Intergrup pentru cancer și boli rare: leadership și priorități

Cu ocazia Zilei mondiale de luptă împotriva cancerului 2025, European Cancer Organisation (ECO), EURORDIS și Societatea Europeană pentru Pediatrie Oncologică (SIOPE) au anunțat lansarea unui nou Intergrup pentru cancer și boli rare.

Cele trei entități europene vor colabora cu parlamentari de top din spectrul politic pentru a consolida eforturile UE privind cancerul și bolile rare, inclusiv cancerele rare pentru adulți și copii. Intergrupul va servi drept platformă pentru implicarea comunității, consultarea experților, monitorizarea politicilor și promovarea unei legislații UE eficiente. Misiunea sa este de a se asigura că fiecare adult și copil din Europa care trăiește cu cancer sau cu o boală rară are acces la cea mai bună îngrijire posibilă.

Conducerea Intergrupului este asigurată de europarlamentarul român Vlad Voiculescu (președinte) și de vicepreședinții Stine Bosse (Danemarca), Tilly Metz (Luxembourg), Alessandra Moretti (Italia) și Tomislav Sokol (Croația).

„Lansarea acestui Intergrup privind Cancerul și Bolile Rare este un pas esențial către promovarea unei colaborări mai eficiente care pot aduce schimbări semnificative în viața pacienților. Unind membri din spectrul politic și lucrând alături de organizații non-profit de top precum SIOPE, EURORDIS și ECO, ne vom asigura că pacienții cu cancer și boli rare au o voce mai puternică în elaborarea politicilor europene. Împreună, ne propunem să creăm politici care să îmbunătățească accesul la îngrijire, cercetare și tratament pe tot continentul”, a afirmat președintele Intergrupului.

Prioritățile identificate timpuriu ale Intergrupului sunt:

  • Asigurarea faptului că nevoile nesatisfăcute ale persoanelor care trăiesc cu cancer și boli rare sunt reprezentate și abordate în mod adecvat în legislația relevantă a UE.
  • Promovarea finanțării acțiunilor UE legate de cancer și boli rare, în special prin cadrul financiar multianual (CFM).
  • Susținerea accesului îmbunătățit la cele mai înalte standarde de asistență medicală, asistență socială și cercetare pentru persoanele care trăiesc cu cancer și boli rare. Aceasta include sprijinirea inițiativelor legislative și nelegislative actuale și viitoare, abordând în același timp disparitățile tot mai mari în ceea ce privește accesul la asistență medicală, servicii de prevenire și tratamente inovatoare în întreaga UE.

Proiectul “Împreună învingem cancerul” este realizat cu sprijinul

Proiectul este derulat de grupul de Oncologie din cadrul ARPIM și companiile membre ARPIM, alături de revista Politici de Sănătate
DISCLAIMER Medical: Informațiile de pe platformă sunt furnizate numai pentru informații generale. Nu trebuie privite ca un sfat medical și nu trebuie să reprezinte un înlocuitor al consultării profesionale cu un furnizor de asistență medicală calificat și familiarizat cu nevoile dumneavoastră medicale individuale.
Termeni și condițiiPolitica de confidențialitate
Toate drepturile rezervate - Asociația Română a Producătorilor Internaționali de Medicamente