Egalitate în fața cancerului pentru fiecare pacient oncologic din UE

Membrii Comisiei speciale pentru combaterea cancerului (BECA) din Parlamentul European au examinat, într-o reuniune online pe 14 octombrie, cele 1.537 de amendamente depuse la proiectul de raport pregătit de Véronique Trillet-Lenoir privind „Consolidarea Europei în lupta împotriva cancerului – către o strategie cuprinzătoare și coordonată”.

Proiectul de raport BECA oferă o gamă largă de acțiuni și instrumente concrete în domeniul sănătății și al cercetării cancerului, în care UE poate completa și sprijini eforturile naționale de a învinge această maladie. Deputații au depus un număr impresionant de 1.537 de amendamente în total, care se referă, printre altele, la prevenție, inclusiv în domeniul tutunului, al alcoolului și al alimentației.

Multe amendamente solicită să se pună accentul pe cancerele pediatrice și rare și pe protecția lucrătorilor împotriva cancerelor legate de locul de muncă; altele solicită mai multă finanțare pentru cercetări promițătoare.

În amendamentele lor, deputații încurajează, de asemenea, mai multă cooperare și coordonare în lupta împotriva cancerului între statele membre și de către Comisie, inclusiv îmbunătățirea directivei privind asistența medicală transfrontalieră și consolidarea în continuare a rețelelor europene de referință.

O preocupare generală este legată de inegalitățile în ceea ce privește prevenirea și îngrijirea cancerului în Europa. Un punct aprins al discuțiilor l-a constituit elaborarea unui registru privind inegalitățile. Europarlamentarii au atras astfel atenția că locul de reședință nu trebuie să fie un impediment în calea unui pacient bolnav de cancer, făcând astfel trimitere directă la inegalitățile mari în ceea ce privește accesul la diagnostic timpuriu, la tratament și la speranța de viață între pacienții din Europa de Est și cei din Vest (în acest sens, numele României a fost invocat având în vedere decalajele uriașe la accesul la medicamente noi, de exemplu, înregistrate la pacienții români față de cei din Europa Occidentală).

Referitor la accesul la medicamente inovative și la criza de medicamente pentru bolnavii de cancer, Bartosz Arłukowicz, președintele comisiei speciale BECA, a subliniat cu fermitate că acestea sunt inacceptabile și a întrebat de ce Comisia Europeană nu poate să achiziționeze aceste medicamente centralizat, la nivel de Uniune, așa cum s-a întâmplat în cazul pandemiei de COVID-19. Votul pentru acest raport va avea loc pe 6 decembrie.

Proiectul “Împreună învingem cancerul” este realizat cu sprijinul

Proiectul este derulat de grupul de Oncologie din cadrul ARPIM și companiile membre ARPIM, alături de revista Politici de Sănătate
DISCLAIMER Medical: Informațiile de pe platformă sunt furnizate numai pentru informații generale. Nu trebuie privite ca un sfat medical și nu trebuie să reprezinte un înlocuitor al consultării profesionale cu un furnizor de asistență medicală calificat și familiarizat cu nevoile dumneavoastră medicale individuale.
Termeni și condițiiPolitica de confidențialitate
Toate drepturile rezervate - Asociația Română a Producătorilor Internaționali de Medicamente