Eficientizarea actului medical în Oncologie și circuitul asiguratului în sistem

În 2020, în România au fost diagnosticate 99.000 de cazuri noi de cancer și s-au înregistrat 54.000 de decese.

Aproximativ jumătate dintre cazurile de cancer din România se înregistrează la persoanele active, iar afecțiunile maligne apar mai mult la bărbați decât la femei, au atras atenția participanții la dezbaterea ,,Supraviețuitori și învingători. O dezbatere despre importanța crucială a prevenției în creșterea șanselor de supraviețuire a pacienților de cancer” organizată de senator Nicoleta Pauliuc.

”Au fost luni, în acești ani de pandemie, când s-a triplat numărul deceselor din România, atât din cauza COVID-19, cât și, în mare parte, din cauza neacordării asistenței medicale atunci când trebuia. În oncologie s-a înregistrat o scădere cu 36% a numărului de cazuri asistate sau tratate față de anii precedenți. În continuare, va trebui să ne uităm la o eficientizare a actului medical astfel încât să putem face față, din punct de vedere financiar, situațiilor cu care ne vom confrunta”, a explicat dr. Laszlo Attila, secretar al Comisiei pentru Sănătate din Senat.

Circuitul pacientului în sistem

Reprezentanții Casei Naționale de Asigurări de Sănătate au afirmat că s-au luat deja măsuri pentru încurajarea prevenției bolilor cronice, dar și a diagnosticului oncologic în stadiu incipient și a monitorizării bolii maligne.

”Pentru a înlesni circuitul asiguratului în sistem deja sunt desființate granițele județene în ceea ce privește utilizarea prescripției medicale, a biletului de trimitere. Maladia oncologică face parte din cele mai importante boli cronice cu impact major în sănătatea publică pentru care fondul de asigurări sociale de sănătate a decis ca furnizorii să poată efectua investigațiile paraclinice și de imagistică medicală în afara valorii de contract, cu obligativitatea programării pacienților oncologici în maximum 5 zile. A fost introdusă posibilitatea decontării concediilor medicale pentru aparținătorii pacienților oncologici. În Plan sunt cuprinse atât obiective legate de prevenție, de depistare precoce, inclusiv cu ajutorul markerilor tumorali, de modernizare conform tendințelor și protocoalelor europene terapeutice și de diagnostic, cât și elemente legate de Traseul pacientului, extrem de important deoarece ajută persoanele bolnave să ajungă la timp la un diagnostic în fază incipientă, de îngrijiri paliative și servicii psiho- oncologice pe care deja sistemul de sănătate le decontează. Suntem datori să asigurăm mijloacele necesare pentru ca profesioniștii din sănătate să poată întreprinde toate demersurile pentru pacienți. Însă, pentru eficientizarea cheltuirii fondurilor, de la 1 aprilie 2022 sunt modificate Contractul-cadru și normele acestuia, având o suplimentare fără precedent a primului segment de asistență medicală- cea primară, astfel încât serviciile de prevenție să fie stimulate și financiar de către fondul de asigurări sociale de sănătate. Considerăm că atunci când aceste servicii de prevenție vor fi realizate cu consecvență an de an, cu responsabilizarea pacientului privind propria sănătate, atunci vom putea obține și o reducere a numărului de cazuri pe care profesioniștii sunt nevoiți să le trateze, din păcate, în stadii tardive”, a explicat conf. dr. Adela Cojan, președinte CNAS.

Medicina personalizată

Asociațiile de pacienți au cerut realizarea unui Plan de cancer în ultimii 20 de ani. ”Solidaritatea nemaiîntâlnită din Parlamentul României a generat acest Plan național de Cancer, pe care noi îl cerem din 2001. Așa cum a afirmat și premierul Nicolae Ciucă, acest Plan ne va obliga să trecem la medicina personalizată, ceea ce va aduce un plus în viața pacientului cu cancer, dar pentru aceasta trebuie să mai investim în laboratoare, în aparatură, etc. Investiția în sănătate nu înseamnă costuri, ci generează profit”, a afirmat Cezar Irimia, președinte Federația Asociațiilor Bolnavilor de Cancer din România (FABC).

În ceea ce privește terapiile personalizate din oncologie, acestea ocupă un procent important din numărul medicamentelor aprobate în Uniunea Europeană.  ”Peste 40% din medicamentele nou dezvoltate astăzi și care solicită aprobarea Agenției Europene pentru Medicamente sunt terapii oncologice, iar pacienții români trebuie să aibă acces neîngrădit și neîntârziat la acestea. ANMDMR este parte importantă în ceea ce numim “drumul medicamentului” în România, prin evaluarea dosarelor în oncologie și nu numai. În anii 2021 și 2022 au fost aprobate, prin cinci Hotărâri de Guvern, 29 de molecule noi sau extindere de indicație, pe aria oncologie și ne concentrăm în continuare pe reducerea timpilor de evaluare, pentru un acces mai bun la tratament al pacienților cu afecțiuni cronice”, a menționat dr. farm primar Răzvan Prisada, președinte Agenția Națională a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale din România (ANMDMR).

Planul național cuprinde toți pilonii planului european și se sincronizează cu acesta. ”Sunt convinsă că va fi pus în practică foarte curând. Principalele strategii sunt cele de prevenție, de abordare multidisciplinară, de paliație (sunt prevăzute 4.000 de paturi), de medicină personalizată, cercetare și inovație”, a explicat dr. Cristina Berteanu,  director medical Neolife România.

Totuși, ” fără parte psihologică nu putem vorbi de supraviețuire. Este important să putem avea o rețea de suport psiho – social în România, conform standardelor europene și internaționale”, conform conf. dr. Laszlo Csaba Degi, directorul Societății Internaționale de Psiho-Oncologie (IPOS) și al European Cancer Organisation (ECCO).

Proiectul “Împreună învingem cancerul” este realizat cu sprijinul

Proiectul este derulat de grupul de Oncologie din cadrul ARPIM și companiile membre ARPIM, alături de revista Politici de Sănătate
DISCLAIMER Medical: Informațiile de pe platformă sunt furnizate numai pentru informații generale. Nu trebuie privite ca un sfat medical și nu trebuie să reprezinte un înlocuitor al consultării profesionale cu un furnizor de asistență medicală calificat și familiarizat cu nevoile dumneavoastră medicale individuale.
Termeni și condițiiPolitica de confidențialitate
Toate drepturile rezervate - Asociația Română a Producătorilor Internaționali de Medicamente