Estimări îngrijorătoare: 20 milioane de cazuri noi de cancer în 2022, creștere cu 77% în 2050

Datele Organizației Mondiale a Sănătății estimează că pentru 2022 sunt 20 de milioane de cazuri noi de cancer și 9,7 milioane de decese. Numărul estimat de oameni care supraviețuiesc la 5 ani de la diagnosticul de cancer este de 53,5 milioane. Aproximativ 1 din 5 persoane dezvoltă cancer de-a lungul vieții, iar aproximativ 1 din 9 bărbați și 1 din 12 femei mor din cauza bolii.

Cancerul pulmonar este considerat cel mai frecvent la nivel mondial, cu 2,5 milioane de cazuri noi (12,4% din totalul cazurilor noi). Cancerul de sân la femei se clasează pe locul al doilea (2,3 milioane de cazuri, 11,6%), urmat de cancerul colorectal (1,9 milioane de cazuri, 9,6%), cancerul de prostată (1,5 milioane de cazuri, 7,3%) și cancerul de stomac (970 000 de cazuri, 4,9%).

Cancerul pulmonar este cauza principală de deces prin cancer (1,8 milioane de decese, 18,7% din totalul deceselor cauzate de cancer), urmat de cancerul colorectal (900 000 de decese, 9,3%), cancerul hepatic (760 000 decese, 7,8%), cancerul de sân (670). 000 de decese, 6,9%) și cancerul de stomac (660 000 de decese, 6,8%).

La femei, cel mai frecvent diagnosticat și principala cauză de deces este cancerul de sân, iar la bărbați- cancerul pulmonar. Cancerul de sân a fost cel mai frecvent cancer la femei în majoritatea țărilor (157 din 185).

Pentru bărbați, cancerele de prostată și colorectal au fost a doua și a treia dintre cele mai frecvente tipuri de cancer, în timp ce cancerele de ficat și colorectal au fost a doua și a treia cauză de deces prin cancer. Pentru femei, cancerul pulmonar și colorectal au fost al doilea și al treilea, atât pentru numărul de cazuri noi, cât și pentru decese.

Cancerul de col uterin a fost al optulea cel mai frecvent cancer la nivel global și a noua cauză de deces prin cancer, reprezentând 661.044 de cazuri noi și 348.186 de decese. Este cel mai frecvent cancer la femei din 25 de țări, dintre care multe se află în Africa sub-sahariană. Chiar dacă se recunosc nivelurile de incidență diferite, cancerul de col uterin poate fi eliminat ca problemă de sănătate publică, prin extinderea Inițiativei OMS pentru Eliminarea Cancerului de Col uterin.

 

Inechități

Estimările globale relevă inechități izbitoare în povara cancerului în funcție de dezvoltarea umană. Acest lucru este valabil mai ales pentru cancerul de sân. În țările cu un HDI (Indice de dezvoltare umană)  foarte ridicat, 1 din 12 femei va fi diagnosticată cu cancer de sân de-a lungul vieții și 1 din 71 de femei moare din cauza acestuia. În schimb, în ​​țările cu un HDI scăzut, doar una din 27 de femei este diagnosticată cu cancer de sân în timpul vieții, iar una din 48 de femei va muri din cauza acestuia.

HDI este un indice utilizat pentru a cuantifica „realizarea medie a unei țări în trei dimensiuni de bază ale dezvoltării umane: o viață lungă și sănătoasă, cunoștințe și un nivel de viață decent.

 

Estimări

Peste 35 de milioane de cazuri noi de cancer sunt prognozate pentru 2050, o creștere de 77% față de 2022. Povara globală în creștere rapidă a cancerului reflectă atât îmbătrânirea populației, cât și modificările expunerii oamenilor la factorii de risc, mulți fiind asociați cu dezvoltarea socioeconomică. Tutunul, alcoolul, obezitatea și poluarea sunt factorii cheie din spatele incidenței tot mai mari a cancerului.

În ceea ce privește sarcina absolută, se așteaptă ca țările cu HDI ridicat să înregistreze cea mai mare creștere absolută a incidenței, cu încă 4,8 milioane de cazuri noi estimate în 2050, comparativ cu estimările din 2022. Cu toate acestea, creșterea proporțională a incidenței este cea mai izbitoare în țările cu HDI scăzut (creștere cu 142%) și în țările cu HDI mediu (99%). De asemenea, se preconizează că mortalitatea prin cancer în aceste țări se va dubla în 2050.

Sursa- AICI.

Proiectul “Împreună învingem cancerul” este realizat cu sprijinul

Proiectul este derulat de grupul de Oncologie din cadrul ARPIM și companiile membre ARPIM, alături de revista Politici de Sănătate
DISCLAIMER Medical: Informațiile de pe platformă sunt furnizate numai pentru informații generale. Nu trebuie privite ca un sfat medical și nu trebuie să reprezinte un înlocuitor al consultării profesionale cu un furnizor de asistență medicală calificat și familiarizat cu nevoile dumneavoastră medicale individuale.
Termeni și condițiiPolitica de confidențialitate
Toate drepturile rezervate - Asociația Română a Producătorilor Internaționali de Medicamente