România are cele mai mari rate ale incidenței și mortalității provocate de cancerul de col uterin din Europa.
Datele arată că se înregistrează 32,3 cazuri noi la 100.000 de femei, iar până la 17 femei din 100.000 decedează din cauza afecțiunii – de peste 4 ori mai mult decât media europeană.
Inegalitățile constante în incidența și mortalitatea cauzate de HPV în Europa trebuie combătute, au atras atenția participanții la evenimentul de lansare a Atlasului politicilor de prevenție HPV - ediția 2023. Foaia de parcurs pentru eliminarea cancerului de col uterin a Planului european de combatere a cancerului și a Organizației Mondiale a Sănătății stabilește acțiuni clare în domeniul vaccinării și al screeningului.
”HPV este o problemă de sănătate publică de importanță majoră. Este nevoie de intervenții eficiente în scopul prevenției și controlului, iar autoritățile trebuie să înțeleagă importanța acestei abordări integrate. De asemenea, educația joacă un rol fundamental în acest demers”, a afirmat conf. dr. Diana Păun, consilier prezidențial, departamentul Sănătate Publică, Administrația Prezidențială.
Potrivit Atlasului, România are rate scăzute de vaccinare contra HPV și de screening pentru cancerul de col uterin, fiind la un nivel mediu/scăzut în materie de politici de prevenție. Inițiativa aparține Forumului parlamentarilor europeni pentru drepturile sexuale și reproductive (EPF) și European Cancer Organisation (ECO) și are drept scop atât îmbunătățirea vaccinării contra HPV, a screeningului și a informării în România, cât și implementarea eficientă a obiectivelor de prevenire a cancerelor cauzate de HPV prevăzute în Planul european de combatere a cancerului.
”Atlasul este o hartă comparativă privind politicile de prevenție a HPV în 48 de țări din Europa geografică. Focusurile principale sunt prevenția primară prin vacinarea contra HPV, prevenția secundară prin programe de screening și informare online privind HPV, cancerul de col uterin și accesul la vaccinare”, a explicat Neil Datta, director executiv EPF.
Potrivit datelor oficiale, HPV cauzează aproximativ 90.000 de cancere pe an în Europa și toate pot fi prevenite prin campanii adecvate de vaccinare, screening și prevenție.
”Avem o oportunitate extraordinară de a elimina cancerele cauzate de HPV în întreaga Europă, inclusiv în România. Însă există inegalități majore în programele de vaccinare și de screening în regiune. De aceea trebuie să susținem țările care au rămas în urmă, astfel încât cetățenii lor să beneficieze de același nivel de protecție ca în alte țări europene”, a completat și Mike Morrissey, director executiv ECO.