Lipsa dovezilor de înaltă calitatea afectează studiile despre impactul COVID-19 asupra asistenței medicale pentru cancer

Pentru a îmbunătăți cunoștințele despre consecințele pandemiei COVID-19 asupra îngrijirii oncologice, este necesară o identificare și o mai bună înțelegere a efectelor strategiilor de atenuare dezvoltate pentru a reduce impactul întârzierilor și întreruperilor serviciilor de asistență medicală. Conform studiului Impactul strategiilor de atenuare a întârzierilor și întreruperilor în îngrijirea bolnavilor de cancer cauzate de COVID-19, realizat de cercetători de la Oxford-Brazil EBM Alliance în colaborare cu Organizația Mondială a Sănătății (OMS), „constatările evidențiază frecvența redusă a măsurării și raportării strategiilor de atenuare care se adresează în mod specific rezultatelor pacienților și, prin urmare, lipsa de dovezi de înaltă calitate pentru a informa dezvoltarea programului.  Această analiză întărește necesitatea adoptării unor metode de măsurare standardizate pentru a monitoriza impactul strategiilor de atenuare propuse pentru a reduce efectele întârzierilor și întreruperilor în îngrijirea medicală a pacienților cu cancer din cauza COVID-19.”

Cercetătorii au evaluat 9.527 de referințe din monitorizarea  electronică. După excluderea a 2.842 de duplicate, au fost analizate titlurile și rezumatele a 6. 692 de referințe, au fost excluse 6. 664 care nu întruneau criteriile de eligibilitate și în final selectate 28 pentru evaluarea textului integral. În final, nouă studii au îndeplinit în totalitate criteriile de includere.  Strategiile de atenuare au fost puse în aplicare în Statele Unite, Italia și China (câte două studii fiecare) și în Spania, Marea Britanie și Iran (câte un studiu fiecare). Dimensiunile eșantioanelor au variat de la 15 la 585. Strategiile vizează asistența medicală pentru tipuri nespecificate de cancere,  cancerul de sân, cancerul de cap și gât  și cancerul pulmonar. Ministerul Sănătății din Italia a oferit finanțare pentru două studii, iar pentru restul studiilor nu a fost raportată nicio sursă de finanțare.

În concluzie, „această analiză a identificat nouă strategii propuse pentru atenuarea rezultatelor legate de întârzierile și întreruperile în îngrijirea medicală a pacienților cu cancer din cauza COVID-19 și a evaluat impactul acestora asupra pacienților cu cancer și asupra sistemelor de sănătate. Din cauza limitării calității metodologice și a inadecvării modelelor de studiu, efectele tuturor celor nouă strategii de atenuare abordate de studii nu sunt definitive. Constatările subliniază lipsa de dovezi de înaltă calitate pentru a sprijini în mod corespunzător procesul de luare a deciziilor și întăresc necesitatea unor studii mai bine concepute, care să vizeze evaluarea rezultatelor pentru strategiile propuse în literatura de specialitate și direcționate pentru întârzieri și perturbări cu impact în asistența medicală pentru cancer din cauza COVID-19.”

Sursa: https://ascopubs.org/doi/full/10.1200/GO.20.00632

 

Proiectul “Împreună învingem cancerul” este realizat cu sprijinul

Proiectul este derulat de grupul de Oncologie din cadrul ARPIM și companiile membre ARPIM, alături de revista Politici de Sănătate
DISCLAIMER Medical: Informațiile de pe platformă sunt furnizate numai pentru informații generale. Nu trebuie privite ca un sfat medical și nu trebuie să reprezinte un înlocuitor al consultării profesionale cu un furnizor de asistență medicală calificat și familiarizat cu nevoile dumneavoastră medicale individuale.
Termeni și condițiiPolitica de confidențialitate
Toate drepturile rezervate - Asociația Română a Producătorilor Internaționali de Medicamente