Limfedemul, pe agenda publică: boala ar putea fi controlată, dar accesul la dispozitivele necesare este limitat

Limfedemul, afecțiune care apare la mulți bolnavi oncologici, nu poate fi vindecat, însă poate fi controlat cu tratament adecvat, au atras atenția participanții la dezbaterea "Ziua internațională a limfedemului - bolile uitate ale sănătății publice”.

Limfedemul este o acumulare anormală de limfă, un lichid bogat în proteine, care afectează cel mai des membrele superioare sau inferioare prin umflarea loc, dar poate apărea și în zone precum fața sau trunchiul. Cel mai adesea, limfedemul este cauzat de tratamente oncologice, radioterapie, chimioterapie, intervenții chirurgicale precum cele de îndepărtare a ganglionilor limfatici sau infecții.

Potrivit chirurgului Gerald Filip, la noi în țară, ”din 8.000 de paciente operate anual de cancer la sân, 3.000 dezvoltă limfedem și își pierd funcționalitatea unui membru”. În Europa, peste 2 milioane de persoane trăiesc cu limfedem.

Limfedemul, în formele sale primare sau secundare (apărut în urma unei afecțiuni oncologice sau intervenții chirurgicale), izolează pacienții și le limitează viața normală. „În țările dezvoltate, pacienții cu limfedem beneficiază de diagnostic precoce, tratament specializat și dispozitive medicale compensate integral. În România, mulți pacienți află despre această boală doar atunci când este prea târziu pentru a preveni complicațiile. Nu există programe naționale de diagnostic și tratament, iar accesul la dispozitivele medicale esențiale – bandaje, ciorapi compresivi, pompe de drenaj – este limitat și costisitor. Acesta nu este doar o problemă medicală, ci și una de echitate socială”, a atras atenția senator Nicoleta Pauliuc, președintele Comisiei pentru apărare, ordine publică și siguranță națională.

Limfedemul nu este doar o umflătură a membrelor, ci o povară zilnică. Pacienții trăiesc cu durere și limitare fizică, ceea ce le afectează capacitatea de a munci și de a avea o viață normală, ducând și la izolarea socială, suferință emoțională, etc.

Tratamentul recomandat pentru limfedem este terapia limfatică decongestionantă. Potrivit reprezentanților Asociației pacienților cu limfedem, există mai multe etape ale terapiei:

  • Bandajarea multistrat- face parte din tratamentul decongestionant intensiv pentru a completa exercițiile fizice și pentru a reduce volumul membrului afectat
  • Drenajul limfatic manual efectuat de către un fizioterapeut specializat în managementul limfedemului- stimulează fluxul de lichid în sistemul limfatic și reduce edemul
  • Purtarea pe parcursul zilei a îmbrăcăminții de compresie personalizate, cu țesătură plată
  • Îngrijire și hidratare riguroasă a pielii

”Pacienții cu limfedem sunt nedreptățiți de sistem. Pe lista noastră de priorități se află informarea pacientului, dar și a cadrelor medicale. Limfedemul trebuie să fie recunoscut atunci când pacientul ajunge la medic. Dacă este depistat în stadii timpurii, limfedemul poate fi gestionat de pacient, în mare parte. Însă mai este și problema echipamentelor vitale pentru pacienți: doar o parte din ele sunt decontate”, a explicat Claudia Trandafirescu, fondator și președinte al Asociației.

Potrivit pacientelor prezente la eveniment, ”îmbrăcămintea de compresie ajunge să ne coste 1.000 de euro o dată la 6 luni. Ședințele de drenaj limfatic manual pot să se ridice la aproximativ 3.000 de lei în jumătate de an”.

”Pentru anul acesta bugetul este deja aprobat, cu limitele de rigoare. Pentru noi servicii, ne putem pregăti pentru a doua jumătate a anului, după rectificarea bugetară. Este important să menținem legătura și să aflăm care sunt nevoile, pentru a le putea analiza. Criteriile pentru dispozitivele compresive le realizăm împreună cu comisiile de specialitate ale Ministerului Sănătății”, a declarat Iulia Stoea, director general adjunct, Direcţia Reglementări şi Norme de Contractare, Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS).

Proiectul “Împreună învingem cancerul” este realizat cu sprijinul

Proiectul este derulat de grupul de Oncologie din cadrul ARPIM și companiile membre ARPIM, alături de revista Politici de Sănătate
DISCLAIMER Medical: Informațiile de pe platformă sunt furnizate numai pentru informații generale. Nu trebuie privite ca un sfat medical și nu trebuie să reprezinte un înlocuitor al consultării profesionale cu un furnizor de asistență medicală calificat și familiarizat cu nevoile dumneavoastră medicale individuale.
Termeni și condițiiPolitica de confidențialitate
Toate drepturile rezervate - Asociația Română a Producătorilor Internaționali de Medicamente