Inițiativa europeană privind imagistica în domeniul cancerului - informare

imagistica oncologie

Subgrupul privind cancerul din cadrul Grupului director pentru promovarea sănătății, prevenirea bolilor și gestionarea bolilor netransmisibile a fost informat, în cadrul reuniunii de la sfârșitul lunii martie 2022, referitor la Inițiativa europeană privind imagistica în domeniul cancerului.

La reuniunea virtuală, prezidată în comun de DG RTD și DG SANTE, au participat reprezentanții a 23 de state membre, plus Islanda și Norvegia, împreună cu un număr de de departamente și agenții ale Comisiei.

Participanții au identificat proiectele legate de cancer lansate în primul val de apeluri 2022 din cadrul programului de lucru EU4Health 2022, precum și calendarul și conținutul a patru viitoare acțiuni comune relevante. Inițiativa europeană privind imagistica în domeniul cancerului este o nouă platformă de ultimă generație a UE destinată inovației și inovatorilor pentru a dezvolta tehnologii care vizează cancerul și pentru a demonstra puterea Inteligenței Artificiale și a tehnologiilor digitale de a învinge cancerul.

Aceasta este obiectul apelului dedicat DIGITAL-2022-CLOUD-AI-02-CANCER-IMAGE3 care se încheie la 17 mai 2022.

Scopul apelului este de a stabili și de a implementa o infrastructură digitală paneuropeană care să faciliteze accesul la imagistica oncologică și la datele aferente pacienților, în deplină conformitate cu cerințele aplicabile de protecție a datelor. Acesta va fi folosit de clinicieni, cercetători și inovatori cu scopul final de luare a deciziilor clinice mai precise și mai rapide, diagnostice, tratamente și medicină predictivă, de care vor beneficia cetățenii, pacienții, sistemele de sănătate și economia, în general. Infrastructura de date rezultată va fi interoperabilă cu celelalte componente ale spațiului european de date privind sănătatea, în special cu infrastructura de date genomice (subiectul 2.2.1.7.1). Această infrastructură contribuie la Planul european de combatere a cancerului și la misiunea de combatere a cancerului din cadrul Orizont Europa, bazându-se în același timp pe proiecte de cercetare relevante din cadrul Orizont 2020. Pentru a maximiza beneficiile societale ale utilizării datelor de sănătate, spațiul de date ar trebui sprijinit de instrumente IT avansate și capacități (de exemplu Inteligența Artificială) . În plus, măsura va sprijini crearea de noi seturi de date de imagini despre cancer și extinderea în continuare a celor existente.

Această acțiune va sprijini implementarea infrastructurii necesare pentru a conecta și explora bazele de date europene cu imagini medicale ale diferitelor tipuri de cancer, cu o guvernanță solidă și un model de afaceri clar pentru ingerarea datelor și exploatarea acestora de către organizațiile publice și private din statele membre și țări asociate (controlori de date), industrie și inovatori.

Mai multe detalii- AICI.

Propuneri de acțiune comună referitoare la infrastructurile comprehensive în domeniul cancerului și noile rețele de expertiză

Subgrupul a fost informat cu privire la acțiunile comune privind crearea de rețele UE de centre naționale de oncologie (Crane) și privind rețelele de expertiză (JANE), inclusiv (i) acțiunile pregătitoare activităților de înființare a centrelor naționale de cercetare a cancerului și a unei rețele UE care să facă legătura între aceste centre, și (ii) activități pregătitoare pentru a stabili o rețea de expertiză a UE privind afecțiunile oncologice, care va face legătura, de asemenea, cu cele patru rețele europene de referință pentru cancere rare  existente.

Actualizarea recomandării Consiliului privind depistarea cancerului

Subgrupul a fost informat cu privire la avizul Grupului de consilieri științifici șefi (GCSA) al Comisiei privind depistarea cancerului în UE, care a fost publicat la 2 martie 2022, la rezultatele inițiale ale cererii de dovezi privind depistarea cancerului și la calendarul pentru pregătirea propunerii Comisiei de actualizare a Recomandării Consiliului din 2003 privind depistarea cancerului. Avizul GSCA conține recomandări cu privire la acțiunile care trebuie întreprinse pentru a îmbunătăți screeningul cancerului în întreaga UE. De asemenea, s-a amintit inițiativa Comisiei care a lansat o platformă online de cerere de dovezi în februarie, la care au răspuns 87 de părți interesate.

Proiectul “Împreună învingem cancerul” este realizat cu sprijinul

Proiectul este derulat de grupul de Oncologie din cadrul ARPIM și companiile membre ARPIM, alături de revista Politici de Sănătate
DISCLAIMER Medical: Informațiile de pe platformă sunt furnizate numai pentru informații generale. Nu trebuie privite ca un sfat medical și nu trebuie să reprezinte un înlocuitor al consultării profesionale cu un furnizor de asistență medicală calificat și familiarizat cu nevoile dumneavoastră medicale individuale.
Termeni și condițiiPolitica de confidențialitate
Toate drepturile rezervate - Asociația Română a Producătorilor Internaționali de Medicamente