Evaluare a Planului european de combatere a cancerului: 90% din inițiative, finalizate

La patru ani de la adoptarea Planului european de combatere a cancerului, acesta urmează să fie evaluat, a declarat Sandra Galina, director general DG SANTE, în cadrul unui webinar organizat de Agenția Executivă Europeană pentru Domeniile Sănătății și Digital (HaDEA).

”Munca noastră nu se încheie aici - suntem pe punctul de a publica o evaluare a Planului UE de combatere a cancerului, care confirmă că punerea în aplicare este în plină desfășurare: am demarat sau chiar am finalizat 90% din inițiativele din Planul privind cancerul - inclusiv 45 de proiecte legate de cancer, sprijinite de programul de finanțare EU4Health. Proiecte precum Acțiunea comună EuCanScreen, cu o finanțare UE de 31 de milioane de euro, ajută statele membre să pună în aplicare recomandarea noastră privind depistarea cancerului, promovând diagnosticarea precoce. De asemenea, Rețeaua europeană a centrelor globale de cancer (CraNE Join Action), ce reunește peste 160 de parteneri și 31 de țări - inclusiv toate statele membre - are scopul de a crea o rețea europeană de centre de cancer”, a subliniat Sandra Galina.

Potrivit unui document de lucru al CE , ” în cadrul Uniunii Europene a Sănătății, Planul de cancer a anunțat acțiuni semnificative de combatere a bolii în fiecare etapă - prevenire, diagnosticare, tratament și îngrijire post-cancer. Concluziile Consiliului privind viitorul Uniunii Europene a Sănătății, adoptate în iunie 2024, au invitat Comisia să adopte propunerile legislative și să continue lucrările privind inițiativele non-legislative prevăzute în Plan, cu accent pe factorii determinanți ai sănătății, inclusiv factorii determinanți socioeconomici și comerciali. Scopul acestui document de lucru al experților Comisiei a fost de a prezenta o evaluare a Planului de combatere a cancerului din 2021 până la sfârșitul anului 2024, analizând ceea ce s-a realizat și stadiul punerii în aplicare a diferitelor sale acțiuni. Acest document urmărește, de asemenea, să analizeze dacă acțiunile întreprinse până în prezent și acțiunile în curs sunt suficiente pentru a atinge obiectivele Planului sau dacă sunt necesare măsuri suplimentare”.

Acest document de lucru al experților se bazează pe principalele concluzii ale studiului privind cartografierea și evaluarea punerii în aplicare a Planului european de combatere a cancerului („studiul de cartografiere”), care a fost comandat de Comisie. Studiul de cartografiere a inclus o analiză a perspectivelor de viitor, care a evaluat relevanța continuă a Planului , având în vedere  evoluțiile tehnologice, politice și societale de la lansarea sa. De asemenea, studiul de cartografiere  a inclus o analiză a mecanismelor de finanțare, inclusiv a barierelor și a lacunelor. Studiul vizează perioada de la  adoptarea Planului de combatere a cancerului în februarie 2021 până la încheierea colectării datelor în  decembrie 2023. Acesta acoperă toate statele membre ale UE, precum și Islanda și Norvegia.  Acest document de lucru al experților Comisiei se bazează, de asemenea, pe dovezi colectate de la toate departamentele relevante ale Comisiei implicate în punerea în aplicare a Planului de combatere a cancerului.

Studiul a identificat astfel o serie de probleme apărute în procesul de implementare a Planului european de combatere a cancerului. Printre acestea, se numără:

  •  preocupări legate de barierele financiare, cum ar fi creșterea costurilor asistenței medicale;
  • o lipsă de resurse care să susțină obiectivele strategice din planurile naționale privind cancerul;
  • dezechilibre în ceea ce privește disponibilitatea cadrelor medicale și infrastructură între și în cadrul statelor membre.

La nivelul asistenței medicale, părțile consultate au remarcat bariere clinice specifice, de exemplu:

  • o lipsă de aliniere a politicilor și practicii clinice;
  •  lipsa aplicării la nivel național - sau aplicarea neuniformă a ghidurilor internaționale pentru anumite tipuri de cancer;
  • necesitatea abordări interprofesionale și pluridisciplinare mai puternice în îngrijirea cancerului.

 

Proiectul “Împreună învingem cancerul” este realizat cu sprijinul

Proiectul este derulat de grupul de Oncologie din cadrul ARPIM și companiile membre ARPIM, alături de revista Politici de Sănătate
DISCLAIMER Medical: Informațiile de pe platformă sunt furnizate numai pentru informații generale. Nu trebuie privite ca un sfat medical și nu trebuie să reprezinte un înlocuitor al consultării profesionale cu un furnizor de asistență medicală calificat și familiarizat cu nevoile dumneavoastră medicale individuale.
Termeni și condițiiPolitica de confidențialitate
Toate drepturile rezervate - Asociația Română a Producătorilor Internaționali de Medicamente