Leucemia mieloidă acută, frecventă la vârstnici
Leucemia mieloidă acută este un tip de cancer de sânge care afectează celulele mieloide (includ globule roșii, trombocite și anumite tipuri de globule albe).
Leucemia mieloidă acută este cauzată de deteriorarea ADN-ului celulelor în curs de dezvoltare de la nivelul măduvei osoase. Astfel, producția de celule sangvine este afectată, iar măduva osoasă produce celule imature care se transformă în celule leucemice numite mieloblaste. Aceste celule anormale nu vor funcționa corect și pot acumula și aglomera celule sănătoase.
Incidența: în UE, leucemia mieloidă afectează între 5 și 8 persoane din 100.000. Acest tip de leucemie este mai frecvent la persoanele în vârstă (numărul de cazuri crește de aproape 10 ori).
Semne și simptome
La debutul bolii, simptomele pot fi aceleași cu ale unor boli comune, cum ar fi gripa: febră, oboseală, pierderea poftei de mîncare. Alte simptome ulterioare pot include:
Diagnosticul leucemiei mieloide acute
Diagnosticul și tipul de boală sunt confirmate printr-o serie de teste și analize:
Pentru a determina tipul de leucemia acută, prezența mutațiilor genetice și analiza cromozomilor, sunt necesare următoarele teste:
Factori de risc pentru leucemia mieloidă cronică
Există o serie de factori de risc, ce includ:
Stadializare
Subtipul leucemiei mieloide acute se bazează pe modul în care celulele apar atunci când sunt examinate la microscop. De asemenea, pot fi utilizate teste speciale de laborator pentru a identifica unele caracteristici specifice ale celulelor. Sistemul de clasificare al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) include aceste grupuri pentru leucemia mieloidă acută: