Vă rugăm să ne acordați câteva minute pentru completarea chestionarului destinat asociațiilor de pacienți.

IOCN: Clinica de Hematologie extinde capacitatea de transplant medular la nivel național

IOCN- noua Clinică de Hematologie

Institutul Oncologic „Prof. dr. Ion Chiricuță” Cluj-Napoca a inaugurat, pe 30 iulie, cea mai nouă Clinică de Hematologie din România.

Noua Clinică de Hematologie include 56 de paturi pentru servicii medicale acordate în regim de spitalizare continuă și 7 paturi pentru servicii medicale în regim de spitalizare de zi, astfel: parter - 7 paturi (spitalizare de zi), etajul 1- 16 paturi (4 saloane cu 3 paturi și 2 saloane cu 2 paturi), etajul al 2-lea- 24 de paturi (6 saloane cu 3 paturi și 3 saloane cu 2 paturi, pentru Anestezie și Terapie Intensivă), etajul al 3-lea- 16 paturi (6 saloane cu 1 pat pentru transplant medular și 5 saloane cu 2 paturi pentru pretransplant).

”Investiția, din fonduri asigurate de către Ministerul Sănătății, se ridică la aproximativ 29 milioane de lei și va permite realizarea, și la Cluj, a procedurii de transplant medular, extinzând astfel capacitatea de transplant medular la nivel național. Această construcție, cu o structură pe patru niveluri, va prelua întreaga activitate a vechii secții clinici de Hematologie din cadrul Institutului Oncologic Cluj Napoca și are drept obiectiv îmbunătățirea continuă a serviciilor medicale și a rezultatelor în tratamentul pacienților oncologici”, a declarat șef lucr. dr. Cătălin Vlad, managerul Institutului Oncologic „Prof. dr. Ion Chiricuță”, la evenimentul de lansare a Clinicii.

În ultimii doi ani, în Secția de Hematologie de la Institutul Oncologic „Prof. dr. Ion Chiricuță” au fost înregistrate 38.222 de consultații, astfel: 20.622 de consultaṭii în anul 2019, respectiv 17.600 de consultații în anul 2020, în ușoară scădere, dat fiind contextul pandemic.

Centru de excelență în domeniul cancerului

Prezent la inaugurare, primarul Clujului, Emil Boc, a anunțat demararea activităților pentru realizarea Hub-ului de la Borhanci, care va include și un centru de excelență în domeniul cancerului. „Luni vom semna contractul pentru realizarea studiului de fezabilitate, a planului urbanistic de detaliu și a documentației tehnice pentru Hub-ul educațional, sportiv și medical din Borhanci. Acesta va fi construit pe un teren de 76 de hectare, vom avea un parc, dar și o unitate de cercetare pentru Institutul Oncologic, un centru de excelență în domeniul cancerului”, a spus Emil Boc.

Referendum pentru sănătate

Proiectul noii Clinici de Hematologie a demarat în perioada când manager al IOCN era prof. dr. Patriciu Achimaș- Cadariu, actualul președinte al Grupului de lucru pentru Combaterea Cancerului din Parlamentul României. ”Proiectul managerial este din 2014 și ceea ce s-a realizat aici cred că este un model pentru România, beneficiind de sprijin din partea tuturor decidenților, indiferent de natura politică”, a spus prof. dr. Achimaș- Cadariu, care a atras atenția și asupra contextului în care ne aflăm. ”Trebuie să ne uităm la cheltuielile pentru sănătate din Produsul Intern Brut. Față de țările către care aspirăm, ne plasăm la o zecime. Lucrăm la Planul Național de Cancer și în continuare, făcând o evaluare, suntem în situația în care dacă punem cap la cap toate facilitățile de radioterapie, acoperim 60% din necesarul național, de stat și privat. Ceea ce lansez astăzi în mod oficial este ideea unui referendum pentru sănătate, pentru a ști încotro trebuie să mergem”, a completat președintele Grupului de lucru din Parlament.

Proiect realizat cu sprijinul

Proiectul este derulat de grupul de Oncologie din cadrul ARPIM și companiile membre ARPIM, alături de revista Politici de Sănătate
DISCLAIMER Medical: Informațiile de pe platformă sunt furnizate numai pentru informații generale. Nu trebuie privite ca un sfat medical și nu trebuie să reprezinte un înlocuitor al consultării profesionale cu un furnizor de asistență medicală calificat și familiarizat cu nevoile dumneavoastră medicale individuale.
Termeni și condițiiPolitica de confidențialitate
Toate drepturile rezervate - Asociația Română a Producătorilor Internaționali de Medicamente