Ghid de bune practici pentru îngrijirea durabilă, echitabilă și transformatoare a pacienților

Un nou raport publicat pe 25 ianuarie 2023 stabilește îndrumări clare cu ractic la modul în care inovația și cele mai bune ractice din întreaga Europă și din afara ei pot ajuta la reproiectarea serviciilor de cancer și la transformarea îngrijirii pacienților.

Realizat cu peste 20 de organizații care lucrează în îngrijirea cancerului - inclusiv asociații profesionale din domeniul sănătății, organizații de pacienți, cadre academice și companii farmaceutice – raportul ”Inovația pentru îngrijirea durabilă a cancerului” pune în atenție 30 de inițiative care pot aborda provocările actuale în obținerea unei îngrijiri de înaltă calitate a cancerului. Prin utilizarea platformelor și procedurilor inovatoare, utilizarea mai inteligentă a bugetelor de sănătate și a practicilor durabile din punct de vedere ecologic, dezvăluie oportunități și eficiențe pe întreaga cale de îngrijire a cancerului, de la prevenire la diagnostic, tratament, îngrijire paliativă și supraviețuire.

Raportul indică cinci tendințe cheie în inovare - și cele mai bune practici consolidate în pandemie - care pot fi folosite pentru a permite o îngrijire mai durabilă: Inteligență Artificială și învățare automata; sănătate digitală și medicină digital; medicină de precizie și testare biomarker; terapii curative și de prelungire a capacității; îngrijire în afara spitalului. 30 de exemple din viața reală demonstrează potențialul acestor tendințe în reproiectarea îngrijirii cancerului în toate etapele de-a lungul căii de îngrijire.  Acestea includ:

Prevenirea și depistarea precoce:

Stadiul în care este diagnosticat cancerul colorectal are un impact semnificativ asupra rezultatelor pentru pacienți. Ratele de supraviețuire la 5 ani pentru pacienții diagnosticați în stadiul 1 vs. stadiul 4 sunt de 90% și, respectiv, 10%. Prin depistarea la nivelul întregii populații în funcție de vârstă sau de factori ereditari, este posibilă creșterea proporției de cazuri de cancer colorectal identificate în stadiul 1 de la 15% la aproximativ 50%, ceea ce îmbunătățește semnificativ rezultatele pentru acești pacienți.

Diagnostic:

Analiza imaginilor cu ajutorul inteligenței artificiale permite medicilor specialiști în radioterapie să reducă timpul de citire a tomografiilor computerizate pentru cancerul pulmonar cu aproximativ 40% și să efectueze segmentarea imaginilor de 13 ori mai rapid.

Pre-abilitare și tratament

Terapii imuno-oncologice: În loc să folosească terapii țintite împotriva cancerului pentru a afecta direct celula tumorală, oncologia imună activează sistemul imunitar al pacientului pentru a lupta împotriva cancerului. În Belgia, beneficiul estimat al tuturor terapiilor imuno-oncologice combinate, în comparație cu tratamentul standard, a fost de 27% în ceea ce privește numărul de ani de viață câștigați, o creștere de 34% în QALY (ani de viață în plus în stare de sănătate bună sau perfectă) și o creștere de 80% în ceea ce privește supraviețuirea fără progresie (PFS).

Paliație, reabilitare și supraviețuire

Îngrijirea paliativă geriatrică integrată: O evaluare geriatrică cuprinzătoare (CGA) poate identifica persoanele care au mai multe șanse de a beneficia de îngrijire onco-geriatrică. Cei care au beneficiat de această îngrijire integrată au raportat o mai bună calitate a vieții pe parcursul a 24 de săptămâni și au suferit semnificativ mai puține internări neplanificate în spital (-41%) în aceeași perioadă.

Sisteme de sănătate

Reducerea emisiilor de dioxid de carbon generate de intervențiile chirurgicale clasice poate fi redusă cu 80%, printr-o serie de inițiative, printre care se numără purtarea de halate reutilizabile, reducerea consumului de energie și administrarea anesteziei pe cale intravenoasă, mai degrabă decât cu gaz.

