Imunoterapia îmbunătățește supraviețuirea pe termen lung în cazul unui număr tot mai mare de cancere

Imunoterapia, care acționează permițând sistemului imunitar al organismului să recunoască și să distrugă celulele canceroase, îmbunătățește supraviețuirea globală pe termen lung la pacienții cu melanom avansat, conform rezultatelor unor studii internaționale ample prezentate la Congresul ESMO 2024.

Cercetătorii care conduc cel mai lung studiu de urmărire de până acum sugerează că imunoterapia oferă potențial de vindecare la pacienții care răspund la acest tratament. Alte studii clinice arată o îmbunătățire a supraviețuirii pe termen lung cu imunoterapia administrată înainte și după operație la femeile cu cancer mamar în stadiu incipient, greu de tratat (cancer mamar triplu negativ) și la pacienții cu cancer de vezică urinară invaziv muscular.

„Mesajul principal al tuturor acestor studii este că imunoterapia continuă să își păstreze promisiunea și speranța de supraviețuire pe termen lung pentru mulți pacienți cu diferite tipuri de cancer”, a declarat dr. Alessandra Curioni-Fontecedro, profesor de oncologie la Universitatea din Fribourg și director de oncologie la Spitalul din Fribourg, Elveția, neimplicată în studiu. „La ESMO 2024 vedem multe studii în multe tipuri diferite de cancer care arată că imunoterapia poate funcționa pentru o perioadă lungă de timp.” În ceea ce privește viitorul cercetării în domeniul imunoterapiei, Curioni-Fontecedro a sugerat: „Avem încă câteva întrebări majore fără răspuns. Prima este înțelegerea motivului pentru care cancerele reapar la unii pacienți în ciuda răspunsului inițial la imunoterapie. Încă nu înțelegem cum poate apărea rezistența la imunoterapie la unii pacienți. Trebuie să înțelegem ce se întâmplă la acești pacienți, care sunt mecanismele de rezistență și cum le putem depăși”. Ea a sugerat că este important ca cercetătorii clinicieni și companiile farmaceutice să lucreze împreună pentru a aborda în mod eficient problema rezistenței la imunoterapie. „Atâta timp cât problema rezistenței este investigată în mod izolat, analizând agenții individuali de imunoterapie, nu va fi suficient. Ar trebui să ne unim toate forțele pentru a îmbunătăți înțelegerea și a promova un tratament mai bun pentru viitor.”

 

 

 

Proiectul “Împreună învingem cancerul” este realizat cu sprijinul

Proiectul este derulat de grupul de Oncologie din cadrul ARPIM și companiile membre ARPIM, alături de revista Politici de Sănătate
DISCLAIMER Medical: Informațiile de pe platformă sunt furnizate numai pentru informații generale. Nu trebuie privite ca un sfat medical și nu trebuie să reprezinte un înlocuitor al consultării profesionale cu un furnizor de asistență medicală calificat și familiarizat cu nevoile dumneavoastră medicale individuale.
Termeni și condițiiPolitica de confidențialitate
Toate drepturile rezervate - Asociația Română a Producătorilor Internaționali de Medicamente