În cinci tipuri de cancer, prevenția și screeningul au contribuit major la salvarea de vieți

Un studiu realizat de National Institute of Health a analizat impactul individual și combinat al prevenirii, screeningului și tratamentului cancerului.

Îmbunătățirile în prevenirea și screeningul cancerului au evitat mai multe decese de la cinci tipuri de cancer combinate în ultimii 45 de ani decât progresele de tratament, potrivit unui studiu condus de cercetătorii de la National Institutes of Health (NIH). Studiul, publicat pe 5 decembrie 2024 în JAMA Oncology, a analizat decesele cauzate de cancerul de sân, col uterin, colorectal, pulmonar și de prostată care au fost evitate prin combinarea progreselor în activitățile de prevenire, screening și tratament. Cercetătorii s-au concentrat asupra acestor cinci tipuri de cancer, deoarece ele se numără printre cele mai frecvente cauze de deces prin cancer și există strategii pentru prevenirea, detectarea precoce și/sau tratamentul acestora. În ultimii ani, aceste cinci tipuri de cancer au reprezentat aproape jumătate din toate noile diagnostice de cancer și decese.

„Deși mulți oameni ar putea crede că progresele tratamentului sunt factorul major al reducerii mortalității din aceste cinci tipuri de cancer combinate, surpriza este cât de mult contribuie prevenirea și screeningul la reducerea mortalității”, a spus co-investigatorul principal Katrina A. B. Goddard, Ph. D., director al Diviziei NCI de Control al Cancerului și Științe ale Populației. „Opt din 10 decese cauzate de aceste cinci tipuri de cancer care au fost evitate în ultimii 45 de ani s-au datorat progreselor în prevenție și screening.”

Cercetătorii au folosit modele statistice și date despre mortalitatea prin cancer pentru a estima contribuțiile relative ale progreselor de prevenire, screening și tratament la decesele evitate din cancerul de sân, col uterin, colorectal, pulmonar și de prostată între 1975 și 2020.

În total, a arătat modelul, 5,94 milioane de decese au fost evitate din aceste cinci tipuri de cancer între 1975 și 2020. Dintre acestea, intervențiile de prevenire și screening au reprezentat 4,75 milioane, sau 80%, din decesele evitate.

Contribuțiile individuale ale prevenirii, screeningului și tratamentului au variat în funcție de locul cancerului:

  • În cancerul de sân, 1 milion de decese (din 2,71 milioane care ar fi avut loc în absența tuturor intervențiilor) au fost evitate din 1975 până în 2020, progresele de tratament contribuind la trei sferturi din decese evitate, iar screeningul mamografic contribuind la restul.
  • În cancerul pulmonar, eforturile de prevenire prin controlul tutunului au reprezentat 98% din cele 3,45 milioane de decese evitate (din 9,2 milioane), iar avansurile de tratament au reprezentat restul.
  • În cancerul de col uterin, cele 160.000 de decese evitate (din 370.000) au fost în întregime prin screeningul cancerului de col uterin (Papanicolau și HPV-testarea papilomavirusului uman) și îndepărtarea leziunilor precanceroase.
  • În cancerul colorectal, din cele 940.000 de decese evitate (din 3,45 milioane), 79% s-au datorat screeningului și îndepărtării polipilor precanceroși, avansurile de tratament reprezentând restul de 21%.
  • În cancerul de prostată, din cele 360.000 de decese evitate (din 1,01 milioane), screeningul prin testarea PSA a contribuit cu 56%, iar progresele în tratament au contribuit cu 44%.

Sursa

Proiectul “Împreună învingem cancerul” este realizat cu sprijinul

Proiectul este derulat de grupul de Oncologie din cadrul ARPIM și companiile membre ARPIM, alături de revista Politici de Sănătate
DISCLAIMER Medical: Informațiile de pe platformă sunt furnizate numai pentru informații generale. Nu trebuie privite ca un sfat medical și nu trebuie să reprezinte un înlocuitor al consultării profesionale cu un furnizor de asistență medicală calificat și familiarizat cu nevoile dumneavoastră medicale individuale.
Termeni și condițiiPolitica de confidențialitate
Toate drepturile rezervate - Asociația Română a Producătorilor Internaționali de Medicamente