Lupta împotriva cancerului, în continuare o prioritate europeană: pacienții, între criza forței de muncă și accesul la inovație

Interviu cu Elisabetta Zanon, director executiv European Cancer Organisation (ECO)

Îngrijirea cancerului la nivel european trebuie să continue, iar părțile interesate trebuie să facă în continuare schimb de bune practici. De la abordarea deficitului de forță de muncă specializată în oncologie, la utilizarea medicinei personalizate și împărtășirea celor mai recente descoperiri științifice - toate sunt considerate priorități ale comunității europene de cancer. Potrivit lui Elisabetta Zanon, ” criza forței de muncă din oncologie ridică și mai mult nevoia unei colaborări globale”. În plus, ”un plan reînnoit al UE pentru combaterea cancerului ar trebui să stabilească câteva obiective privind accesul la medicamente personalizate”.

 

Care sunt prioritățile dumneavoastră în calitate de director executiv ECO?

Sosirea mea la ECO vine într-un moment critic pentru sectorul politicii de sănătate din Europa. Înainte de alegerile parlamentare  din iunie 2024, ECO a produs Manifestul „Timpul să accelerăm împotriva cancerului” – prioritățile politice ale comunității europene de cancer pentru următorii cinci ani.

Această foaie de parcurs îmi ghidează acum propriile eforturi în calitate de nou director executiv al ECO. În special, voi milita pentru:

  • Reîmprospătarea Planului european de combatere a cancerului pentru a reflecta cele mai recente descoperiri științifice și cele mai bune practici de când a fost dezvoltat pentru prima dată în 2020
  • Extinderea abordării paneuropene, orientată spre obiective, a controlului cancerului
  • Colaborarea cu comunitatea cancerului din UE, instituțiile, partenerii de încredere, guvernele naționale și alții pentru a face din Europa un lider global în lupta împotriva cancerului
  • Abordarea crizei în creștere a forței de muncă în oncologie din Europa

Am devenit director executiv pe 3 februarie 2025, iar a doua zi, de Ziua Mondială a Cancerului, m-am alăturat președintelui ECO, Csaba Dégi, într-o întâlnire cu noul comisar european pentru sănătate și siguranță animalelor, Olivér Várhelyi. Împreună am discutat despre numeroasele realizări ale Planului european de combatere a cancerului și despre provocările și oportunitățile care ne așteaptă, inclusiv despre cea mai bună utilizare a inteligenței artificiale, a medicinei personalizate și a altor progrese științifice.

La întâlnire, comisarul a fost ferm în angajamentul său față de Planul european de combatere a cancerului. Am avut, de asemenea, o discuție eficientă despre cum ar putea fi un model pentru un viitor Plan Cardiovascular European.

 

Cum poate fi extinsă lupta împotriva cancerului la nivel internațional? Credeți că, și în acest mandat, Parlamentul European va acorda la fel de multă importanță afecțiunilor oncologice?

Nu există nicio îndoială: abordarea eficientă a cancerului necesită încurajarea cooperării internaționale, evaluarea punctelor forte și a punctelor slabe naționale și împărtășirea celor mai bune practici și expertiză. Este exact ceea ce vrea să abordeze ECO.

De exemplu, anul trecut am lucrat îndeaproape cu organizații partenere din diferite țări pentru a produce o serie de rapoarte de țară europene privind pulsul cancerului. Fiecare a spus o poveste diferită:

  • În Italia, a fost nevoie să se abordeze inegalitățile regionale în ceea ce privește accesul la îngrijire
  • În Spania, a existat necesitatea de a sprijini crearea unui registru național al cancerului
  • În Bulgaria, a fost nevoie să se combată dezinformarea agresivă privind vaccinul HPV

Indiferent de ceea ce învățăm într-o țară, căutăm să împărtășim cu alții și să accelerăm procesul de îmbunătățire a îngrijirii cancerului.

În plus, consolidarea îngrijirii cancerului necesită platforme pentru profesioniști, cercetători, pacienți și factori de decizie pentru a împărtăși povești de succes și pentru a explora noi oportunități. Aceste conversații, totuși, trebuie să se traducă în acțiuni concrete, inclusiv politici, legislație și finanțare țintite.

De aceea, am înființat un nou comitet internațional de experți renumiți din SUA (ASCO), Australia (COSA) și Africa (AORTIC). Împreună, ei coordonează activitățile și relațiile ECO în afara Europei și se asigură că aceste relații globale sunt menținute și îmbunătățite.

ECO este, de asemenea, recunoscut ca actor non-statal în relațiile oficiale cu OMS, permițând o mai mare colaborare internațională pentru eliminarea cancerelor specifice, în special a cancerului de col uterin.
Cât despre importanța pe care Parlamentul European o acordă afecțiunilor oncologice, răspunsul este un „da” răsunător.

Unul dintre primele acte ale noului Parlament European a fost modernizarea subcomisiei pentru sănătate publică într-un comitet autonom complet (SANT) și creșterea membrilor săi de la 30 la 43. Acest nou Comitet, mai influent, își propune deja să pună în aplicare probleme urgente de sănătate, inclusiv cancerul, și colaborează cu alte comisii și comisari relevanți pentru a obține rezultatele atât de necesare.

Poate și mai importantă este înființarea Intergrupului Parlamentului European pentru Cancer și Boli Rare. Acest grup informal reunește membri ai Parlamentului European din spectrul politic pentru a colabora în lupta împotriva cancerului. ECO este una dintre cele trei organizații care acționează ca secretariat și am avut privilegiul de a participa la reuniunea sa constitutivă. Vom colabora cu Intergrupul pentru a ne asigura că îmbunătățirea politicilor de cancer este o prioritate pe agenda Parlamentului – pentru acest mandat și nu numai.

