Ghid național de practică medicală în cancerele la copii și adolescenți

O treime dintre cancerele pediatrice sunt diagnosticate în Urgență, când simptomele indică deja un tip de cancer avansat. Acest lucru a dus la crearea unui Ghid național de practică medicală în cancerele la copii și adolescenți, coordonat de către Institutul Oncologic „Prof. Dr. Ion Chiricuță”, Cluj-Napoca.

Cancerul la copil este o boală rară, dar este o cauză importantă de mortalitate, fiind a 2-a cauză de deces pentru grupa de vârstă 1-14 ani, urmând accidentelor. Numărul copiilor cu cancer este mult mai mic față de cel al adulților, reprezentând aproximativ 1% dintre bolile maligne ale adulților.

Elaborarea primului ghid de diagnostic, tratament și urmărire în cancerele copilului este o inițiativă a comunității de Oncopediatrie din România. Realizarea sa a fost posibilă în cadrul programului Provocări în sănătatea publică la nivel european finanțat prin Mecanismul Financiar SEE 2014-2021, prin proiectul: „Creșterea performanței în diagnosticul și tratamentul cancerelor la copii, prin îmbunătățirea echipamentului tehnic, achiziția de aparatură modernă, instruirea personalului medical și dezvoltarea de recomandări”.

Activitatea s-a desfășurat cu sprijinul și sub îndrumarea specialiștilor în oncopediatrie din centrele de profil din Norvegia, precum și a specialiștilor în organizare medicală din cadrul Directoratului de Sănătate din Norvegia.

Ghidul de diagnostic, tratament și monitorizare intra și postterapeutică în cancerele copilului este menit să ofere îndrumare profesioniștilor care activează în serviciile de oncopediatrie pentru gestionarea cazurilor de afecțiuni oncologice ale copilului, specialiștilor din orice domeniu care are legătură cu copiii cu cancer și medicilor tineri în curs de pregătire.

Ghidul este o prezentare concisă a cunoștințelor actuale și a posibilităților terapeutice la un moment dat, pentru fiecare situație clinică și pentru fiecare afecțiune în parte. Scopul principal este acela de a ajuta medicii în alegerea celor mai bune strategii de management pentru fiecare pacient, pe baza celor mai bune dovezi furnizate de studiile clinice. Sunt propuse protocoalele pentru care trialurile au raportat rezultate terapeutice foarte bune și pentru care există condiții de aplicare în România. Pentru tratamentele de linia 2 si 3 sunt propuse și alte protocoale, pentru ca medicul curant să poată alege varianta cea mai potrivită pentru un caz dat..

Ghidul de diagnostic, tratament și monitorizare a copiilor cu cancer va fi unul dintre elementele importante de luat în calcul pentru alocarea resurselor și planificarea acțiunilor de sănătate publică.

Ghidul poate fi consultat AICI.

Proiectul “Împreună învingem cancerul” este realizat cu sprijinul

Proiectul este derulat de grupul de Oncologie din cadrul ARPIM și companiile membre ARPIM, alături de revista Politici de Sănătate
DISCLAIMER Medical: Informațiile de pe platformă sunt furnizate numai pentru informații generale. Nu trebuie privite ca un sfat medical și nu trebuie să reprezinte un înlocuitor al consultării profesionale cu un furnizor de asistență medicală calificat și familiarizat cu nevoile dumneavoastră medicale individuale.
Termeni și condițiiPolitica de confidențialitate
Toate drepturile rezervate - Asociația Română a Producătorilor Internaționali de Medicamente