Noul ghid de practică clinică ESMO privind anxietatea și depresia la adulții bolnavi de cancer reprezintă o abordare actualizată, bazată pe dovezi, a evaluării și gestionării anxietății și depresiei ca un spectru de tulburări psihiatrice.
Ghidul ESMO include criterii de diagnostic, instrumente de evaluare și validare și algoritmi de management pentru tratarea tulburărilor anxioase și depresive.
În 2013, American Psychiatric Association Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders (DSM) a reclasificat tulburarea de stres posttraumatic (PTSD), ce reprezintă o problemă semnificativă suplimentară la pacienții cu cancer, din "tulburări de anxietate" în "tulburări din spectrul stresului și tulburări legate de stres". Prin urmare, acest ghid de bune practici va discuta despre tulburările de adaptare cu dispoziție anxioasă sau depresivă, dar nu va fi abordată tulburarea de stres post-traumatic.
Tulburările anxioase și depresive sunt foarte răspândite în rândul populației generale, estimându-se că, în 2015, 264 de milioane de persoane la nivel mondial (3,6% din populația globală) sufereau de depresie și 322 de milioane (4,4% din populația globală) sufereau de anxietate.
În ultimii ani, incidența și prevalența ambelor tulburări au crescut rapid, cu un număr suplimentar estimat de 53,2 milioane [interval de încredere (IC 95%) 44,8-62,9 milioane] de cazuri de tulburare depresivă majoră și 76,2 milioane (IC 95% 64,3-90,6 milioane) de cazuri de tulburare de anxietate la nivel global în 2020, în comparație cu nivelurile anterioare COVID-19. Povara cauzată de aceste boli devine o problemă tot mai importantă la nivel mondial. Se estimează că depresia majoră, sau doar depresia, este principala cauză de dizabilitate, înaintea bolilor cardiovasculare și a cancerului propriu-zis. Este astfel evident că prezența depresiei și a cancerului este extrem de invalidantă pentru pacienți.