Health at a Glance: Europe 2024 – cele mai recente cifre din domeniul oncologic

Aproape 5,3 milioane de persoane au murit în toate țările UE în 2021, cea de-a doua cauză de mortalitate fiind cancerul, cu 1,1 milioane decese (22%). În cinci dintre  țările UE (Belgia, Danemarca, Franța, Țările de Jos și Spania), cancerul a ajuns deja prima cauză de mortalitate, arată raportul Health at a Glance: Europe 2024.

La nivel mondial, se estimează că factorii de risc evitabili cauzează aproximativ jumătate din decesele atribuite cancerului la bărbați și peste o treime la femei. Diagnosticarea precoce prin programe de screening la nivelul populației și îngrijirea de înaltă calitate oferită prin rețele cuprinzătoare de cancer, echipe multidisciplinare și trasee de îngrijire în timp util pot reduce mortalitatea prin cancer.

În 2021, în UE au avut loc 227.000 de decese cauzate de cancerul pulmonar, 132.000 de decese cauzate de cancerul colorectal, 85.000 de decese cauzate de cancerul mamar și 68.000 de decese cauzate de cancerul de prostată. Cancerul pulmonar este de departe principala cauză de deces prin cancer în rândul bărbaților, fiind responsabil pentru aproape un sfert din decese (23%), urmat de cancerul colorectal (12%) și cancerul de prostată (11%). În rândul femeilor, cancerul de sân este principala cauză de deces, fiind responsabil pentru aproximativ unul din șase decese prin cancer (16%), urmat îndeaproape de cancerul pulmonar (15%) și cancerul colorectal (11%). Deși incidența cancerului de sân a fost în creștere în deceniul dinaintea COVID-19, eforturile de diagnosticare precoce și de îmbunătățire a tratamentului au dus la îmbunătățirea ratelor de supraviețuire. De exemplu, în Țările de Jos, supraviețuirea relativă la cinci ani în cazul cancerului de sân a crescut de la 82% pentru persoanele diagnosticate între 1995-2004 la 89% pentru cele diagnosticate între 2015-22. În Belgia, supraviețuirea relativă la cinci ani pentru cancerul de sân a crescut de la 88% pentru pacienții diagnosticați în 2004 la 92% pentru cei diagnosticați în 2017.

În 2021, ratele mortalității prin cancer au fost cu peste 10% mai mici decât media UE în Malta, Luxemburg și Suedia, și cu peste 20% mai mari în Ungaria, Croația și Letonia. În mod similar cu modelele de incidență, ratele mortalității prin cancer sunt cu două treimi mai mari în rândul bărbaților decât al femeilor în UE. Lituania, Estonia și Letonia au înregistrat diferențe de gen deosebit de mari în 2021, cu rate de mortalitate pentru bărbați duble sau mai mari decât cele ale femeilor.

Discrepanțe și inegalități între țări și în interiorul țărilor

Există discrepanțe în interiorul țărilor. În România, Polonia, Franța, Spania și Germania s-au constatat disparități mari în ceea ce privește mortalitatea prin cancer (de peste 30 %) între regiuni. De asemenea, disparitățile socioeconomice persistă. Un studiu privind inegalitățile educaționale în ceea ce privește mortalitatea prin cancer în perioada 2015-19 a constatat că, în medie, în 14 țări UE și Norvegia, bărbații cu un nivel de educație mai scăzut au avut o mortalitate globală prin cancer cu 84% mai mare decât bărbații cu un nivel de educație mai ridicat. Diferența dintre femeile cu un nivel de educație mai scăzut și cele cu un nivel de educație mai ridicat a fost mai mică, dar totuși substanțială, de 37% (Agenția Internațională pentru Cercetarea Cancerului, 2024[3]). Într-o serie de țări, ratele de supraviețuire la cancer sunt mai scăzute în rândul persoanelor cu un statut socioeconomic inferior. Aceste diferențe reflectă diferențele în ceea ce privește prevalența factorilor de risc, participarea la screening și accesul la îngrijiri în timp util și de înaltă calitate. Începând cu 2011, s-a înregistrat o reducere substanțială a ratelor mortalității prin cancer standardizate pe vârstă în UE (12 %), care a avut loc în toate țările, cu excepția Ciprului (creștere de 10 %) și a Bulgariei (unde a rămas stabilă). Bărbații au înregistrat o reducere deosebit de mare a mortalității în această perioadă (o reducere de 16 %, comparativ cu o reducere de 8,5 % în rândul femeilor).

Ratele de mortalitate standardizate în funcție de vârstă au scăzut pentru majoritatea tipurilor de cancer în deceniul până în 2021, cele mai mari scăderi fiind înregistrate în cazul cancerului de stomac (-29%) și al cancerului colorectal și de col uterin (ambele -17%). Cancerul ovarian, de vezică urinară, pulmonar, de leucemie, de ficat și de sân au scăzut, de asemenea, cu aproximativ 10% sau mai mult. Cu toate acestea, pentru cancerul pulmonar, reducerea generală maschează o tendință divergentă între sexe: în timp ce ratele mortalității în rândul bărbaților au scăzut cu 24% din 2011, acestea au crescut cu 9% în rândul femeilor. Acest lucru reflectă moștenirea unei creșteri ulterioare a ratei fumatului în rândul cohortelor de femei născute mai recent. În ceea ce privește cancerul de col uterin și cancerul colorectal, îmbunătățirea mortalității este legată de eforturile majore depuse în ultimele două decenii pentru introducerea sau extinderea programelor de screening la nivelul populației în țările UE, inclusiv prin eșantionare la domiciliu în unele țări. Cu toate acestea, cancerul pancreatic, responsabil pentru aproximativ 7% din totalul deceselor prin cancer, a înregistrat o creștere de 3% în această perioadă în rândul bărbaților și o creștere de 6% în rândul femeilor. Creșterea mortalității cauzate de cancerul pancreatic este determinată de incidența sa în creștere în rândul femeilor și al persoanelor tinere (The Lancet Gastroenterology & Hepatology, 2023), alături de ratele de supraviețuire foarte scăzute comparativ cu alte tipuri de cancer.

Proiectul “Împreună învingem cancerul” este realizat cu sprijinul

Proiectul este derulat de grupul de Oncologie din cadrul ARPIM și companiile membre ARPIM, alături de revista Politici de Sănătate
DISCLAIMER Medical: Informațiile de pe platformă sunt furnizate numai pentru informații generale. Nu trebuie privite ca un sfat medical și nu trebuie să reprezinte un înlocuitor al consultării profesionale cu un furnizor de asistență medicală calificat și familiarizat cu nevoile dumneavoastră medicale individuale.
Termeni și condițiiPolitica de confidențialitate
Toate drepturile rezervate - Asociația Română a Producătorilor Internaționali de Medicamente