Noua Clinică de Hematologie include 56 de paturi pentru servicii medicale acordate în regim de spitalizare continuă și 7 paturi pentru servicii medicale în regim de spitalizare de zi, astfel: parter - 7 paturi (spitalizare de zi), etajul 1- 16 paturi (4 saloane cu 3 paturi și 2 saloane cu 2 paturi), etajul al 2-lea- 24 de paturi (6 saloane cu 3 paturi și 3 saloane cu 2 paturi, pentru Anestezie și Terapie Intensivă), etajul al 3-lea- 16 paturi (6 saloane cu 1 pat pentru transplant medular și 5 saloane cu 2 paturi pentru pretransplant).
”Investiția, din fonduri asigurate de către Ministerul Sănătății, se ridică la aproximativ 29 milioane de lei și va permite realizarea, și la Cluj, a procedurii de transplant medular, extinzând astfel capacitatea de transplant medular la nivel național. Această construcție, cu o structură pe patru niveluri, va prelua întreaga activitate a vechii secții clinici de Hematologie din cadrul Institutului Oncologic Cluj Napoca și are drept obiectiv îmbunătățirea continuă a serviciilor medicale și a rezultatelor în tratamentul pacienților oncologici”, a declarat șef lucr. dr. Cătălin Vlad, managerul Institutului Oncologic „Prof. dr. Ion Chiricuță”, la evenimentul de lansare a Clinicii.
În ultimii doi ani, în Secția de Hematologie de la Institutul Oncologic „Prof. dr. Ion Chiricuță” au fost înregistrate 38.222 de consultații, astfel: 20.622 de consultaṭii în anul 2019, respectiv 17.600 de consultații în anul 2020, în ușoară scădere, dat fiind contextul pandemic.
Prezent la inaugurare, primarul Clujului, Emil Boc, a anunțat demararea activităților pentru realizarea Hub-ului de la Borhanci, care va include și un centru de excelență în domeniul cancerului. „Luni vom semna contractul pentru realizarea studiului de fezabilitate, a planului urbanistic de detaliu și a documentației tehnice pentru Hub-ul educațional, sportiv și medical din Borhanci. Acesta va fi construit pe un teren de 76 de hectare, vom avea un parc, dar și o unitate de cercetare pentru Institutul Oncologic, un centru de excelență în domeniul cancerului”, a spus Emil Boc.
Proiectul noii Clinici de Hematologie a demarat în perioada când manager al IOCN era prof. dr. Patriciu Achimaș- Cadariu, actualul președinte al Grupului de lucru pentru Combaterea Cancerului din Parlamentul României. ”Proiectul managerial este din 2014 și ceea ce s-a realizat aici cred că este un model pentru România, beneficiind de sprijin din partea tuturor decidenților, indiferent de natura politică”, a spus prof. dr. Achimaș- Cadariu, care a atras atenția și asupra contextului în care ne aflăm. ”Trebuie să ne uităm la cheltuielile pentru sănătate din Produsul Intern Brut. Față de țările către care aspirăm, ne plasăm la o zecime. Lucrăm la Planul Național de Cancer și în continuare, făcând o evaluare, suntem în situația în care dacă punem cap la cap toate facilitățile de radioterapie, acoperim 60% din necesarul național, de stat și privat. Ceea ce lansez astăzi în mod oficial este ideea unui referendum pentru sănătate, pentru a ști încotro trebuie să mergem”, a completat președintele Grupului de lucru din Parlament.