Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, prin Autoritatea de Management pentru Programul Sănătate, a publica Ghidul Solicitantului pentru apelul de proiecte „Organizarea și implementarea la nivel național a unui program de prevenție, depistare precoce (screening), diagnostic și direcționare către tratament al cancerului pulmonar”.
Obiectivele programului sunt:
Perioada pentru depunerea proiectelor se încheie pe 12 mai 2025. Apelul este de tip necompetitiv, iar sprijinul oferit este exclusiv sub formă de grant.
Cancerul pulmonar este cel mai frecvent tip de cancer la nivel mondial și prezintă cea mai ridicată rată de mortalitate (19,78% din mortalitatea prin cancer), anual fiind raportate 1,8 milioane de cazuri noi în toată lumea, iar aproximativ 1,6 milioane de decese se înregistrează anual din cauza acestui tip de cancer, numărul acestora fiind estimat să crească până la 3 milioane până în 2035.
În România, cancerul pulmonar reprezintă o problemă de sănătate publică urgentă, dat fiind faptul că anual se înregistrează aproximativ 11.000 de cazuri noi, reprezentând 13,6% din totalul cazurilor noi de cancer, iar 28 de oameni mor zilnic din cauza acestei boli neoplazice.
Conform datelor statistice prezentate în Analiza de situație privind pacientul oncologic realizată în anul 2022 de Ministerul Sănătății, împreună cu Institutul Național de Sănătate Publică, în cadrul Campaniei ”Un stil de viață sănătos și controlul factorilor de risc comportamentali cresc șansele de a nu deveni pacient oncologic! Ai grijă de sănătatea ta!”, se prognozează ca în anul 2040 cancerul pulmonar va avea cel mai crescut procent în rândul pacienților oncologici, estimându-se o incidență care va crește cu cel puțin 7% față de prezent.
Mai multe informații- AICI.