Comisia Europeană a lansat recent Inițiativa europeană de imagistică în domeniul cancerului, o acțiune emblematică în cadrul Planului European de Combatere a Cancerului.
Inițiativa are ca scop sprijinirea furnizorilor de asistență medicală, a institutelor de cercetare și a inovatorilor să utilizeze în mod optim soluțiile inovatoare bazate pe date pentru tratamentul și îngrijirea cancerului și contribuția la crearea unei infrastructuri digitale care să conecteze resursele și bazele de date privind imagistica cancerului în întreaga UE, asigurând, în același timp, respectarea unor standarde etice ridicate, încrederea, securitatea și protecția datelor cu caracter personal. De asemenea, aceasta va conecta inițiativele de la nivelul UE și cele naționale, rețelele spitalelor, precum și registrele de cercetare, cu date imagistice și cu alte date relevante privind sănătatea.
„Este o inițiativă care este strâns legată de noua Schemă UE de screening al cancerului, care marchează o nouă etapă importantă în eforturile de depistare a afecțiunilor oncologice la nivelul UE. Acesta este cel mai recent exemplu al modului în care Planul de combatere a cancerului produce rezultate care pot aduce beneficii uriașe cetățenilor. Pentru prima dată, am stabilit un obiectiv ambițios: să oferim acces la depistarea cancerului de sân, de col uterin și colorectal pentru 90% dintre europenii eligibili. Screeningul de rutină este esențial pentru depistarea timpurie, care poate salva vieți în cele din urmă. Ca răspuns la campania noastră de sensibilizare, prin care îi invităm pe toți europenii să accepte invitațiile la screening, un supraviețuitor al cancerului a declarat că, dacă ar fi avut acces la screening în urmă cu câțiva ani, poate că nu ar fi dezvoltat un cancer de colon în stadiul patru. Acesta este doar un exemplu din multe altele care arată că trebuie să mergem mai departe. Recomandările noastre sunt de a introduce treptat screening-ul pentru cancerul pulmonar, de prostată și, în anumite circumstanțe, pentru cancerul gastric, pe baza unor cercetări suplimentare. Aceste șase tipuri de cancer reprezintă peste jumătate din totalul cazurilor de cancer și al deceselor cauzate de cancer în UE. Pe măsură ce orientările europene și sistemele europene de asigurare a calității vor fi actualizate, utilizarea noilor teste de screening bazate pe dovezi va fi perfecționată în continuare. Inițiativa europeană de imagistică a cancerului va juca un rol important în acest sens. Ea va oferi resurse valoroase și biblioteci de imagini părților interesate din domeniul clinic, din cercetare și inovare. Și tocmai acest acces la informații poate duce la dezvoltarea următoarei generații de diagnostice și tratamente pentru cancer”, a declarat Stella Kyriakides, comisarul European pentru sănătate și siguranță alimentară.
Inovarea tehnologică, combinată cu protecția datelor, poate crea un cadru de încredere pentru cercetători, inovatori, medici și pacienți. Datorită noii Inițiative europene de imagistică a cancerului, cercetătorii vor avea acces eficient la mai multe date de înaltă calitate pentru a studia și a avansa în cunoașterea bolii. Inovatorii vor putea să dezvolte și să testeze soluții bazate pe date pentru îngrijirea cancerului. Facilitarea dezvoltării de soluții bazate pe date va permite medicilor să ia decizii clinice, diagnostice, tratamente și medicină predictivă mai precise și mai rapide, în beneficiul pacienților cu cancer. În plus, va sprijini principiul altruismului datelor din partea cetățenilor, care și-ar putea da acordul sau permisiunea în mod voluntar de a pune la dispoziție datele pe care le generează, ca modalitate de îmbogățire a seturilor de date din domeniul sănătății.
O infrastructură transfrontalieră, interoperabilă și sigură, care va păstra confidențialitatea, va accelera inovarea în domeniul cercetării medicale. De exemplu, va fi posibilă antrenarea noilor tehnologii care utilizează inteligența artificială (AI) pe un set de date de mari dimensiuni, care este standardizat și pe deplin conform cu Regulamentul general privind protecția datelor (GDPR). Acest lucru va accelera dezvoltarea de instrumente inovatoare, care pot oferi un diagnostic mai rapid al cancerului și o îngrijire personalizată îmbunătățită.
Etapele următoare
În urma lansării Inițiativei europene de imagistică a cancerului, prin două proiecte, EUCAIM și Facilitatea de testare și experimentare a IA pentru sănătate (TEF-Health), se preconizează că până în decembrie 2023 va fi finalizată proiectarea infrastructurii digitale paneuropene și vor fi stabilite mecanismele de colaborare. Furnizorii de date vor putea apoi să se conecteze la această nouă platformă federală europeană. Prima versiune a platformei va fi lansată până la sfârșitul anului 2024, iar versiunea finală este așteptată până la sfârșitul anului 2025. Infrastructura digitală va fi pe deplin operațională și funcțională în 2026.