Chiar dacă rezultatele în ceea ce privește cancerul în Europa s-au îmbunătățit semnificativ în ultimele decenii, numărul de diagnostice este în creștere din cauza schimbărilor demografice. Acest lucru pune presiune asupra bugetelor și resurselor din domeniul sănătății, inclusiv asupra personalului medical. În prezent, impactul economic anual al cancerului a ajuns la 100 de miliarde de euro. Se estimează că Europa se va confrunta cu un deficit de 4,1 milioane de lucrători din domeniul sănătății până în 2030. Din punct de vedere ecologic, în fiecare an se generează în jur de 1 200 kg de deșeuri pe fiecare pat de spital pentru cancer, ceea ce sugerează că sunt necesare intervenții urgente. Raportul sugerează că UE se află la o "răscruce de drumuri": poate continua să lupte cu o populație îmbătrânită și cu o creștere a numărului de cazuri de cancer cu resurse mai puține sau poate utiliza inovația pentru a gestiona strategic și a atenua prevalența cancerului, printr-o prevenire mai eficientă și o îngrijire optimizată pentru cei care au nevoie de ea. Prin utilizarea celor mai bune practici pe tot parcursul traseului de tratament al cancerului, se pot atenua pună resiunile, se poate îmbunătăți accesul la îngrijirea cancerului într-un mod durabil și se poate contribui la atingerea obiectivelor Planului european de combatere a cancerului și ale Misiunii privind cancerul.

Raportul vine în contextul în care Comisia Europeană se pregătește să publice revizuirea legislației farmaceutice. Momentul în care a fost publicat raportul oferă Comisiei și statelor membre o bună oportunitate  pentru a utiliza concluziile și a contribui astfel  la îndeplinirea dublei ambiții de a asigura Europei o aprovizionare cu medicamente la prețuri accesibile pentru populație, sprijinind în același timp industria sa pentru a rămâne lider mondial în domeniul inovației medicale, în contextul unei concurențe mondiale acerbe. De asemenea, va fi de ajutor într-un moment în care UE se confruntă cu multiple provocări geopolitice și financiare în contextul actualei perma-crize. Documentul  îndeamnă factorii de decizie politică să se angajeze în cinci domenii atunci când iau decizii-cheie în conceperea îngrijirilor oncologice în viitor.

  • Ambiția pe termen lung de a adopta politici care să pună pe primul loc pacienții și rezultatele care contează.
  • Investiții în cercetarea și dezvoltarea necesare pentru a face aceste schimbări fundamentale în îngrijirea cancerului.
  • Evidențe, date și analize solide pentru a maximiza impactul și amploarea îngrijirii.
  • Rambursarea pentru organizațiile de asistență medicală care implementează practici sustenabile.
  • Trasee clare de progresie și rețele care să permită extinderea proiectelor pilot de succes pentru a încuraja inovarea.

Împreună, toate acestea vor face mai simplă și mai eficientă adoptarea de către furnizorii de servicii medicale a practicilor descrise în acest raport și vor facilita guvernelor sarcina de a echilibra constrângerile financiare cu furnizarea de servicii medicale accesibile, eficiente și durabile.

Proiectul “Împreună învingem cancerul” este realizat cu sprijinul

Proiectul este derulat de grupul de Oncologie din cadrul ARPIM și companiile membre ARPIM, alături de revista Politici de Sănătate
DISCLAIMER Medical: Informațiile de pe platformă sunt furnizate numai pentru informații generale. Nu trebuie privite ca un sfat medical și nu trebuie să reprezinte un înlocuitor al consultării profesionale cu un furnizor de asistență medicală calificat și familiarizat cu nevoile dumneavoastră medicale individuale.
Termeni și condițiiPolitica de confidențialitate
Toate drepturile rezervate - Asociația Română a Producătorilor Internaționali de Medicamente