Propunerea de Lege pentru prevenirea și combaterea cancerului a fost inițiată de dr. Nelu Tătaru, președinte Comisia pentru sănătate și familie din Camera Deputaților, prof. dr. Patriciu Achimaș- Cadariu, secretar pentru sănătate și familie din Camera Deputaților, prof. dr. Adrian Streinu Cercel, președinte Comisia pentru Sănătate din Senat, dr. Laszlo Attila, secretar Comisia pentru Sănătate din Senat, Nicoleta Pauliuc, președinte Comisia pentru apărare, ordine publică şi siguranţă naţională din Senat și Iuliana Scântei, membru al Comisiei pentru apărare și al Comisiei juridice de numiri, disciplină, imunități și validări. Inițiatorii au solicitat ca propunerea să fie dezbătută și adoptată în procedură de urgență.
Planul naţional de prevenire şi combatere a cancerului în România se actualizează în funcţie de rezultatele obţinute şi în acord cu direcţiile strategice din domeniul prevenirii şi combaterii cancerului stabilite de Organizaţia Mondială a Sănătăţii şi la nivelul Uniunii Europene
Planul naţional de prevenire şi combatere a cancerului în România se finanţează în principal de către Ministerul Sănătăţii de la bugetul de stat. Suma aprobată anual pentru finanţarea planului naţional reprezintă cel puţin 20% din totalul fondurilor aprobate pentru desfăşurarea programelor de prevenţie la nivel naţional de către Ministerul Sănătăţii şi Casa Naţională de Asigurări de Sănătate. Sumele alocate Planului naţional de prevenire şi combatere a cancerului în România necheltuite în anul în curs sau în perioada de implementare se reportează pentru anul următor, respectiv pentru următorul plan naţional de prevenire şi combatere a cancerului.
Sumele alocate Planului naţional de prevenire şi combatere a cancerului în România nu pot face obiectul unor rectificări negative, cu excepţia unei situaţii de forţă majoră ce impune suplimentarea sumelor destinate exclusiv tratamentului curativ de cancer.
Fondurile pentru decontarea serviciilor şi investigaţiilor medicale prevăzute în cadrul Planului naţional de prevenire şi combatere a cancerului în România se stabilesc şi se alocă de la bugetul de stat distinct de cele pentru sistemul de asigurări sociale de sănătate ori pentru alte programe naţionale curative sau de prevenţie.
Ministerul Sănătăţii împreună cu Casa Naţională de Asigurări de Sănătate creează un fond de inovaţie în sănătate în termen de 60 de zile de la intrarea în vigoare a legii.
Propunerea legislativă poate fi consultată AICI.