Soluțiile de ehealth contribuie la o mai bună împărtășire a datelor medicale ale pacientului între diverși specialiști care pot colabora de la distanță pentru o mai bună decizie.
”Digitalizarea în oncologie poate fi o soluție aproape salvatoare pentru constituirea tumor board-ului, având în vedere dificultățile de implementare și operaționalizare a acestuia la nivelul tuturor clinicilor de oncologie”, a atras atenția dr. Carmen Ungurean în cadrul dezbaterii ”eHealth în oncologie- o nouă lume a îngrijrii pacienților bolnavi de cancer”.
Specialistul a atras atenția asupra diferențelor dintre dosarul electronic al pacientului și registrele de boală. ”Dosarul electronic al pacientului constituie sursă de informații pentru Registrul național de cancer. Prin urmare, constituirea dosarului electronic al pacientului la nivelul unităților sanitare este un prim pas, dar din acesta trebuie create soluții electronice de extragere automată a datelor care să se transfere în Registrul național de cancer. Aș vrea să subliniez că trebuie să personalizăm medicina, dar să depersonalizăm relațiile interinstituționale și interumane atunci când vine vorba de raportarea și împărtășirea datelor. Trebuie să ținem cont că datele de cancer, fie că sunt în dosarul electronic, fie că sunt transferate într-un registru național, nu se înregistrează singure, ele trebuie raportate. Fiecare furnizor de servicii medicale oncologice trebuie să-și înțeleagă rolul și participarea la Registrul național de cancer, dacă dorim să îl avem. Este nevoie de oameni care să știe să citească, să interpreteze și să analizeze acele date și, pe baza lor, să dezvolte politicile de sănătate”, a explicat dr. Carmen Ungurean, responsabil pentru prevenție și screening, Institutul Național de Sănătate Publică (INSP).
Potrivit acesteia, modelele de registru de cancer se bazează pe recomandările de înregistrare a cazurilor de cancer dezvoltate în acest moment de către Centrul comun de cercetare al Comisiei Europene împreună cu Rețeaua Europeană de Cercetare a cancerului. ”Aceasta ne permite atât inter-comparabilitatea între regiuni și între furnizori de servicii medicale cât și compararea cu celelalte state membre. Nu se poate fără aceste standarde minimale de calitate a datelor de raportat în registru. Pentru interoperabilitate, ca să putem începe să extragem datele din toate sistemele deja existente, ne trebuie, înainte de toate, nomenclatoare de date validate. Programul Operațional Sănătate are sume importante alocate pentru digitalizarea în sistemul de sănătate, dar, conform regulamentelor Uniunii Europene, nu pentru infrastructură, ci pentru crearea de aplicații software de achiziție automată a datelor pentru diversele sisteme de informații. Iar acesta este complementar a ceea ce se face deja prin PNRR - pe de o parte asistența tehnică pe care o avem pentru sistemul informațiilor de sănătate și pe de altă parte, pentru crearea infrastructurii și a interoperabilității în sistemul de sănătate publică”, a concluzionat specialistul.
Dezbaterea ”eHealth în oncologie- o nouă lume a îngrijrii pacienților bolnavi de cancer” a fost organizată, pe 24 noiembrie 2022, de revista Politici de Sănătate și Asociația Română a Producătorilor Internaționali de Medicamente (ARPIM), în scopul de a găsi acele soluții care să ajute la creionarea viitorului sănătății digitale în oncologie. Dezbaterea a avut loc în cadrul proiectului ”Împreună Învingem Cancerul”.