Se așteaptă ca introducerea CT cu doză redusă să aibă un impact semnificativ asupra screeningului cancerului pulmonar, însă acoperirea programelor rămâne o problemă. Implementarea IA ar putea contribui la stabilirea acestor eforturi prin îmbunătățirea eficienței și reducerea duratei și a costurilor de screening.
Participanții la sesiunea specială ECR 2024 au aflat că proiectul SOLACE (Consolidarea depistării cancerului pulmonar în Europa) va fi sprijinit de IA în ceea ce privește fluxul de lucru, diagnosticarea și analiza imaginilor și a datelor. Prezentările din cadrul sesiunii s-au axat, de asemenea, pe progresele înregistrate în cadrul inițiativei în Croația, Franța, Ungaria și Republica Cehă, pentru a ajunge la grupurile subreprezentate și vulnerabile. SOLACE, un proiect multinațional de promovare a LCS în Europa, include 33 de instituții din 15 țări cu proiecte în curs și studii pilot.
Reducerea mortalității cu 20%
Potrivit prof. radiolog Helmut Prosch, Spitalul General din Viena, „55% dintre pacienții cu cancer pulmonar se prezintă în stadiul tumoral avansat, 22% în stadiul regional, iar 19% cu o tumoră localizată, cu 4% necunoscută. Doar pacienții care se prezintă cu stadiul localizat al tumorii au o supraviețuire la cinci ani destul de bună, de 61%, dar cu stadii mai avansate, prognosticul este rău”. „Acest lucru se traduce printr-o supraviețuire globală de 20,5%. Ceea ce încercăm să facem cu LCS este să creștem numărul de pacienți diagnosticați în stadiul de tumoră localizată, deoarece cu cât tumora este mai mică, cu atât prognosticul este mai bun”.
Cifrele sugerează că screeningul cu LDCT poate reduce mortalitatea prin cancer pulmonar cu 20 %, salvând o viață pentru fiecare 320 de persoane supuse screeningului. Provocările includ lipsa unor orientări europene, date limitate privind raportul cost-eficacitate, preocupări privind atingerea grupurilor care ar beneficia cel mai mult și formarea LCS. „Știm că femeile sunt subreprezentate în screeningul cancerului pulmonar, chiar dacă acestea ar beneficia mai mult de screeningul cancerului pulmonar”, a continuat Prosch. „Comunitățile vulnerabile și marginalizate fumează mai mult și au o incidență mai mare a cancerului pulmonar, dar sunt greu de atins. Persoanele care ar beneficia cel mai mult sunt subreprezentate. Acesta este motivul pentru care avem pachete de lucru care se concentrează în special pe femei și pe persoanele greu accesibile”.
Digitalizarea face ca volumul de muncă să poată fi gestionat
Profesorul Miroslav Samaržija de la Departamentul de afecțiuni pulmonare din cadrul Centrului Spitalului Clinic din Zagreb a declarat că programul speră la o rată de răspuns de 50 % din partea populațiilor eligibile și cu risc ridicat și la promovarea unei abordări terapeutice timpurii. El a subliniat, de asemenea, rolul IA. ”Nu este posibil să se efectueze analiza volumului în 20 de centre pe mii de participanți fără utilizarea IA. O altă problemă este cum să abordăm populațiile cu risc ridicat și am decis să facem asta prin intermediul rețelei medicilor de familie. Dar dacă doriți să conectați 2000 de medici de familie cu 20 de centre de radiologie și șase centre pentru proceduri suplimentare de diagnosticare și chirurgie, aveți nevoie de digitalizare”. Pentru 2024, planul prevede integrarea digitală a LCS cu screeningul cancerului de sân și de prostată și îmbunătățirea schimbului de date în cadrul proiectului SOLACE. În cadrul sesiunii, prof. Marie-Pierre Revel, Spitalul Cochin, Universitatea Paris Cité, a vorbit despre experiența franceză axată în special pe femei prin intermediul studiului CASCADE (Screeningul cancerului pulmonar la femeile franceze utilizând CT cu doză redusă și inteligență artificială pentru detectare), lansat în martie 2022. Subliniind importanța unei cohorte exclusiv feminine, ea a spus că un factor-cheie a fost faptul că femeile sunt subreprezentate în studiile LCS și că ponderea femeilor printre pacienții cu cancer pulmonar a crescut de la 16% în 2000 la 34,6% în 2020, cu 41% sub vârsta de 50 de ani. Un proiect pilot maghiar s-a adresat populațiilor defavorizate, în timp ce Republica Cehă se concentrează pe participanții cu risc foarte ridicat.
Apel pentru mai multe dovezi științifice
Dr. Colin Jacobs, inginer biomedical, a subliniat rolul pe care inteligența artificială îl poate juca în programele naționale LCS din Europa în evaluarea probabilității de malignitate, detectarea automată a nodulilor pulmonari și în fluxul de lucru. „Determină tipul de noduli, măsoară dimensiunea nodulului și probabilitatea malignității”, a declarat Jacobs, de la Radboud University Medical Center, Nijmegen. Există 17 produse IA legate de detectarea și/sau caracterizarea nodulilor pulmonari aprobate de CE pentru utilizare clinică în Europa. „Programele și studiile de screening utilizează din ce în ce mai mult IA, deși nu există nicio rambursare sau există o rambursare redusă pentru sprijinul IA”, a spus Jacobs. El a solicitat mai multe dovezi științifice prin monitorizarea continuă a performanței AI în lumea reală în instalațiile în funcțiune, noi cercetări și necesitatea de a găsi modele bune privind modul de plată pentru IA în LCS, precum și crearea de baze de date de referință pentru controlul și asigurarea calității produselor IA pentru LCS.