Fă-ți un control- campanie de conștientizare privind cancerul pulmonar

control cancer pulmonar

Fă-ți un control. Cancerul pulmonar are o rată de mortalitate de peste 50%, deoarece multe persoane sunt diagnosticate într-un stadiu tardiv, când există o șansă mai mică de supraviețuire.

Lung Cancer Europe a inițiat campania ”Fă-ți un control”, cu scopul de a determina cât mai multe persoane să meargă la medic.

„Scopul nostru este de a educa pe toată lumea cu privire la simptomele și riscurile cancerului pulmonar, astfel încât mai multe persoane să se supună mai devreme unui control pentru depistarea cancerului pulmonar”, a explicat Anne-Marie Baird, președinte al organizației Lung Cancer Europe (LuCE).

Adesea, oamenii nu se supun unui control pentru că nu știu că sunt în pericol. Nu este necesar ca oamenii să fumeze sau să fie expuși la fumatul pasiv pentru a face cancer pulmonar – oricine are plămâni poate face cancer pulmonar.

Semnale de alarmă

Printre simptomele acestei afecțiuni maligne se numără:

  • tuse care durează de trei săptămâni sau mai mult, care s-a schimbat pe termen lung sau tuse cu sânge;
  • probleme de respirație, cum ar fi dificultăți de respirație, scurtarea respirației, respirație șuierătoare sau voce răgușită;
  • febră intermitentă timp de mai multe săptămâni;
  • pierderea poftei de mâncare/pierdere în greutate;
  • oboseală extremă și slăbiciune musculară;
  • dureri în umeri, piept sau coaste;
  • dureri de oase în articulații;
  • mărirea vârfurilor degetelor.

Dacă prezentați unul sau mai multe dintre aceste simptome, discutați despre cu medicul de familie, care vă poate trimite la un specialist pentru mai multe teste necesare diagnosticării precoce a cancerului pulmonar.

Proiectul “Împreună învingem cancerul” este realizat cu sprijinul

Proiectul este derulat de grupul de Oncologie din cadrul ARPIM și companiile membre ARPIM, alături de revista Politici de Sănătate
DISCLAIMER Medical: Informațiile de pe platformă sunt furnizate numai pentru informații generale. Nu trebuie privite ca un sfat medical și nu trebuie să reprezinte un înlocuitor al consultării profesionale cu un furnizor de asistență medicală calificat și familiarizat cu nevoile dumneavoastră medicale individuale.
Termeni și condițiiPolitica de confidențialitate
Toate drepturile rezervate - Asociația Română a Producătorilor Internaționali de Medicamente