Pentru a îmbunătăți supraviețuirea și calitatea vieții persoanelor cu afecțiuni oncologice, este nevoie să ne asigurăm atât că avem toate dezideratele pentru un diagnostic cât mai precoce, dar și alte acțiuni menite să îmbunătățească managementul acestor boli.
”În primul rând, este nevoie să creștem conștientizarea publicului privind cancerul, în general, și diferitele tipuri de cancere. Este nevoie de campanii de comunicare constante. Apoi, trebuie să existe o finanțare constantă pentru ceea ce putem face și ceea ce merge. Nu putem spune că avem, în momentul de față, un program de screening eficient pe vreo localizare. Trebuie stabilite niște priorități, trebuie început cu programe pilot care pot fi extinse la nivel de regiune sau de țară și trebuie să existe o finanțare predictibilă. Un program de screening care nu cuprinde cel puțin 50% din populația țintă nu poate fi un program eficient în scăderea mortalității”, a declarat dr. Răzvan Curcă, medic oncolog Spitalul Județean de Urgență Alba Iulia, în cadrul celei de –a XXII-a ediții a Forumului Național al Asociațiilor de Pacienți- sesiunea dedicată cancerului.
Prioritatea, la nivel european, este Planul European de Combatere a Cancerului și uniformizarea abordării cancerelor în țările europene, ceea ce înseamnă că trebuie depuse toate eforturile pentru a pregăti exercițiul financiar 2021- 2027. ”Sunt foarte determinată în direcția construirii câtorva hub-uri la nivel național, astfel încât nu numai diagnosticul precoce, ci și diagnosticul exact și cât mai personalizat și terapia personalizată să ducă la acest deziderat european de a avea o supraviețuire mai bună pentru pacienții cu cancer din România. Etapele implicate în promovarea îngrijrii oncologice personalizate sunt screeningul, diagnosticul precoce, tratamentul personalizat și îngrijirea post- tratament”, a explicat prof. dr Maria Puiu, președintele Comisiei de Genetică Medicală din Ministerul Sănătății.