Camera Deputaţilor a adoptat, în calitate de for decizional, legea prin care se oferă pacienţilor din România dreptul la medicină personalizată.
Legea, inițiată de senator Nicoleta Pauliuc alături de prof. dr. Alexandru Rafila, dr. Nelu Tătaru, prof. dr. Patriciu Achimaș- Cadariu, prof. dr. Adrian Streinu- Cercel și dr. Laszlo Attila, va merge la promulgare către președintele României.
”Această lege are două direcţii majore de aplicare. Pe de o parte, poate fi o umbrelă foarte bună pentru extinderea analizelor şi screeningurilor prin care să se depisteze boli rare. Pe de altă parte, încurajează aplicarea unor tratamente personalizate inclusiv prin introducerea mai rapidă a unor medicamente în schemele de tratament. Promisiunea medicinei de precizie este oferirea tratamentelor potrivite, la momentul potrivit, de fiecare dată, persoanei potrivite. După promulgare, Ministerul Sănătăţii trebuie să elaboreze normele de aplicare şi să asigure finanţarea”, a explicat senator Nicoleta Pauliuc, președintele Comisiei de apărare, siguranță națională și ordine publică, inițiator al mai multor legi în sprijinul persoanelor cu afecțiuni oncologice.
Potrivit raportului preliminar al Comisiei pentru sănătate și familie din Camera Deputaților asupra proiectului de lege pentru completarea Legii drepturilor pacientului nr. 46/2003, ” în vederea asigurării respectării dreptului la medicină personalizată, medicul specialist are obligaţia de a pune la dispoziţia pacientului informaţii fiabile, pertinente şi uşor de înţeles, referitoare la opţiunile privind intervenţiile medicale propuse, inclusiv beneficiile preconizate şi riscurile acestora. De asemenea, se propune obligativitatea consimţământului pacientului pentru fiecare intervenţie medicală specifică medicinei personalizate, iar colectarea, partajarea, gestionarea şi standardizarea datelor necesare pentru dezvoltarea şi aplicarea medicinei personalizate să se realizeze în conformitate cu legislaţia privind protecţia datelor”.
Medicina personalizată include îngrijirile de sănătate acordate pe baza unui model medical care folosește caracterizarea fenotipurilor și genotipurilor persoanelor și constau în oferirea de servicii medicale preventive, de diagnostic, curative, de reabilitare, respectiv îngrijiri terminale specifice fiecărui pacient.