Programul de lucru EU4Health pentru 2022 va avea un buget de peste 835 milioane euro pentru patru "direcții de acțiune" generale: (1) pregătirea pentru situații de criză; (2) prevenirea bolilor; (3) sistemele de sănătate și forța de muncă din domeniul sănătății; și (4) digital.
Cancerul reprezintă o inițiativă majoră și o componentă transversală care va avea la dispoziție un buget de 146.9 milioane euro.
Bugetul alocat secțiunii „Cancer” din EU4Health 2022 este structurat după cum urmează:
- promovarea sănătății, prevenirea cancerului și a factorilor de risc – 105.5 milioane euro;
- abordări inovatoare pentru depistarea cancerului de prostată, pulmonar și gastric la nivelul UE – 31.2 milioane euro;
- reducerea inegalităților în tratamentul cancerului - 2.1 milioane euro;
- calitatea vieții supraviețuitorilor de cancer – 2.5 milioane euro;
- politica de control al tutunului – 4.1 milioane euro;
- evaluarea planului european de combatere a cancerului – 1.5 mil euro
Prin intermediul Misiunii sale privind cancerul, Programul Orizont Europa va contribui la punerea în aplicare a unora dintre inițiativele și acțiunile emblematice ale Planului european de combatere a cancerului. Ca parte a unui efort comun, acțiunile relevante finanțate în cadrul secțiunii "Cancer” din cadrul programului de lucru EU4Health 2022 vor fi puse în aplicare în strânsă sinergie cu Misiunea privind cancerul.
Programul va oferi finanțare entităților eligibile din statele membre, din țările terțe asociate, din organizațiile internaționale, din ONG-uri și din sectorul privat sub formă de granturi sau de achiziții de servicii specifice. ONG-urile vor putea aplica prin intermediul unei cereri de propuneri deschise pentru granturi operaționale, precum și pentru granturi care finanțează acțiuni dedicate realizării unui obiectiv specific al politicii UE. Comisia Europeană și Agenția Executivă pentru Sănătate și Tehnologie Digitală (HaDEA) vor gestiona programul. Solicitanții de granturi și partenerii trebuie să îndeplinească următoarele criterii de selecție:
(a) să dispună de surse de finanțare stabile și suficiente pentru a-și menține activitatea pe întreaga durată a grantului și pentru a participa la finanțarea acestuia ("capacitate financiară");
(b) să aibă capacități operaționale și profesionale suficiente pentru a pune în aplicare proiectul și activitățile pentru care se solicită cofinanțarea ("capacitate operațională").
Organizațiile care participă la mai multe proiecte trebuie să aibă suficiente capacități financiare și operaționale pentru le pune în aplicare. Verificarea capacității financiare nu se aplică organizațiilor internaționale și organismelor publice.
Propunerile vor fi evaluate pe baza următoarelor criterii de atribuire:
(a) relevanța în ceea ce privește prioritățile din cererea de propuneri;
(b) calitatea acțiunii propuse;
(c) impactul acțiunii propuse.
De reținut faptul că granturile implică cofinanțare. Rata maximă posibilă de cofinanțare din partea Uniunii este de până la 60 % din totalul costurilor eligibile ale acțiunii, cu excepția cazului în care se specifică altfel în cererile de propuneri specifice. În cazuri de utilitate excepțională, contribuția Uniunii poate fi majorată până la 80 % din totalul costurilor eligibile. În cazul subvențiilor directe pentru rețelele europene de referință (ERN) și către Organizația Mondială a Sănătății (OMS), contribuția Uniunii poate fi de până la 100 % din costurile eligibile, în conformitate cu articolul 8 alineatul (4) din Regulamentul (UE) 2021/522. Ierarhizarea propunerilor se va face în conformitate cu criteriile descrise în cererile de propuneri propuneri.