibile. Alte tipuri de cancer care pot fi prevenite sunt atribuite consumului de alcool, cum ar fi cancerele de ficat și de esofag, care afectează în mod obișnuit populațiile din Europa Centrală și de Est și din Asia de Est.

Împreună, consumul de tutun și de alcool, precum și riscurile de mediu (poluarea aerului) și profesionale (expunerea la azbest), au un impact asupra variabilității deceselor premature, care pot fi prevenite, cauzate de cancer. În plus, persoanele din fiecare țară se confruntă cu factori de risc de cancer diferiți; prin urmare, proporția prevenibilă de decese premature premature prin cancer variază în funcție de țară.

Estimările studiului au sugerat că aproape o treime din numărul de DPA premature cauzate de cancer(e) ar putea fi prevenite cu un acces echitabil la un tratament eficient. În țările cu IDH ridicat, calitatea sistemelor de îngrijire a cancerului și capacitățile terapeutice sunt superioare celor din țările cu venituri medii și scăzute. În plus, acestea dispun de o infrastructură mai bună pentru furnizarea de servicii esențiale de îngrijire a cancerului, cum ar fi radioterapia, chimioterapia și chirurgia. Inegalitățile în ceea ce privește distribuția aparatelor de radioterapie în țările cu venituri mici și în cele cu venituri mari sunt enorme, primele având în medie 0,06 aparate la un milion de locuitori, în comparație cu peste șapte aparate la un milion în cele din urmă, ceea ce contribuie la o variație substanțială a mortalității premature prin cancer. Decesele premature tratabile cauzate de cancerul colorectal și de cancerul de sân au rămas comparabile în toate țările. În țările cu venituri ridicate, programele de screening au contribuit, de asemenea, la reducerea deceselor premature prin tratarea cancerelor colorectal și mamar în stadii incipiente. În țările cu venituri mici și medii, aceste programe de screening au rămas ineficiente. Astfel, aceste țări au nevoie de ghiduri de screening adaptate la situațiile lor specifice pentru a oferi oamenilor mai mult acces la tratamente eficiente împotriva cancerului.

Combinația corectă de măsuri de prevenire primară și secundară și tratamente mai accesibile și mai eficiente din punct de vedere al costurilor se traduce printr-o îngrijire multimodală de calitate a cancerului. Țările cu IDH scăzut au o populație mai numeroasă în grupele de vârstă prematură (30-69 de ani) și o speranță de viață mai mică în general, ceea ce duce la o proporție mai mare de ani prematuri. În plus, acestea au sisteme de sănătate mai slabe și fragmentate. Dimpotrivă, țările cu IDH ridicat, prin punerea în aplicare eficientă din punct de vedere al costurilor a programelor de sănătate publică și a programelor de screening de înaltă calitate pentru depistarea cancerului, cu o acoperire ridicată a populației, s-au asigurat că cetățenii lor au acces echitabil la o îngrijire de calitate a cancerului, inclusiv la îngrijirea supraviețuitorilor de cancer.

sursa

Proiectul “Împreună învingem cancerul” este realizat cu sprijinul

Proiectul este derulat de grupul de Oncologie din cadrul ARPIM și companiile membre ARPIM, alături de revista Politici de Sănătate
DISCLAIMER Medical: Informațiile de pe platformă sunt furnizate numai pentru informații generale. Nu trebuie privite ca un sfat medical și nu trebuie să reprezinte un înlocuitor al consultării profesionale cu un furnizor de asistență medicală calificat și familiarizat cu nevoile dumneavoastră medicale individuale.
Termeni și condițiiPolitica de confidențialitate
Toate drepturile rezervate - Asociația Română a Producătorilor Internaționali de Medicamente