Investiții în oncologie: proiectele prioritare pentru finanțare din Programul Sănătate

Ministerul Sănătății a aprobat și publicat Metodologia de acordare a avizului de oportunitate în vederea implementării proiectelor de investiții în domeniul oncologiei cu finanţare din Programul Sănătate.

Conform Planului Național de combatere a cancerului, cancerul a fost și va rămâne în continuare o problemă majoră de sănătate publică, atât la nivel național, cât și la nivel mondial, fiind prima sau a doua cauză de decese premature (la vârste cuprinse între 30 – 69 ani) în 134 de țări. Din nefericire, această afecțiune este responsabilă de aproximativ 10 milioane decese în anul 2020, una din 11 femei și unul din 8 bărbați decedând din cauza acesteia în fiecare an.

Pe de altă parte, estimările World Cancer Report 2020 arată că atât incidența, cât și prevalența acestei afecțiuni sunt în creștere, ceea ce obligă statele la măsuri imediate pentru limitarea poverii bolii.

Conform Globocan, în România, în anul 2020, au fost înregistrate 98.886 noi cazuri de cancer (53.881 cazuri la sexul masculin și 45.005 cazuri la sexul feminin) și 54.486 decese (31.886 decese la sexul masculin și 22.600 decese la sexul feminin). Cele mai frecvente localizări, la ambele sexe, au fost în ordine descrescătoare, colorectal, plămân, sân, prostată, vezică urinară.

La sexul feminin, cele mai frecvente cancere au fost înregistrate în strânsă legătură cu următoarele localizări: sân, colorectal, col uterin, plămân, corp uterin. La sexul masculin, cele mai frecvente cancere au fost înregistrate, în strânsă legătură cu următoarele localizări: plămân, prostată, colorectal, vezica urinară, stomac.

”Astfel, nevoia de facilități care să poată oferi, la un nivel superior, servicii de diagnostic, tratament și monitorizare prin investiții în unitățile sanitare devine una evidentă. Scopul avizului de oportunitate îl reprezintă prioritizarea la finanțare a investițiilor din domeniul oncologiei finanțate prin Programul Sănătate în acord cu Planul European de Control al Cancerului, dar și cu maparea rețelei de cancer (cartografierea serviciilor și infrastructurii) realizată prin documentele operaționale ale Ministerului Sănătății. Aceste cerințe sunt menționate expres în cadrul Programului Sănătate, Prioritatea 7- Măsuri care susțin domeniile oncologie și transplant, măsura A. Oncologie”, se stipulează în Metodologia de acordare a avizului de oportunitate.

Apeluri de proiecte

Avizul de oportunitate în vederea implementării proiectelor de investiții în domeniul oncologiei  cu finanțare din Programul Sănătate este necesar pentru următoarele apeluri de proiecte:

- “Investiții în infrastructura publică a institutelor oncologice –  Institutul Oncologic „Prof. Dr. Ion Chiricuţă” Cluj Napoca;

- „Investiții în infrastructura publică a institutelor oncologice – Institutul Regional de Oncologie Iași”;

- „Investiții în infrastructura publică a unităților sanitare publice de interes regional/județean care diagnostichează și tratează cancer”;

- ”Investiții în infrastructura publică a laboratoarelor de genetică și de anatomie patologică pentru diagnosticul cancerului în vederea tratamentului personalizat în funcție de profilul tumoral identificat”.

Mai multe detalii – AICI.

Proiectul “Împreună învingem cancerul” este realizat cu sprijinul

Proiectul este derulat de grupul de Oncologie din cadrul ARPIM și companiile membre ARPIM, alături de revista Politici de Sănătate
DISCLAIMER Medical: Informațiile de pe platformă sunt furnizate numai pentru informații generale. Nu trebuie privite ca un sfat medical și nu trebuie să reprezinte un înlocuitor al consultării profesionale cu un furnizor de asistență medicală calificat și familiarizat cu nevoile dumneavoastră medicale individuale.
Termeni și condițiiPolitica de confidențialitate
Toate drepturile rezervate - Asociația Română a Producătorilor Internaționali de Medicamente