Guvern: măsuri pentru reorganizarea sistemului de asistență medicală în oncologie

Premierul Marcel Ciolacu a anunțat, în ședința de Guvern din 27 iulie a.c, aprobarea unei ordonanțe și a unei hotărâri de Guvern care includ programul de oncologie, prin care se deblochează finanțarea serviciilor de diagnostic genetic și tratament personalizat, asigurând astfel acces la radioterapia de ultimă generație pentru toți pacienții oncologici.

”Practic, toți bolnavii de cancer sunt incluși acum în noile programe de diagnostic și tratament. Vor urma rapid alte măsuri pentru reorganizarea sistemului de asistență medicală pentru pacienții care au cancer, precum și standarde de calitate a îngrijirii și centre complexe de oncologie pediatrică. Tot în sănătate aprobăm, astăzi, patru programe naționale prin care dotăm cu echipamente cabinetele medicilor de familie, cabinetele de planificare familială și centrele comunitare integrate. Utilăm unități mobile de terapie intensivă pentru nou-născuți și unități mobile de screening pentru cancer, toate cu fonduri din PNRR. De fapt, replicăm în sănătate ceea ce am făcut ieri în educație, unde am semnat investiții de peste un miliard de euro din PNRR”, a explicat premierul Marcel Ciolacu.

Ministrul sănătății, prof. dr. Alexandru Rafila, a afirmat că au fost dezbătute, în primă lectură, două hotărâri de Guvern pentru completarea normelor și măsurilor de implementare a Planului național de combatere a cancerului.

”Ele se referă la reorganizarea şi ierarhizarea reţelei de oncologie pe baze regionale (centrele de competenţă), dezvoltarea standardelor de calitate pentru serviciile acordate pacienţilor oncologici, dezvoltarea de centre integrate de oncologie pediatrică şi, în sfârşit, traseul pacientului specific fiecărui tip de cancer. În perioada care a trecut, am făcut o evaluare a resurselor umane, a echipamentelor care există la fiecare unitate medicală, încât să ştim dacă realizăm această reţea de centre oncologice, ce tip de servicii poate oferi fiecare, unde putem să ajutăm, cum putem să completăm resursele umane în fiecare dintre aceste centre”, a afirmat ministrul sănătății.

Alte proiecte de hotărâri de Guvern realizate pentru completarea pachetului de norme se referă la programe de screening la nivel național pentru cancere prioritare (col uterin, mamar, colorectal, bronhopulmonar și prostată), dezvoltarea Registrului Național de Cancer, planul de dezvoltare a serviciilor paliative și acordarea de servicii psihologice pentru pacienții oncologici.

Modelul Planului naţional de combatere a cancerului este unul european şi aplicarea lui trebuie să fie aceeaşi, a afirmat și prof. dr. Patriciu Achimaş-Cadariu, membru în Comisia de sănătate din Camera Deputaților.

"Aplicarea (n.r. planului) înseamnă etapizarea pe 5 ani. Înseamnă o prioritizare de activităţi şi, evident, înseamnă reevaluare periodică în funcţie de progres, înseamnă a vedea feedback-ul şi a acţiona prin corecţii acolo unde este nevoie. Suntem în contextul în care finanţarea europeană ne ajută şi atunci când bugetul este unul care nu satisface întru totul nevoile să ne uităm cu mare atenţie la această finanţare. Aici este şi un proiect finanţat prin PNRR, Centrul Naţional de Competenţă în Cancer, unde am creat deja o reţea naţională. Cu alte cuvinte, vom susţine şi va fi un mecanism care va ajuta la implementarea Planului naţional de combatere a cancerului", a declarat deputatul.

Conf. dr. Michael Schenker, președintele Comisiei de Oncologie din Ministerul Sănătății, a atras atenția că se va putea elabora schematizat traseul pacientului pentru diferite localizări, tipuri și subtipuri de cancere.

”În felul acesta vom putea foarte ușor să definim intervale de timp cuprinse de la evenimentele cele mai importante din viața pacientului cu cancer, de la primul simptom, de la primul consult medical, până la stabilirea diagnosticului de certitudine, confirmare a diagnosticului oncologic și, respectiv, până la inițierea terapiei specifice. Iar aceste intervale vor fi utilizate pentru evaluarea calității, pentru evaluarea performanței acelor servicii medicale efectuate în anumite unități sanitare”, a explicat conf. dr. Michael Schenker.

Proiectul “Împreună învingem cancerul” este realizat cu sprijinul

Proiectul este derulat de grupul de Oncologie din cadrul ARPIM și companiile membre ARPIM, alături de revista Politici de Sănătate
DISCLAIMER Medical: Informațiile de pe platformă sunt furnizate numai pentru informații generale. Nu trebuie privite ca un sfat medical și nu trebuie să reprezinte un înlocuitor al consultării profesionale cu un furnizor de asistență medicală calificat și familiarizat cu nevoile dumneavoastră medicale individuale.
Termeni și condițiiPolitica de confidențialitate
Toate drepturile rezervate - Asociația Română a Producătorilor Internaționali de Medicamente