 

Întreaga Europă se confruntă cu probleme cu forța de muncă în oncologie. Un sondaj ECO recent a subliniat că medicii din Europa de Est și de Sud, în special, se confruntă cu provocări mai mari, inclusiv niveluri mai ridicate de burnout și stres. Cum pot fi rezolvate aceste probleme? Cum se poate implica ECO în acest aspect?

Criza forței de muncă din oncologie ridică și mai mult nevoia unei colaborări globale.

Într-adevăr, cel mai recent raport al nostru pe această temă arată disparități semnificative în Europa. În România, de exemplu, constatăm că suferința morală este cu 18% mai mare decât într-o țară precum Belgia, satisfacția este cu 30% mai mică, sprijinul perceput este cu 19% mai mic, iar burnout-ul este cu 21% mai mare.

Acesta este motivul pentru care ECO a solicitat atât OMS, cât și Comisiei Europene să identifice și să promoveze medii sănătoase la locul de muncă, pornind de la inițiative internaționale în domeniu.

Dincolo de cercetările și recomandările noastre de politică, ECO a lansat „E timpul să accelerăm forța de muncă”, foaia noastră de parcurs către condiții mai bune la locul de muncă. Recomandările cheie includ:

  • Dezvoltarea unui plan de acțiune cuprinzător al UE pentru a aborda deficitul de forță de muncă din domeniul sănătății și oncologiei
  • Stabilirea standardelor la nivel european pentru nivelurile de personal spitalicesc
  • Stabilirea unei misiuni oficiale Autorității Europene de Răspuns în Situații de Urgență în Sănătate (HERA) pentru a efectua studii de reziliență privind starea disponibilității forței de muncă din domeniul sănătății
  • Crearea unui rol și buget aferent pentru ca Eurostat să monitorizeze și să raporteze disponibilitatea forței de muncă din domeniul sănătății
  • Permiterea Agenției Europene pentru Securitate și Sănătate în Muncă (EU-OSHA) să investigheze nivelurile alarmante de epuizare și anxietate cu care se confruntă profesioniștii în oncologie din întreaga Europă și să ofere îndrumări care produc rezultate.

Utilizăm rețelele noastre vaste pentru a crea o platformă comună pentru experți, cercetători, factori de decizie și pacienți pentru a împărtăși date, povești personale și posibile soluții.

ECO a fost, de asemenea, implicat în diferite proiecte finanțate de UE pentru a îmbunătăți satisfacția profesională în rândul profesioniștilor din domeniul cancerului, prin formare și instrumente inovatoare pentru a-și îmbunătăți practica.

De asemenea, lucrăm cu organizația noastră parteneră, Fundația Europeană a Comunității Cancerului și Fondul European pentru Forța de Muncă pentru Cancer, pentru a identifica și sprijini soluții de ultimă oră la această problemă în continuă creștere în Europa.

 

Inovația poate salva viețile bolnavilor de cancer. Care sunt liniile de acțiune ale ECO pentru a îmbunătăți accesul pacienților europeni la medicamente oncologice inovatoare?

ECO face tot posibilul pentru a-și fundamenta activitatea politică pe date. Din acest motiv, în 2022 am înființat European Cancer Pulse. Acesta este un instrument practic, interactiv, de vizualizare a datelor pentru a ajuta la identificarea gamei de inegalități care trebuie abordate în îngrijirea europeană a cancerului. Aceste inegalități sunt extinse și multe. De exemplu, în 2021, în UE, 83% dintre femeile daneze cu vârsta cuprinsă între 50 și 69 de ani s-au angajat în depistarea cancerului de sân, față de 9,2% în România. Aș încuraja cititorii dumneavoastră să vadă întreaga gamă de indicatori comparativi la europeancancer.org/pulse.

Când observăm inegalități, reunim experți, părți interesate și factori de decizie pentru a lua în considerare obstacolele și soluțiile disponibile.

Printre acțiunile la care solicităm se numără:

  • Cooperare regională pentru sprijinirea accesului la medicamente personalizate. Aceasta ar putea include servicii transfrontaliere și cooperare în ceea ce privește modernizarea laboratoarelor de patologie și prevederile de formare.
  • Abordarea penuriei cronice, paneuropene, în profesiile cheie implicate în adoptarea inovației. Aceasta poate include patologi, medici curanți, asistente, farmaciști și alții.
  • Sprijinirea discuțiilor privind o mai mare eficiență în îngrijirea cancerului și colaborarea cu organizații partenere precum All.Can.

De asemenea, credem că lecțiile oferite de Planul european de combatere a cancerului se aplică în stabilirea unor obiective paneuropene clare și apariția unor noi niveluri de energie și cooperare.  Știm cum medicina personalizată poate ajuta pacienții cu cancere greu de tratat. Le datorăm să îmbunătățim accesul. Un plan reînnoit al UE pentru combaterea cancerului ar trebui să stabilească câteva obiective privind accesul la medicamente personalizate. De exemplu, tuturor femeilor diagnosticate cu cancer de sân ar trebui să li se ofere acces la teste genetice și consiliere.

Proiectul “Împreună învingem cancerul” este realizat cu sprijinul

Proiectul este derulat de grupul de Oncologie din cadrul ARPIM și companiile membre ARPIM, alături de revista Politici de Sănătate
DISCLAIMER Medical: Informațiile de pe platformă sunt furnizate numai pentru informații generale. Nu trebuie privite ca un sfat medical și nu trebuie să reprezinte un înlocuitor al consultării profesionale cu un furnizor de asistență medicală calificat și familiarizat cu nevoile dumneavoastră medicale individuale.
Termeni și condițiiPolitica de confidențialitate
Toate drepturile rezervate - Asociația Română a Producătorilor Internaționali de Medicamente