Eurohealth: politicile de control al cancerului, influențate de determinanți comerciali

eurohealth determinanți comerciali cancer

Cancerul reprezintă o provocare majoră în materie de sănătate, societate și politici publice, iar pentru a-l combate cu succes este necesară o înțelegere a tuturor factorilor determinanți ai acestuia.

Deși factorii determinanți comerciali reprezintă un domeniu de studiu relativ nou, există teme emergente care sunt foarte importante pentru politica privind cancerul de-a lungul continuumului de control al cancerului. Determinanții comerciali sunt acele activități din sectorul privat care afectează sănătatea populației. Aceștia pot avea un impact negativ, deoarece interesele comerciale pot prevala asupra unor obiective mai nobile de sănătate, au explicat participanții la evenimentul de lansare a ediției speciale a Eurohealth dedicată acestui subiect.

Contextul politic și social pentru sănătate publică a evoluat de-a lungul ultimelor două decenii în multe feluri: noi provocări; redistribuiri ale puterii și resurselor, în special în direcția entităților comerciale, mediului și presiuni demografice; precum și schimbări la nivelul normelor sociale și comportamentale. Este știut că riscul de cancer este în creștere și că supraviețuirea tinde să fie mai scăzută pentru pacienții care trăiesc în comunități dezavantajate. Așa-numiții determinanți sociali și comerciali ai sănătății sunt importanți pentru a înțelege distribuția poverii cancerului și șansele de supraviețuire. Aceștia includ accesul la locuință și condițiile de locuit, nivelul de expunere la riscurile de mediu, educația în materie de sănătate, nivelul de educație și oportunitățile de angajare, precum și accesul la asistență medicală de calitate, precum și sprijinul social și protecția financiară atunci când nu lucrează sau trebuie să aibă acces la asistență medicală.

Diagnostic și tratament întârziat

Cancerul este responsabil de o povară ridicată a bolii în cadrul Regiunii Europene a OMS. Numai în 2020, 4,8 milioane de persoane din Regiune au fost diagnosticate cu cancer, dintre care 2,2 milioane și-au pierdut viața. Până în 2030, se estimează că aceste cifre vor ajunge la 5,4 milioane de noi diagnostice anual și la 2,5 milioane de decese în fiecare an. În plus, cel mai probabil, aceste cifre vor fi o subestimare, având în vedere impactul pandemiei de COVID-19 asupra diagnosticării și tratamentelor întârziate. Dacă există strategii eficiente de prevenire și de depistare precoce, 30-40% dintre cancere pot fi prevenite. Acest lucru nu se realizează din cauza faptului că elaborarea politicilor în domeniul cancerului rămâne destul de departe de ceea ce recomandă dovezile și rentabilitatea, tratamentul fiind adesea prioritar în detrimentul strategiilor de prevenire și de detectare precoce, de exemplu. De asemenea, elaborarea politicilor privind cancerul diferă semnificativ în Regiunea Europeană, contribuind la creșterea inegalităților în materie de sănătate în interiorul țărilor și între acestea. Acțiunile de prevenire și control al cancerului reprezintă o prioritate-cheie pentru a reduce povara bolii în rândul populației din Regiunea Europeană a Organizației Mondiale a Sănătății și pentru a atinge ținta obiectivului de dezvoltare durabilă de a reduce cu o treime mortalitatea prematură cauzată de bolile netransmisibile până în 2030.

Proiectul “Împreună învingem cancerul” este realizat cu sprijinul

Proiectul este derulat de grupul de Oncologie din cadrul ARPIM și companiile membre ARPIM, alături de revista Politici de Sănătate
DISCLAIMER Medical: Informațiile de pe platformă sunt furnizate numai pentru informații generale. Nu trebuie privite ca un sfat medical și nu trebuie să reprezinte un înlocuitor al consultării profesionale cu un furnizor de asistență medicală calificat și familiarizat cu nevoile dumneavoastră medicale individuale.
Termeni și condițiiPolitica de confidențialitate
Toate drepturile rezervate - Asociația Română a Producătorilor Internaționali de Medicamente