Leucemia limfocitară cronică – cel mai frecvent tip de leucemie

Leucemia limfocitară cronică – cel mai frecvent tip de leucemie

Leucemia limfocitară cronică (LLC) este cea mai frecventă limfoproliferare cronică, reprezentând aproximativ 30% din cazurile de leucemii.

LLC este un cancer cu creștere lentă care începe în limfocite, în măduva osoasă și se extinde în sânge. Se poate răspândi la ganglioni și organe precum ficatul și splina.

Incidența este de 8 cazuri noi / 100.000 locuitori / an, iar vârsta medie a pacienților care suferă de LLC este de 64 ani. În ultimii ani, medicii au constatat apariția cazurilor de LLC la persoane mai tinere, în jurul vârstei de 40 de ani.

Cel mai adesea, LLC este diagnosticată atunci când se găsesc prea multe limfocite anormale în sânge, cunoscute și sub denumirea de limfocitoză. Totuși, aceeași boală poate apărea atunci când limfocitele anormale se gasesc mai ales în ganglionii limfatici, dar nu și în sânge.

LLC apare din cauza unei mutații genetice care face ca celulele sanguvine să producă limfocite anormale, ineficiente. Aceste limfocite anormale continuă să trăiască și să se înmulțească, pe când limfocitele normale ar muri. Limfocitele anormale se acumulează în sânge și anumite organe, unde provoacă unele complicații. Acestea pot aglomera celulele sănătoase din măduva osoasă și pot interfera cu producerea normalî a celulelor sangvine.

Simptomele LLC pot apărea în decurs de câțiva ani - complicații

La unele persoane cu leucemie limfocitară cronică, boala crește și progresează lent. Acest lucru înseamnă că simptomele pot apărea în decurs de câțiva ani.

Cei care dezvoltă semne și simptome pot prezenta:

  • ganglioni limfatici mari, dar nedureroși;
  • oboseală;
  • febră;
  • scurtarea respirației;
  • durere în partea superioară stângă a abdomenului, care poate fi cauzată de o splină mărită;
  • transpirații nocturne;
  • pierdere în greutate inexplicabilă;
  • infecții frecvente.

Complicații ale LLC

Leucemia limfocitară cronică poate provoca o serie de complicații, precum:

  • infecții frecvente – în cele mai multe cazuri, aceste infecții sunt infecții comune ale tractului respirator superior și inferior, dar, uneori, se pot dezvolta infecții mai grave.
  • modificare spre o formă de cancer mai agresivă – Un număr mic de persoane cu leucemie limfocitara cronică poate dezvolta o forma mai agresivă de cancer numită limfom difuz cu celule B mari (numit sindromul Richter).
  • risc crescut pentru alte tipuri de cancer –inclusiv cancer de piele, cum ar fi melanomul, și cancerele pulmonare și ale tractului digestiv.
  • probleme ale sistemului imunitar –celulele sistemului imunitar pot ataca greșit globulele roșii sau trombocitele.

Diagnosticul leucemiei limfocitare cronice – teste recomandate

Diagnosticarea leucemiei are loc, de obicei, după analize de rutină care indică anumite modificări ale sângelui. Un medic specialist hematolog vă poate recomanda teste suplimentare.

Testele și procedurile utilizate pentru diagnosticarea leucemiei limfocitare cronice includ teste de sânge concepute pentru:

  • măsurarea numărului de celule dintr-o probă de sânge – hemoleucograma. Un număr mare de celule B, un tip de limfocite, poate indica leucemie limfocitară cronică.
  • determinarea tipului de limfocite implicate –citometria de flux arată dacă un număr crescut de limfocite e din cauza leucemiei limfocitare cronice, a unei tulburări de sânge diferite sau este reacția corpului la un alt proces, cum ar fi infecția.
  • Examinează cromozomii din interiorul limfocitelor anormale pentru a depista anomalii. Uneori, medicii folosesc aceste informații pentru a vă stabili prognosticul și pentru a determina care este cel mai potrivit tratament.

Alte teste includ biopsia și teste de imagistică, precum tomografia computerizată (CT) și tomografia cu emisie de pozitroni (PET).

Proiectul “Împreună învingem cancerul” este realizat cu sprijinul

Proiectul este derulat de grupul de Oncologie din cadrul ARPIM și companiile membre ARPIM, alături de revista Politici de Sănătate
DISCLAIMER Medical: Informațiile de pe platformă sunt furnizate numai pentru informații generale. Nu trebuie privite ca un sfat medical și nu trebuie să reprezinte un înlocuitor al consultării profesionale cu un furnizor de asistență medicală calificat și familiarizat cu nevoile dumneavoastră medicale individuale.
Termeni și condițiiPolitica de confidențialitate
Toate drepturile rezervate - Asociația Română a Producătorilor Internaționali de Medicamente