Inițiativa globală privind cancerul de sân

Noul cadru al Inițiativei globale privind cancerul de sân oferă o foaie de parcurs pentru atingerea obiectivului de a salva 2,5 milioane de vieți din cauza cancerului de sân până în 2040.

Documentul recomandă țărilor să pună în aplicare cei trei piloni de promovare a sănătății pentru depistarea precoce, diagnosticarea la timp și gestionarea cuprinzătoare a cancerului de sân pentru a atinge obiectivele. Sunt peste 2,3 milioane de cazuri de cancer de sân care apar în fiecare an, ceea ce face ca acesta să fie cel mai frecvent cancer în rândul adulților. În 95% dintre țări, cancerul de sân este prima sau a doua cauză principală a deceselor provocate de cancer la femei. Cu toate acestea, supraviețuirea în cazul cancerului de sân este extrem de inechitabilă între țări și în interiorul acestora; aproape 80% dintre decesele cauzate de cancerul de sân și de col uterin au loc în țările cu venituri mici și medii. Cancerul la femei, inclusiv cancerul de sân, are un impact devastator asupra generației următoare. Un studiu realizat în 2020 de către Agenția Internațională pentru Cercetare în Domeniul Cancerului sugera că, în condițiile în care se aprecia că 4,4 milioane de femei ar muri de cancer în 2020 (dintre care 25% din cauza cancerului de sân), aproape 1 milion de copii au rămas astfel orfani din cauza cancerului. Copiii care își pierd mamele din cauza cancerului se confruntă cu dezavantaje în materie de sănătate și educație pe tot parcursul vieții lor, declanșând o perturbare socială cronică, generațională și prejudicii financiare în multe cazuri. Cadrul recent publicat valorifică strategiile dovedite pentru a concepe sisteme de sănătate specifice fiecărei țări, adaptate la resurse, pentru furnizarea de asistență medicală pentru cancerul de sân în mediile cu venituri mici și medii. Acesta prezintă trei piloni de acțiune cu indicatori-cheie de performanță specifici:

  • Recomandarea ca țările să se concentreze asupra programelor de detectare precoce a cancerului de sân, astfel încât cel puțin 60% dintre cancerele de sân să fie diagnosticate și tratate în stadii incipiente.
  • Diagnosticarea cancerului de sân în termen de 60 de zile de la prezentarea inițială poate îmbunătăți rezultatele cancerului de sân. Tratamentul ar trebui să înceapă în termen de trei luni de la prima prezentare.
  • Gestionarea cancerului de sân astfel încât cel puțin 80% dintre pacienți să finalizeze tratamentul recomandat.

Accelerarea punerii în aplicare a Inițiativei globale privind cancerul de sân are potențialul de a evita nu numai milioane de decese evitabile cauzate de cancer la femei, ci și consecințele asociate, intergeneraționale ale acestor decese. În 2017, Adunarea Mondială a Sănătății a adoptat Rezoluția Prevenirea și controlul cancerului în contextul unei abordări integrate. Începând din 2018, OMS a dezvoltat inițiative integrate în ceea ce privește cancerul la femei și la copii, solicitând, de asemenea, eliminarea cancerului de col uterin și dublarea ratei de supraviețuire a cancerului la copii. Luate împreună, aceste inițiative pot inversa daunele generaționale cauzate de cancere și pot salva peste un milion de vieți în următorii zece ani.

Proiectul “Împreună învingem cancerul” este realizat cu sprijinul

Proiectul este derulat de grupul de Oncologie din cadrul ARPIM și companiile membre ARPIM, alături de revista Politici de Sănătate
DISCLAIMER Medical: Informațiile de pe platformă sunt furnizate numai pentru informații generale. Nu trebuie privite ca un sfat medical și nu trebuie să reprezinte un înlocuitor al consultării profesionale cu un furnizor de asistență medicală calificat și familiarizat cu nevoile dumneavoastră medicale individuale.
Termeni și condițiiPolitica de confidențialitate
Toate drepturile rezervate - Asociația Română a Producătorilor Internaționali de Medicamente