European Groundshot: provocările europene în domeniul cercetării cancerului

The Lancet Oncology: Experții avertizează asupra unei epidemii europene de cancer în viitorul deceniu dacă problemele sistemelor de sănătate și cercetarea cancerului nu sunt remediate urgent.

Noua comisie europeană pentru cercetarea cancerului – European Groundshot - a identificat 12 recomandări cheie în cadrul unui apel la acțiune pentru a reimagina cercetarea cancerului și implementarea acesteia în Europa. Scopul acestui apel la acțiune este de a ajuta la atingerea unui obiectiv ambițios: supraviețuire medie de 70% pentru toți europenii bolnavi de cancer până în 2035.

Cu aproximativ un milion de diagnostice de cancer ratate în Europa în ultimii doi ani, impactul pandemiei de COVID-19 va reduce rezultatele înregistrate în managementul cancerului cu aproape un deceniu.

O nouă comisie a The Lancet Oncology, „European Groundshot —Provocările europene în domeniul cercetării cancerului”, subliniază importanța esențială a cercetării în abordarea provocărilor fără precedent cu care se confruntă sistemele europene de oncologie și face recomandări esențiale despre cum se poate realiza acest lucru.

Comisia identifică, de asemenea, lacune în peisajul cercetării oncologice europene și solicită o dublare a bugetului pentru cercetarea cancerului, precum și prioritizarea domeniilor de cercetare a cancerului insuficient deservite, inclusiv prevenire și diagnostic precoce, radioterapie și chirurgie, acțiuni privind egalitatea de gen și un accent mai profund pe supraviețuire.

Din comisie face parte și conf. univ. dr. Csaba L. Dégi, Facultatea de Sociologie şi Asistenţă Socială, UBB Cluj, președintele Organizației Europene a Cancerului (ECO) de la Bruxelles pentru perioada 2023- 2024, ales în urma Adunării Generale ECO din 15 noiembrie 2022.

 

Cercetarea cancerului se confruntă cu o triplă amenințare în Europa

Comisia a analizat datele privind impactul pandemiei de COVID-19 în toată Europa și a constatat că clinicienii au văzut cu 1,5 milioane de pacienți cu cancer mai puțini în primul an al pandemiei, unul din doi pacienți cu cancer nu primește intervenții chirurgicale sau chimioterapie în timp util. În plus, 100 de milioane de teste de depistare a cancerului au fost ratate și se estimează că până la un milion de cetățeni europeni ar putea avea un cancer nediagnosticat.

Invazia Ucrainei de către Rusia reprezintă o altă provocare uriașă pentru cercetarea cancerului în Europa. Rusia și Ucraina sunt doi dintre cei mai mari contributori la cercetarea clinică a cancerului din lume, în special la cercetarea clinică sponsorizată de industrie. Multe studii clinice privind cancerul din Ucraina includ țările Europei Centrale și de Est, iar conflictul va avea ca rezultat probabil întârzierea studiilor sau eșecul recrutării pacienților. Un pericol suplimentar este că industria ar considera un risc prea mare pentru a desfășura cercetări clinice privind cancerul în țările care se învecinează cu Ucraina.

Comisia prezice, de asemenea, că Brexitul va continua să aibă un impact negativ asupra cercetării în oncologie. Comisia a analizat datele comparând UE28 (inclusiv Regatul Unit) cuUE27 (cu excepția Regatului Unit) și a constatat un decalaj semnificativ.

Mai multe informații despre îmbunătățirea managementului afecțiunilor oncologice în Europa și provocările în domeniul cercetării cancerului, în următoarea ediție print a revistei Politici de Sănătate.

Proiectul “Împreună învingem cancerul” este realizat cu sprijinul

Proiectul este derulat de grupul de Oncologie din cadrul ARPIM și companiile membre ARPIM, alături de revista Politici de Sănătate
DISCLAIMER Medical: Informațiile de pe platformă sunt furnizate numai pentru informații generale. Nu trebuie privite ca un sfat medical și nu trebuie să reprezinte un înlocuitor al consultării profesionale cu un furnizor de asistență medicală calificat și familiarizat cu nevoile dumneavoastră medicale individuale.
Termeni și condițiiPolitica de confidențialitate
Toate drepturile rezervate - Asociația Română a Producătorilor Internaționali de Medicamente