Inteligența artificială și industria farmaceutică inovativă – impactul asupra accesului pacienților la inovație

Doar 3% dintre pacienții cu cancer sunt înrolați la ora actuală în studii clinice la nivel global, iar 20% dintre studiile clinice care cercetează bolile oncologice eșuează din cauza insuficienței numărului pacienților înrolați, a afirmat dr. Ioana Bianchi în cadrul dezbaterii ”eHealth în oncologie- o nouă lume a îngrijirii pacienților bolnavi de cancer”.

Potrivit acesteia, industria farmaceutică inovativă utilizează procesele de inteligență artificială și de machine learning pentru a descoperi mai repede și mai acurat cei mai promițători compuși, pentru studiile clinice descentralizate și pentru identificarea mecanismului de acțiune al unui medicament, ceea ce poate răspunde la nevoile medicale neacoperite pentru multe boli, inclusiv oncologice. De asemenea, industria farmaceutică inovatoare, în cooperare cu dezvoltatorii de aplicații și de platforme, propune soluții pentru îmbunătățirea diagnosticului și a monitorizării pacientului.

Un alt aspect care trebuie luat în calcul când vorbim de digitalizarea în oncologie se referă la influența datelor asupra fundamentării deciziilor de politici publice. ”Trebuie să înțelegem că sunt mai multe tipuri de registre și că este important să utilizăm registrul potrivit pentru obiectivul potrivit. Vorbim de registre cu informații despre pacienții care au trecut printr-un program de screening, registre populaționale, dar și despre registrele de utilizare a medicamentelor, care pot fi utile, de exemplu, pentru contractele cost-volum-rezultat și pentru determinarea în viața reală a populațiilor eligibile. Alte date care pot influența modul în care ajunge medicamentul inovator la pacient și modul în care se îmbunătățește îngrijirea pacienților oncologici sunt cele care ar trebui înregistrate în registrul inegalităților în cancer de la nivel european. Deocamdată, datele recenzate în acest registru se referă mai mult la infrastructura echipamentelor aflate în țări și la date de mortalitate, incidență și prevalență”, a explicat dr. Ioana Bianchi, director Relații Externe, Asociația Română a Producătorilor Internaționali de Medicamente (ARPIM).

Propunerile industriei farmaceutice pentru îmbunătățirea procesului de digitalizare și, automat, al managementului afecțiunilor oncologice, sunt:

  • Popularizarea Innovative Health Initiative (IHI) - program dedicat colaborării între mediul academic și industriile din mediul privat, inclusiv industria farmaceutică inovatoare. Unul dintre proiectele IHI se referă la de integrarea rezultatelor raportate de pacienți în evaluarea medicamentelor și serviciilor medicale, servind inclusiv pentru evaluarea de tip HTA în vederea rambursării – însă este important ca datele integrate să provină atât din sistemul public, cât și din cel privat.
  • Popularizarea platformei brainmap.ro (cu subdomeniul brokermap.ro), creată de UEFISCDI, care urmărește punerea în legătură a cercetătorilor din mediul academic cu mediul privat, inclusiv pe partea de sănătate, atât în rândul mediului academic, cât și al industriei IT și al celei farmaceutice.
  • Dezvoltarea unui mecanism de evaluare a aplicațiilor de sănătate și recunoașterea valorii adăugate a industriei farmaceutice în momentul în care aceasta, pe lângă medicament, vine și cu un app de monitorizare, de evaluare a aderenței la tratament sau de îmbunătățire a diagnosticului.
  • Interoperabilitate între platformele utilizate de industrie pentru testarea biomarkerilor și pentru colectarea altor date și bazele de date la nivel instituțional, cu respectarea tuturor cerințelor de securitate cibernetică.
  • Introducerea în curricula Universităților de Medicină și Farmacie a cursurilor de Informatică Medicală adaptată necesităților spitalelor sau realizarea unui parteneriat cu Politehnica București pentru dezvoltarea acestei ramuri, astfel încât să existe un număr suficient de medici specialiști de informatică medical și de registratori.

Dezbaterea ”eHealth în oncologie- o nouă lume a îngrijrii pacienților bolnavi de cancer” a fost organizată, pe 24 noiembrie 2022, de revista Politici de Sănătate și Asociația Română a Producătorilor Internaționali de Medicamente (ARPIM), în scopul de a găsi acele soluții care să ajute la creionarea viitorului sănătății digitale în oncologie. Dezbaterea a avut loc în cadrul proiectului ”Împreună Învingem Cancerul” (www.cancer-plan.ro).

Proiectul “Împreună învingem cancerul” este realizat cu sprijinul

Proiectul este derulat de grupul de Oncologie din cadrul ARPIM și companiile membre ARPIM, alături de revista Politici de Sănătate
DISCLAIMER Medical: Informațiile de pe platformă sunt furnizate numai pentru informații generale. Nu trebuie privite ca un sfat medical și nu trebuie să reprezinte un înlocuitor al consultării profesionale cu un furnizor de asistență medicală calificat și familiarizat cu nevoile dumneavoastră medicale individuale.
Termeni și condițiiPolitica de confidențialitate
Toate drepturile rezervate - Asociația Română a Producătorilor Internaționali de Medicamente