Legea pentru aprobarea planului de cancer intră în vigoare la 1 ianuarie 2023

Președintele Klaus Iohannis a semnat decretul de promulgare a Legii prin care se aprobă Planul național de prevenire şi combatere a cancerului în cadrul unui eveniment organizat pe 2 noiembrie 2022 la Palatul Cotroceni.

Legea, care va intra în vigoare la 1 ianuarie 2023, prevede servicii medicale de prevenire, diagnostic şi tratament al
cancerului,
servicii de îngrijire, inclusiv îngrijiri paliative,  servicii de psiho-oncologie, onconutriţie şi oncofertilitate, servicii sociale şi indemnizaţii lunare de hrană. De asemenea, documentul propune crearea Registrului Național de Cancer, realizarea unui traseu standardizat al pacientului, astfel încât să nu treacă mai mult de 60 de zile de la identificarea unei suspiciuni de cancer până la inițierea tratamentului, utilizarea medicinei personalizate pentru prevenirea, screeningul, diagnosticarea și tratamentul cancerului.

”Toți cei cu responsabilități în promovarea actului normativ au înțeles apelul transmis în urmă cu mai puțin de 11 luni, cu ocazia lansării proiectului acestui plan. Maniera în care autoritățile, specialiștii și pacienții au colaborat pentru ca acest demers să fie finalizat reprezintă un standard de bune practici, care merită multiplicat nu doar în sănătate, ci și în multe alte domenii. Sănătatea nu este și nu trebuie să reprezinte niciodată o miză electorală sau un prilej pentru demagogie și oportunism politic. Starea de sănătate a unei națiuni este un vector indiscutabil pentru progres și, din această perspectivă, se impune ca politicile publice în acest domeniu să fie bine fundamentate”, a declarat președintele României.

Raportul Comisiei Europene privind Starea Sănătății în Uniunea Europeană pentru anul 2021 arată că România ocupă locul trei în UE în ceea ce privește mortalitatea care poate fi prevenită. Aproape jumătate dintre decesele din anul 2019 pot fi atribuite factorilor de risc comportamentali, inclusiv fumatul, alimentația nesănătoasă, consumul de alcool și activitatea fizică scăzută. Factorii de mediu, precum poluarea aerului, contribuie, de asemenea, la un număr considerabil de decese.

”Acțiunea doar pe componenta clinică nu va reuși să influențeze în mod semnificativ statisticile privind mortalitatea și morbiditatea prin cancer. Vă îndemn să acționați susținut în a promova o politică unitară de prevenție și educație pentru sănătate. Rolul societății civile este esențial în sprijinirea eforturilor autorităților de a crește nivelul de alfabetizare în sănătate. Accesul la informații de încredere poate fi salvator, ghidând pacientul către depistarea precoce a bolilor și tratamentul corespunzător”, a concluzionat Klaus Iohannnis.

Potrivit documentului, ”în termen de 180 de zile de la data intrării în vigoare a legii, Guvernul aprobă prin hotărâre normele de aplicare a legii şi de implementare a Planului național de prevenire şi combatere a cancerului în România, elaborate de Ministerul Sănătăţii împreună cu fiecare minister care are reţea medicală”.

Proiectul “Împreună învingem cancerul” este realizat cu sprijinul

Proiectul este derulat de grupul de Oncologie din cadrul ARPIM și companiile membre ARPIM, alături de revista Politici de Sănătate
DISCLAIMER Medical: Informațiile de pe platformă sunt furnizate numai pentru informații generale. Nu trebuie privite ca un sfat medical și nu trebuie să reprezinte un înlocuitor al consultării profesionale cu un furnizor de asistență medicală calificat și familiarizat cu nevoile dumneavoastră medicale individuale.
Termeni și condițiiPolitica de confidențialitate
Toate drepturile rezervate - Asociația Română a Producătorilor Internaționali de Medicamente